3 κιλά innovation, να τ’αφήσω;

3 κιλά innovation, να τ’αφήσω;

Μέσα στο 2014 ανακοινώθηκαν περίπου, αν μέτρησα καλά, 5 πρωτοβουλίες-πλαίσια για την καινοτομία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έσυρε το χορό, μετά η περιβόητη μελέτη-εργαλεία ΟΟΣΑ, οι προτάσεις ΙΟΒΕ, το νέο ΕΣΠΑ και η μελέτη (παιδιά έχουμε τρελαθεί στη μελέτη...) του Ισραηλινού Οργανισμού ΥΟΖΜΑ. Η τελευταία θα αποτελούσε reference point ...μέχρι να αλλάξει Υπουργός! Δώστε μου κι άλλο innovation, το αντέχω!

Μετά, στη διάρκεια της χρονιάς, επανεμφανίστηκαν όλοι (οι γνωστοί πια) διαγωνισμοί καινοτομίας, που νομίζω ότι είναι έξοχα PR events. Και τέλος (βάλε εφέ αρχισυντάκτη μου) συνεδρίασε δύο φορές το Συμβούλιο Καινοτομίας, όπου έκανε και μεγάλες ανακοινώσεις (αυτές με προκαλούν περισσότερο για την ευκολία τους και τη σιγουριά τους...): «Αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, 32.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα...», «...η εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για δράσεις Ερευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ...». Έχουμε έτοιμο σχέδιο; Έχουμε κάποιο πλάνο relevant με τις πραγματικότητές μας; Οχι. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Ισραηλινού Οργανισμού ΥΟΖΜΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Καινοτομίας. “Take the egg, and haircut it”, που λέει και ο λαός μας.

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου, λέει, παρουσιάστηκε εισήγηση του Συντονιστή Καινοτομίας (ναι, έχουμε και τέτοιο) σχετικά με τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των business angels, με βάση το καθεστώς που εφαρμόζεται σε χώρες όπως Ισραήλ, ΗΠΑ, Ολλανδία και σχετικές μελέτες (να, πάλι μελέτες) του ΟΟΣΑ. Παιδιά, κάποιος μας τρολάρει ή, αν θέλετε, μας περιπαίζει.

Επειδή ο βασιλιάς είναι γυμνός, και επειδή η χώρα (ακόμη) πτωχευμένη δεν συζητάς γενικόλογα  την πιστοποίηση των business angels, τη γενικόλογη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για να προσεγγιστούν επενδυτικά κεφάλαια (καφενείο γίναμε, όπου ο καθένας προτείνει και ένα χαμηλό ποσοστό), ούτε πάλι (μετά το investgreece) ...νέο μητρώο επενδύσεων «...μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η πορεία της επένδυσης»! Ούτε γενικόλογα, σαν να λες τη θεωρία σου, μιλάς για την «...ανάπτυξη του θεσμού των θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων στους τομείς Πληροφορικής-Επικοινωνιών, Φαρμάκων-Βιοτεχνολογίας, Ενέργειας, Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας. Οι θερμοκοιτίδες υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις παρέχοντας πρόσβαση σε κεφάλαια, τεχνολογία, συμβουλευτική υποστήριξη, χώρους εγκατάστασης κ.α.». Είτε δεν ξέρεις την παραγματικότητα και πόσο σε σιλό είναι η χώρα, είτε απλά κάποιος εποφθαλμιά ευκαιρίες business, ή απλώς λές μοντερνιές...

Τα πράγματα είναι απλά και η αλήθεια πονάει. Η Eurostat καταγράφει για την Ελλάδα ως ετήσιο κόστος προϋπολογισμού για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης το 0,67% του Ελληνικού ΑΕΠ. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, κατά μέσο όρο, επενδύουν 2,5-3% του ΑΕΠ τους, με σχέδιο, κανόνες και στόχους. Επίσης είναι γνωστό ότι αυτές οι «δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης» (R&D) διαχειριζόντουσαν από επιτροπές, γραμματείες και καθηγητές πανεπιστημίων με ασαφή προσανατολισμό και αποτέλεσμα. Επίσης, αλήθεια είναι, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει το Innovation Performance Index, στο οποίο η Ελλάδα είναι η χαμηλότερη χώρα από όλες, Το γεγονός αυτό είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας τουλάχιστον 7 χρόνια τώρα, αλλά κανείς δεν έχει τη διάθεση και τη γνώση να δράσει πρακτικά. Οι παραδοσιακοί τομείς της Ελληνική οικονομίας έχουν μονοσήμαντη ατζέντα το φορολογικό καθεστώς και το τι πληρώνουν, οπότε ας σκεφτεί για λίγο ο Συντονιστής Καινοτομίας πόσο σοβαρή ευθύνη αναλαμβάνει, όταν κάνει δηλώσεις. Καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, μην πεις τίποτε και όταν έχεις κάτι άξιο να επιδείξεις, βάρα νταούλια.

Η Ελλάδα είναι σίγουρο, ότι δεν έχει άλλο δρόμο από την αλλαγή όλων των πρακτικών, που την τοποθετούν στο παρελθόν. Αλλά μην το παρακάνουμε από καινοτομία, ενώ δεν έχουμε τίποτε σαφές, πρακτικό και μετρήσιμο. Μην τρελαθούμε κιόλας. Σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση σε τόσους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά ή παλεύουν... Προτείνω να ασχοληθείτε κύριοι, πρώτα, για να αντιμετωπίσετε και να λύσετε την καταγεγραμμένη λίστα των 555 νομοθετικών εμποδίων για το επιχειρείν, που σας έστειλε ο ΟΟΣΑ (από το μέσο του 2014) και μετά κάνετε ανακοινώσεις περί καινοτομίας και επενδύσεων.

Γι αυτό λέω : «3 κιλά innovation, να τ’αφήσω κύριος;»

Stay tuned ...και ο θεός βοηθός!

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home