Θα προσπεράσω το Apple Watch, δεν είναι κάτι που με απασχολεί αυτή τη στιγμή, είμαι από αυτούς που το ρολόι της κουζίνας δεν αναβοσβήνει περιμένοντας να το ρυθμίσω και η ώρα του υπολογιστή είναι πάνω κάτω η σωστή και ως τώρα δεν έχω χάσει κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή μου επειδή πήγα κάπου ένα λεπτό νωρίτερα ή αργότερα.
Πιο πολύ με ενδιαφέρει το νέο MacBook Pro, για την ακρίβεια η μία και μοναδική πόρτα του νέου φορητού της Apple. Σκέφτομαι τι θα συνέβαινε αν μια άλλη εταιρεία είχε το θράσος να κάνει κάτι παρόμοιο, να καταργήσει δηλαδή όλες τις γνωστές πόρτες και να βάλει μία και μόνο μία δικής της κατασκευής σε ένα νέο της μοντέλο. Στην καλύτερη περίπτωση θα συναντούσε την αδιαφορία, στη χειρότερη θα εισέπραττε χειρονομίες αντίστοιχες του δικού μας φάσκελου απ' όλο τον πλανήτη. Ναι, έχουμε δει εταιρείες να πειραματίζονται και να θέλουν να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις στον κόσμο, αλλά όλες το έκαναν με έναν ευγενικό τρόπο. ´Εβαζε για παράδειγμα η Sony μια υποδοχή για το MemoryStick στα φορητά της, αλλά δεν ξήλωνε όλες τις USB πόρτες.
Οπότε, η απορία πολυτελείας είναι γιατί η Apple κάνει μια τέτοια χοντράδα. Προφανώς, θα πεις, για να πουλήσει και κανένα περιφερειακό. Ο ειδικός αντάπτορας που δίνει μια ανάσα στο σπαρτιατικό USB-C με επιπλέον πόρτες (μη φανταστείς, μια HDMI και μια USB) κοστίζει 79 δολάρια. Ίσως το περιθώριο κέρδους σε αυτό το καλώδιο να είναι υψηλότερο απ' ό,τι για το νέο MacBook.
Κάποια άλλη εταιρεία στη θέση της θα μας είχε ζαλίσει με τις δυνατότητες της δικής της πόρτας και πως είναι ό,τι καλύτερο μετά το "ψωμί σε φέτες" που λένε και οι Αμερικανοί.
Μόνο που η Apple ποντάρει εκεί που οι άλλοι χωλαίνουν. Στην αντίληψη ότι οι συσκευές της σε κάνουν πιο δημιουργικό, κάτι που (μου πήρε λίγη ώρα αλλά το βρήκα) είχε αποτυπωθεί και σε μια έρευνα του πανεπιστημίου Duke το 2008. Ναι, σίγουρα, οι συσκευές της εταιρείας είναι καλοσχεδιασμένες, η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι εμφανής, το μηχάνημα δουλεύει απρόσκοπτα και άμα γίνει κάτι αναπάντεχο η δουλειά σου δύσκολα θα χαθεί, αλλά αυτό δεν είναι το δυνατότερο σημείο της Apple.
Η δύναμή της βρίσκεται στο μυαλό, όχι των σχεδιαστών και των μηχανικών, αλλά των ανθρώπων "εκεί έξω" που βλέπουν ένα MacBook και ξερογλείφονται, ενδεχομένως με την υποσυνείδητη αντίληψη πως με το πού θα το βάλουν μπροστά τους θα μετατραπούν σε Λεοντάρντους ντα Βίντσι και Μιχαήλ Αγγέλους και αυτό δύσκολα θα αλλάξει. Ακόμα και αν στο επόμενο MacBook η Apple καταργήσει εντελώς τις θύρες κηρύσσοντας την απελευθέρωση από την τυραννία των καλωδίων και την επικράτηση των ασύρματων συστημάτων επικοινωνίας. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση αν χρειαστείς ένα περιφερειακό θα μπορείς να το συνδέσεις μέσω ενός ασύρματου hub που θα κοστίζει μόλις 99 δολάρια, μην ξεχάσουμε και την τέχνη...
Σχόλια