Πως αυτοκτόνησε το κινητό μου
Από που κι ως που μπορεί ένας αστρολογός να κάνει παρουσίαση κινητού; Και τι σχέση μπορεί να έχουν μια έκλειψη Σελήνης στον Αιγόκερω, ένα ερωτικό στραπάτσο και μια βουτιά με το θάνατο ενός κινητού;
Σε αντίθεση με τον αστικό μύθο πως όσοι ασχολούμαστε με την αστρολογία είμαστε κάτι παρμένοι, που από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά κοιτάμε χάρτες και θέσεις πλανητών και προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, στην πραγματικότητα κυκλοφορούμε ανάμεσα σας (ω, ναι!) και αντιμετωπίζουμε (οι περισσότεροι) τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες όπως όλοι. Μεγαλύτερη απ’ αυτές: ο έρως...
Παρασκευή 25 Ιουνίου: Επιβιβάζομαι στο Blue Star Naxos, πέντε το απόγευμα, παρέα με την κολλητή μου (Κριός με ωροσκόπο Σκορπιό). Προορισμός τα Κουφονήσια. Επιφανειακός σκοπός μας να παρεβρεθούμε στο γάμο μιας συναδέλφου της. Πραγματικός σκοπός: Να εξαφανιστούμε από τη τραυματικά ανιαρή και κενή νοήματος ρουτίνα μας. Φτάνοντας στο λιμάνι του Κουφονησιού μας υποδέχεται μια ταμπέλα με το χάρτη του νησιού και την επιγραφή: «Κουφονήσια, εδώ δεν θα σας ανακαλύψει κανείς». Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Βέβαια δεν ήμουν απόλυτα συνεπής στο σκοπό μου: είχα το κινητό μου μαζί μου, άρα πάντα μπορούσε κάποιος να με ανακαλύψει. Ή πιο σωστά, κάποια... Με επιμέλεια αποθηκευμένα σ’ ένα ξεχωριστό φάκελο του Samsung sgh-i560 μου βρίσκονταν όλα τα sms από το πρόσφατο ερωτικό μου στραπάτσο. Η διάθεση μου ισορροπούσε ανάμεσα στην θλιμένη ανακούφιση που είχα απομακρυνθεί από την ρουτίνα που όλα μου θυμίζαν εκείνη, και την αδιέξοδη αγωνία του «Να της στείλω ή να μην της στείλω μήνυμα;». Φυσικά και από το πρώτο βράδυ, κοιτούσα συνεχώς την οθόνη του Samsung με την επέλπιδα προσμονή πως θα είναι εκείνη... Δεν χτύπησε ούτε μια φορά.
Εμβόλιμη αστρολογική γνώση νο1: Έκλειψη Σελήνης έχουμε κάθε φορά που η Γη παρεμβάλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη (αυτό συμβαίνει δύο φορές το χρόνο συνήθως, ενιότε τρεις). Αφού μιλάμε για ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης είναι λογικό πως έκλειψη Σελήνης έχουμε μόνο αν έχουμε και Πανσέληνο. Τι συμβολίζει μια Έκλειψη Σελήνης; Η Σελήνη στην αστρολογία συμβολίζει μεταξύ άλλων το συναισθηματικό μας παρελθόν, τις συναισθηματικές εξαρτήσεις μας από ανθρώπους, σχέσεις, καταστάσεις. Όταν έχουμε έκλειψη καλούμαστε να αφησουμε πίσω το παρελθόν μας – κι όλοι ξέρουμε πόσο επίπονο αποδεικνύεται συχνά αυτό.
Την ημέρα μετά το γάμο (Κυριακή 27 Ιουνίου) ακολουθήσαμε με την Δανάη την παραλιακή διαδρομή για να φτάσουμε ως την μεγαλύτερη και ομορφότερη αμμουδιά του νησιού, το Πορί. Φυσικά μέχρι τότε δεν είχε χτυπήσει καθόλου το κινητό μου από εκείνη (αντίθετα όλοι οι ενοχλητικοί γνωστοί είχαν δώσει ρεσιτάλ) και με την έκλειψη της προηγούμενης μέρας να έχει ήδη θέσει σε κίνηση τους μηχανισμούς αποδέσμευσης μου από το παρελθόν, το συμβολικό γεγονός δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση του. Σε ένα σημείο της παραλιακής διαδρομής, σε ένα βραχώδη κόλπο, το Αιγαίο έσκαψε καλλιτεχνικά το πέτρινο πρόσωπο του νησιού και είχε σχηματίσει μια φυσική πισίνα – ένα ελλειπτικό βαθούλωμα βάθους 4.5 – 5 μέτρων και διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 3 μέτρα στο πλάτος και 5 μέτρα στο μήκος. Και το καλύτερο; Τα βράχια έφτιαχναν ένα φυσικό πλάτωμα σαν βατήρα, σε ύψος περίπου 2.5 μέτρων από το νερό. Δεν ήθελα και πολύ. Πέταξα της Hawaiian style σαγιονάρες μου, έβγαλα την μπλούζα μου και βούτηξα σαν να μην υπήρχε αύριο. Λεπτομέρεια: Δεν σκέφτηκα πως στην τσέπη του μαγιό μου βρισκόταν ακόμη το κινητό μου.
Κι έτσι το Samsung sgh-i560 μου εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο και ο κάτοχος του, αντί να θρηνεί το χαμό του είχε το πλατύτερο χαμόγελο που μπορεί να σχηματιστεί στο πρόσωπο του. Τα μηνύματα της είχαν χαθεί. Το νούμερο της το ίδιο. Βούτηξα μέσα στο νερό με το παρελθόν στις πλάτες μου και αναδύθηκα στην επιφάνεια με την καρδιά μου 100 κιλά ελαφρύτερη...
Το Nokia X6 (ή η παρθενική μου εμπειρία με τα κινητά αφής)
Η επιστροφή στην Αθήνα επανέφερε στο προσκήνιο πολλά από τα προβλήματα που είχα απωλέσει μαζί με το κινητό μου για δύο μέρες. Πρώτο και καλύτερο πως δεν ήταν αδύνατο να συνεχίσω να μην έχω κινητό. Όμως με την επιδότηση για νέα συσκευή να έρχεται τον Οκτώβρη, έπρεπε ν’ αγοράσω καινούργιο κινητό ή να βρω μια εναλλακτική λύση; Τελικά η εναλλακτική λύση βρήκε εμένα μέσω του Deasy: Θα κρατούσα για ένα μήνα (και κάτι ψιλά) το Nokia X6 και σ’ αντάλλαγμα θα έγραφα ένα κείμενο – παρουσίαση.
Εμβόλιμη αστρολογική γνώση νο2: Κάποια ζώδια ενθουσιάζονται με τις αλλαγές και τον πειραματισμό. Αυτά είναι συνήθως τα ζώδια της Φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) και του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος). Τα ζώδια της Γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) ενδιαφέρονται κυρίως για την πρακτικότητα, οπότε οτιδήποτε καινούργιο είναι καλοδεχούμενο μόνο αν είναι πιο λειτουργικό από αυτό που διαδέχεται. Όσο για τα ζώδια του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες) θα αλλάξουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα μόνο αν δεν υπάρχει άλλη λύση... Και αυτό που δεν σου λένε οι περισσότεροι σε σχέση με την επιδεκτικότητα σου στις αλλαγές: πιο σημαντικό από το τι ζώδιο είσαι, είναι τι ωροσκόπο έχεις και που είναι η Σελήνη σου! Για παράδειγμα μπορεί να είσαι Παρθένος στο ζώδιο, όμως να έχεις ωροσκόπο Υδροχόο ή Σελήνη στους Διδύμους. Τότε μια χαρά θα τα πας με τις αλλαγές. Όμως αν είσαι Υδροχόος αλλά έχεις ωροσκόπο Σκορπιό – ελπίζω να μην σου τύχει αυτό που έτυχε σ’ εμένα... (Τι; Δεν ξέρεις τι ωροσκόπο έχεις και που είναι η Σελήνη σου; Περνα μια βόλτα από το www.stardome.gr και φτιάξε το χάρτη σου για να το βρεις!)
Είμαι Ταύρος, άρα αποδέχομαι την αλλαγή αν αποβαίνει πρακτικά προς όφελος μου. Έχω ωροσκόπο Καρκίνο, άρα η αρχική μου αντίδραση στο καινούργιο είναι μουδιασμένη. Έχω όμως και Σελήνη στον Υδροχόο, άρα δεν είμαι αρνητικός στον πειραματισμό, αρκεί να μου δίνετε η ελευθερία να λέω τα πράγματα όπως τα εκλαμβάνω, χωρίς ατζέντες και περιορισμούς.
Το Nokia X6 ήταν το πρώτο κινητό αφής που έπεσε στα χέρια μου κι από μια άποψη ήμουν τυχερός: η απόκριση της οθόνης ήταν εξαιρετική. Άμεση ανταπόκριση, καλή ευαισθησία στη αφή, χωρίς να όμως να είναι υπερβολική και να δέχεται δύο φορές την ίδια εντολή λόγου χάρη. Με άλλα λόγια, με βοήθησε να συμπαθήσω την τεχνολογία αφής και έριξε τις έμφυτες άμυνες που έχω ως Καρκίνος.
Η φωτεινότητα και η ευκρίνεια της οθόνης με ικανοποίησαν επίσης. Τα χρώματα της οθόνης ήταν ζωντανά και καθαρά. Σε σύγκριση με το προηγούμενο κινητό μου, η οθόνη έμοιαζε να αναπνέει, μ’ έκανε να θέλω ν’ ασχοληθώ με τη συσκευή που είχα στα χέρια μου. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα που δεν θα ασχολήθει εύκολα να εξερευνήσει τις δυνατότητες και τις λειτουργίες ενός κινητού πέρα από τις απολύτως απαραίτητες.
Όμως ακόμη περισσότερο μ’ ενθουσίασε η κάμερα του Nokia Χ6. Πολλοί θα γελάσετε μ’ αυτή την δήλωση, όμως πριν το κάνετε σκεφτείτε τα εξής: 1) το προηγούμενο κινητό μου είχε πολύ χαμηλότερης ποιότητας κάμερα, άρα δεν με ενθουσίαζε η ληψη φωτογραφίων, 2) δεν επιλέγω ποτέ κινητό με βάση την κάμερα του (θυμηθείτε πως είμαι Ταύρος άρα για εμένα ένα κινητό οφείλει απλώς να παίρνει και να δέχεται κλήσεις και να στέλνει μηνύματα). Με αυτά τα δεδομένα ήταν ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα που για πρώτη φορά έβλεπα το κινητό που είχα στα χέρια μου σαν κάτι περισσότερο από ένα τηλέφωνο. Καθόλα ευχαριστήμενος λοιπόν από το Nokia X6; Όχι ακριβώς... Είπαμε, έχω Σελήνη στον Υδροχόο και θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής στις κρίσεις μου.
Πρώτ’ απ’ όλα με τα επιμέρους μενού και τα δαιδαλώδη υπομενού που προέκυπταν, κάθε φορά που προσπαθούσα ν’ αλλάξω μια ρύθμιση κατέληγα μπερδεμένος και αβέβαιος για το αν πρόκειται να κάνω τη σωστή αλλαγή ή όχι. Παράδειγμα: Έχω συνδεθεί με ένα Wi Fi δίκτυο και προσπαθώ να μπω στο net μέσω του κινητού. Απλό; Όχι φυσικά... Γιατί η default ρύθμιση του κινητού είναι να μπαίνει στο net από την υπηρεσία wap του φορέα σου, οπότε μόλις μπαίνεις στον browser σε πετάει έξω από το Wi Fi και σου ζητάει άδεια να συνδεθεί μέσω wap. Και για ν’ αλλάξεις αυτή τη ρύθμιση, θες ειδικό manual. Χωρίς πλάκα...
Επόμενο σημείο προβληματισμού: τράβηξα τις υπέροχες, συγκλονιστηκές και υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες μου. Θέλω λοιπόν να συνδεθώ μέσω Bluetooth με το laptop μου και να τις μεταφέρω. Αμ δε! Καμία διασύνδεση. Σφάλμα και στο κινητό, σφάλμα και στο laptop. Λες, δεν μπορεί, φταίει το laptop μου. Το δοκίμασα σ’ ένα άλλο laptop. Ίδια ιστορία. Τελικά που κατέληξα; Ο μόνος τρόπος για να συνδεθείς με Bluetooth με άλλη συσκευή, χωρίς πρόβλημα είναι ένας: και η άλλη συσκευή πρέπει να είναι Nokia. Κι αυτό χωρίς πλάκα...
Ο σοφός κυβερνά τ’ άστρα του και το κινητό του...
Πράγματι το Nokia X6 στάθηκε αφορμή για να μελετήσω πιο ενδελεχώς την αγορά των κινητών αφής που πλέον δείχνουν να κυριαρχούν. Στον ένα και πλέον μήνα που το είχα στην κατοχή μου έπιασα στα χέρια μου κι άλλα κινητά, δοκίμασα τα μενού τους, είδα τις προδιαγραφές τους και κάποιες από τις δυνατότητες τους. Που κατέληξα;
Η αίσθηση μου ήταν πως το Nokia X6 είναι ένα συμπαγές κινητό, που επιτελεί άριστα τις βασικές λειτουργίες του και θα άφηνε απόλυτα ικανοποιημένο έναν χρήστη χωρίς υψηλές απαιτήσεις. Με άλλα λόγια είναι σαν ένα κλασικό και συνεπές κινητό Nokia που τα πλήκτρα έχουν αντικατασταθεί απο την οθόνη αφής και έχουν προσεχθεί ιδιαίτερα, τόσο οι επιδόσεις της οθόνης και η απόκριση των χρωμάτων, όσο και η λήψη φωτογραφιών.
Όμως για έναν χρήστη υψηλών απαιτήσεων, κάποιον που αναζητά ένα κινητό αφής που να πλησιάζει στα standards ενός smart phone και έχει εύχερη διασύνδεση με το net και άλλες συσκευές, τότε το Nokia X6 δεν θα βρισκόταν ψηλά σ’ αυτή τη λίστα, απλούστατα γιατί δεν μπορεί να τ’ ανταγωνιστεί με αξιώσεις βάση της δομής των μενού του και των ρυθμίσεων του.
Σχόλια