Ο σύντομος βίος ενός hashtag διαμαρτυρίας

Λες να βαρεθήκαμε τον ακτιβισμό των κλικ;

Deasy @ 09.01.2016
Ο σύντομος βίος ενός hashtag διαμαρτυρίας

Πάνω που έχει γυρίσει η χρονιά και σκέφτεσαι τι θα κάνεις με τη μεθεόρτια κατάθλιψη, τους δρόμους της πόλης που μετά από τις φωταψίες των προηγούμενων εβδομάδων μοιάζουν σαν να είναι πιο σκοτεινοί απ’ ό,τι τους θυμόσουν και τα ενδεχομένως παραπανίσια κιλά, να σου μια online κρίση. Ή μάλλον, κρισούλα.

Πιθανόν θα έχεις ακούσει για το περιστατικό στην πτήση 928 της Aegean. Δεν έχει λόγο να επαναλάβουμε τι συνέβη, έχουν ήδη καταναλωθεί ουκ ολίγα ηλεκτρόνια για αυτό τον σκοπό.

Το περιστατικό προκάλεσε ένα hashtag στο Twitter, το #BoycottAegean, όπου πολλοί καλούσαν τους υπόλοιπους να μποϋκοτάρουν την εταιρεία. Είναι γεγονός πως το hashtag άγγιξε το… άγιο δισκοπότηρο των hashtags, δηλαδή την πρώτη θέση στα Trending Topics του Twitter για την Ελλάδα.

Όμως στον κόσμο του Twitter (και στα… charts του) αυτό δεν σημαίνει ότι η καμπάνια πέτυχε. Σύμφωνα με το Monitor, το hashtag έφτασε μόλις τις 800 αναφορές, αριθμός αμελητέος για τα δεδομένα και του ελληνόφωνου Twitter. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κομβική θέση στους ελληνικούς αιθέρες είναι αρκετά δύσκολο άλλωστε να πετύχει κάποιο μποϋκοτάζ τέτοιας μορφής.

Μια σημαντική διευκρίνιση. Δεν εξετάζουμε το περιστατικό και αν έγιναν σωστά όλα όσα έγιναν αλλά τον απόηχο και για την ακρίβεια τον ψηφιακό απόηχο.

Με 800 αναφορές ουσιαστικά μπορούμε να μιλάμε για τρικυμία σε ποτήρι ή σε δαχτυλήθρα. Μα, μπορεί να πεις, το περιστατικό ήταν πρωτόγνωρο και θα του άξιζε περισσότερη συμμετοχή. Ίσως, όμως επειδή είμαστε στις αρχές του νέου χρόνου επίτρεψέ μας να το δούμε από μια πιο αισιόδοξη οπτική.

Μήπως οι χρήστες του διαδικτύου έχουν βαρεθεί τον σλακτιβισμό, γνωστότερο ως “ακτιβισμό του καναπέ”; Ορθότερα, μήπως διαλέγουν τις “μάχες” που θέλουν να δώσουν; Μια τέτοια “μάχη” άλλωστε ήταν που το περασμένο φθινόπωρο έπαιξε κάποιο ρόλο προκειμένου να μείνει εκτός κυβερντικού νυμφώνος ένα στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πολύ απλά η μάχη του #BoycottAegean κρίθηκε από τους περισσότερους πως ήταν μια μάχη που δεν άξιζε να δοθεί. Όχι γιατί σώνει και ντε δεν θα ήταν μια καλή μάχη (δεν μπαίνουμε στην ουσία του θέματος, στο περιστατικό και στα πώς και τα γιατί του, τον ψηφιακό απήχο κοιτάζουμε εδώ) αλλά αυτή τη φορά η ψηφιακή αρένα έμεινε κλειστή. Αυτή τη φορά, γιατί για το μέλλον δεν μπορούμε να ξέρουμε…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home