O Matt Asey γράφει στο Readwriteweb ότι "η Uber και όχι η HP είναι το μέλλον της τεχνολογίας" και ίσως (πολλά ίσως και αρκετά αν) αυτή η θέση θα μπορούσε να αποτελέσει το μανιφέστο για το μέλλον της Ελλάδας.
Ο Asey παρατηρεί πως γενικώς τα "παλιά" ονόματα της τεχνολογίας περνάνε δύσκολους καιρούς. Η ΗΡ προχωράει σε δραστικές περικοπές με έως και 16.000 απολύσεις, η Oracle δεν πέτυχε τους στόχους που (της) είχαν θέσει οι αναλυτές και οι επενδυτές, η ΙΒΜ το αυτό, γενικά οι εταιρείες που σύνδεσαν το όνομά τους με την ανάπτυξη αυτού που λέμε "πληροφορική" δεν περνάνε τις καλύτερες μέρες τους.
Αντίθετα, η Uber, μια εταιρεία που σε βοηθάει να βρεις ταξί όταν το χρειάζεσαι, μπορεί να φτάσει σε κεφαλαιακή αξία τα 12 δισ. δολάρια και δεν φτιάχνει ούτε hardware ούτε software. Απλώς τα χρησιμοποιεί...
Στη δική μας μικροκλίμακα σκεφτείτε το Taxibeat ή το Spitogatos.gr το οποίο είχε να μας πει μερικά καλά νέα. Αυτό που κάνουν πολύ καλά είναι να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, να φτιάχνουν υπηρεσίες που την εκμεταλλεύονται.
Αν χρειάζεται κάτι η Ελλάδα αυτό δεν είναι ένα... Linux.gr ή κάτι παρόμοιο. Τα εργαλεία είναι εκεί και -το καλύτερο- είναι δωρεάν. Μια οικονομία υπηρεσιών είναι εκείνη που χρησιμοποιεί το διαθέσιμο software και το να-φάνε-και-οι-κότες hardware για να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που βρίσκουμε ταξί (βλ. Taxibeat) ή σπίτι (βλ. Spitogatos) αλλά ο,τιδήποτε άλλο έχει σχέση με την "καθημερινότητα του πολίτη" και αυτό δεν αφορά μόνο τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ομως κάτι τέτοιο δεν έρχεται χωρίς κόστος. Οι 16.000 νέοι απολυμένοι που θα δημιουργήσει η HP παγκοσμίως προστίθενται σε ένα στρατό νέων ανέργων που δημιουργεί αυτή η μετάβαση. Ορισμένοι θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν σχετικά ανώδυνα τη συγκεκριμένη μετάβαση, άλλοι πάλι όχι. Φυσικά δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε ως "παράπλευρες απώλειες" ή ως το μοιραίο που κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Ομως στην περίπτωση μιας χώρας που καλείται να αλλάξει αυτή η μετάβαση μπορεί να είναι η πιο επιθυμητή ή, αν θέλετε, η λιγότερο οδυνηρή.
Σχόλια