Βεβαίως θα διάβασες εδώ το περασμένο Σάββατο το ρεπορτάζ του Φανούρη για τις χρεώσεις SMS που μειώθηκαν στην Ε.Ε. καθώς και το παράδοξο των ελληνικών χρεώσεων. Χαράς ευαγγέλια για όλους εμάς που νιώθουμε μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά για μισό λεπτό, το ημερολόγιο δείχνει 2019 όχι 2009.
Ενόψει και ευρωεκλογών όπου ακούγεται και το γνωστό ερώτημα τι σόι Ευρώπη θέλουμε, εγώ κύριε και κυρία θα απαντήσω πως θέλω μια πιο γρήγορη Ευρώπη. Να, για παράδειγμα, οι πρώτες κινήσεις για τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής έγιναν το 2006 ή το 2007 και φτάσαμε να τις δούμε μειωμένες σε ανθρώπινα επίπεδα (και όχι σαν να απασχολείς για μια τηλεφωνική κλήση μέσα στην Ευρώπη δεκαπέντε δορυφόρους και εξηνταπέντε τηλεφωνητές) δέκα χρόνια και βάλε μετά. Ναι, θα πεις, έγιναν ενδιάμεσα βήματα αλλά και πάλι, δέκα χρόνια; Και βάλε;
Πάνω κάτω ο ίδιος χρόνος χρειάστηκε για τις χρεώσεις των SMS. Έλα όμως που στο μεταξύ το SMS έχασε την αίγλη του και πια χρησιμοποιείται περιστασιακά διότι του πήραν τη δόξα τα Messenger, Hangouts, Chat, Talk, WhatsApp, Viber, Snapchat και δεν ξέρω τι άλλο. Ναι, έχεις δίκιο και η φωνή προς τα εκεί πάει αλλά μισό λεπτό. Δεν είναι υπερβολικό να χαιρόμαστε που μειώνεται το κόστος μιας υπηρεσίας που δεν πολυχρησιμοποιείται; Σκέψου πόσα SMS έχεις λάβει για παράδειγμα από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ή δημάρχους ή περιφερειάρχες; Είδες, όλοι στο Facebook πλακώνονται, κανείς δεν νοιάζεται να στείλει ένα μηνυματάκι στα τηλέφωνά μας.
Με βάση τις ταχύτητες που κινούνται οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων. μια παρέμβαση στις χρεώσεις δεδομένων -για παράδειγμα- για την αποφυγή υπερχρεώσεων μπορεί να έχουν ολοκληρώσει την κίνησή τους κατά το 2025 στην καλύτερη περίπτωση.
Η διαλειτουργικότητα στα διόδια, να έχεις δηλαδή ένα μαραφέτι στο αυτοκίνητο για να χρησιμοποιείς τα ηλεκτρονικά διόδια σε όλη την Ευρώπη είναι κάτι που ακόμα το ψάχνουμε. Η τελευταία σχετικώς γρήγορη ουσιαστική παρέμβαση της Ε.Ε. ήταν με τους φορτιστές που επιβλήθηκε η USB θύρα αλλά στη μία πλευρά του καλωδίου.
Οπότε μπορεί μεν χθες η Ε.Ε. να ήταν περιχαρής με τις νέες μειωμένες χρεώσεις SMS αλλά ίσως (λέω, ίσως) να χάρηκαν πιο πολύ οι Google, Facebook, Twitter και λοιπές δυνάμεις που χρησιμοποιούν την επαλήθευση δύο βημάτων παρά οι συνδρομητές. Οι οποίοι πολύ πιθανό να θυμήθηκαν την ύπαρξη των SMS διαβάζοντας τα σχετικά ρεπορτάζ. Ευλόγως αναρωτιέται κανείς αν για “γρήγορα” θέματα όπως οι υπηρεσίες τεχνολογίας χρειάζονται δέκα χρόνια για την ενεργοποίηση των αποφάσεων, τι μπορεί να συμβαίνει σε άλλα θέματα που είναι σαφώς πιο καθοριστικά (βλ. εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστική νομοθεσία, μετανάστευση κ.τ.λ.) για τον μέσο Ευρωπαίο και τη ζωή του. Ίσως αυτή η χαμηλή ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων να εξηγεί εν μέρει γιατί οι αντι-ευρωπαϊκές φωνές έχουν βρει τόσο γόνιμο έδαφος σε μεριές μεριές της Ε.Ε.
Σχόλια