Ανατρέχοντας στη δημοσιότητα που συλλέγω, διάβασα πως το πρόγραμμα EGG δημιούργησε τουλάχιστον 15 εταιρείες με βιώσιμη παρουσία στην αγορά, κάποιες από αυτές εντάσσονται στο Corallia, και άλλες έχουν «δρομολογημένη» πορεία στην αγορά. Μακάρι να είναι έτσι και να ακολουθήσουν όσες περισσότερες γίνεται μιας και το χρειαζόμαστε τόσο πολύ. Επίσης εκπρόσωποι του προγράμματος έκαναν δηλώσεις πως απαιτείται «συνεργασία και ένωση δυνάμεων», «βελτίωση συνθηκών στο ξεκίνημα των startups» (μείωση της γραφειοκρατίας, χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές) και «διατήρηση και επαύξηση του ρεύματος καινοτομίας», ή «προσέλκυση Ελλήνων και ξένων angel investors».
Αυτά είναι κάπως κοινοτοπίες και ευχολόγια, ιδιαίτερα μετά από 5 χρόνια που πρωτοακούστηκε η λέξη startups στη χώρα. Ακόμη ψάχνουμε την «ξένη τεχνογνωσία», και «τη συνεργασία των παικτών του οικοσυστήματος» ..σε μία χώρα που ο φορέας τάδε δεν συνεργάζεται ποτέ με τον φορέα δείνα... Τουλάχιστον είναι καλό και συμβολικό ότι έχουν στηθεί τα προγράμματα επιτάχυνσης επιχειρηματικότητας όπως Cosmote Startup, Metavallon, EGG, i-bank καινοτομία & τεχνολογία, iQbility, και το Orange Grove. Με όποια σειρά και αν διαλέξει κανείς να τα τοποθετήσει, εφόσον είναι ποιοτικά στημένα θα βοηθήσουν νέα παιδιά και τις έξυπνες ιδέες τους.
Εγώ βέβαια έχω πάντα επιφυλάξεις. Τι αποτέλεσμα φέρνουν στην πράξη τα παραπάνω προγράμματα; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, από αυτά που παρουσίασε το metropolispress, για θετικό προβληματισμό:
Δύο νέα παιδιά δημιούργησαν το tizU, ένα social messaging app που απευθύνεται σε φοιτητές και μαθητές που θέλουν να περάσουν καλά με την παρέα τους, στέλνοντας μηνύματα-πειράγματα. Ωραία φάση, αλλά υπάρχει περιθώριο να γίνει business; Πρέπει να έχω δει 3-4 social mssg apps Ελληνικά και διεθνώς χιλιάδες. Τα παιδιά κουράστηκαν, είμαι σίγουρος, και πλήρωσαν τις βιβλιοθήκες κλπ κλπ. Δεν τους είπε κανείς μέντορας στο πρόγραμμα, όμως, ότι η ανάγκη πειράγματος και η real-time επικοινωνία έχει τόσο ανταγωνισμό, τόσα οικοσυστήματα, τόσες εξαγορές, τόσα chat channels (messenger, whatsapp, κλπ) και ότι οι εταιρίες Google, Microsoft, Facebook, Apple προσπαθούν να «κλειδώσουν» χρήστες στη συνολική πλατφόρμα τους;
Δεν θα είχα τους ίδιους προβληματισμούς για την Frogs & Flies στον χώρο των edutainment mobile εφαρμογών για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Γιατί το περιεχόμενο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές μορφές θα γίνει Multi-billion αγορά και μάλιστα όταν τα σχολεία «ανέβουν» στο cloud όλοι θα έχουν πρόσβαση, επιλογές και ανάγκες. Τα παιδιά ήδη κυκλοφόρησαν την πρώτη τους εφαρμογή με τίτλο «Γιατί χαλάνε τα δόντια;» που θα μπορούσε αύριο να έχει χορηγό, για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και νέο περιεχόμενο.
Θα ήμουν επιφυλακτικός ως μέντορας και ίσως προτρεπτικός για αλλαγή προς την ομάδα των νέων που επιχειρούν στην πλατφόρμα Clio Muse, για να «...φέρουμε τους επισκέπτες πίσω στα μουσεία». Μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες μουσείων να επιλέγουν για κάθε έκθεμα την ποσότητα πληροφορίας που θα διαβάσουν, να ψηφίσουν αγαπημένα τους εκθέματα και να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους φίλους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ίσως θα είναι πολύ «ακριβή» και μακροχρόνια διαδικασία το content, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος θα χρηματοδοτήσει, μέσα σπό το ICT4Growth, πλατφόρμες ψηφιακών μουσείων (εντάξει, μπορεί να μην προχωρήσει). Μήπως αυτή η εφαρμογή είναι ένα εν δυνάμει «ΣΔΙΤ»;
Από άλλο πρόγραμμα, έρχεται το Speakerzen που είναι μια εφαρμογή για events. Έξυπνο να δίνει τη δυνατότητα σε ομιλητές συνεδρίων να λαμβάνουν στη διάρκεια της παρουσίασής τους σχόλια και απαντήσεις από το ακροατήριο σχετικά με την ομιλία τους. Δεν ξέρω ποιος θα αγοράσει τη λύση αυτή ή αν αρκεί η προδιάθεση του κοινού να σχολιάζει τους ομιλητές, ή αν μπορεί να φέρει έσοδα....Μπορεί να υπάρχει μοντέλο, αλλά συνηθίζω να λέω, ότι τα μοντέλα έπονται, ενώ οι πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων προέχουν.
Έχω λοιπόν ανάμικτα αισθήματα για το επίπεδο δουλειάς, όσο μπορώ να φανταστώ, που γίνεται στα προγράμματα επιτάχυνσης επιχειρηματικότητας. Μακάρι να είναι λανθασμένες οι εντυπώσεις μου, και οι εκτιμήσεις μου άτοπες. Επίσης, προς τα παιδιά των ομάδων που αναφέρω, δηλώνω ότι δεν κάνω εκ φύσεως κριτική στη δουλειά άλλων, αλλά νομίζω ότι στη συγκυρία που θα ζούμε (για πολλά χρόνια ακόμη ως χώρα), έχουμε υποχρέωση να βοηθάμε, λέγοντας ειλικρινές και αληθινό feedback....όχι στρογγυλεμένες και «στημένες» απόψεις.
Stay tuned ...και ο θεός βοηθός!
Σχόλια