Βαδίζοντας πάνω στην πετυχημένη συνταγή των προηγούμενων μοντέλων Galaxy S6 και S6 edge, η Samsung παρουσίασε φέτος τη νέα της πρόταση S7 και S7 edge, προσθέτοντας τις απαραίτητες αναβαθμίσεις έτσι ώστε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα. Η κορεάτικη εταιρεία καταφέρνει με τα δύο καινούρια μοντέλα να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση από πέρυσι και να στρέψει επάνω της τα βλέματα των φίλων της τεχνολογίας.
Σε αντίθεση με πέρυσι, το S7 και το S7 edge, δεν έχουν τις ίδιες διαστάσεις. Το S7 διατηρείται στις 5,1 ίντσες, όπως και το απλό S6, όμως το S7 edge με τα κυρτά πλαϊνά μέρη της οθόνης μεγαλώνει και ανεβαίνει στις 5,5 ίντσες. Η διαφοροποίηση αυτή επιτρέπει στην κορεάτικη εταιρεία να αναβαθμίσει τις δυνατότητες της edge οθόνης (θα το δούμε παρακάτω), χαροποιεί (φαντάζομαι) τους φίλους της εταιρείας που ήθελαν ένα μεγαλύτερο περιβάλλον από πέρυσι και ταυτόχρονα αφήνει την αίσθηση ότι δεν θα δούμε στην συνέχεια της χρονιάς το S7 edge plus (κατά τα πρότυπα του S6 edge plus) αφού η διαφορά στο μέγεθος της οθόνης δεν είναι τέτοια που να επιτάσσει μια ακόμα πρόταση. Επιπρόσθετα, σκέφτομαι ότι θα αφήσει και τον απαραίτητο «χώρο» στη σειρά των smartphones Note.
Samsung Galaxy S7 edge: έγινε καλύτερο
Με το λανσάρισμα της συσκευής στην ελληνική αγορά, η Cosmote μας προμήθευσε ένα Galaxy S7 edge, μαζί με μια κάρτα SIM για να διαπιστώσουμε για μια ακόμα φορά τις πολύ καλές δυνατότητες του δικτύου της εταιρείας. Δυστυχώς στην… κλήρωση δεν σταθήκαμε τυχεροί και πήραμε το πιο «άσχημο» S7 edge σε χρυσό χρώμα και όχι σε μαύρο (που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο όμορφο) ή έστω το κλασικό ασημί.
Ανεξάρτητα από το χρώμα, αυτό που γίνεται αντιληπτό με μια πρώτη ματιά είναι ότι το face lift στο οποίο προχώρησε η Samsung έχει βελτιώσει ακόμα περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα της συσκευής. Το S7 edge δείχνει πιο λεπτό από το προηγούμενο (χωρίς να ισχύει, αφού η μόνη αλλαγή στο πάχος είναι το πόσο προεξέχει ο φωτογραφικός φακός στην πίσω επιφάνεια της συσκευής). Η αίσθηση στο χέρι είναι κι αυτή καλύτερη, ενώ τα υλικά κατασκευής αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν και δεν το είχαμε στα χέρια μας, αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και το απλό S7 με τη μικρότερη οθόνη, χωρίς τα κυρτά μέρη, έχει γίνει εξίσου πιο όμορφο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.
Μια νέα “πινελιά” που έχει προσθέσει η Samsung στο S7 edge (και στο απλό) είναι η always on οθόνη. Με την αδρανοποίησή της και σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της αγοράς, βασικές ενδείξεις, όπως η ώρα ή οι ειδοποιήσεις εισερχομένων κλήσεων, εξακολουθούν να εμφανίζονται πάνω στο μαύρο φόντο (παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη να ρυθμίσει ο ίδιος ποιες πληροφορίες θα εμφανίζονται). Η Samsung ισχυρίζεται ότι η always on οθόνη δεν επιβαρύνει τη διάρκεια αυτονομίας της συσκευής. Σίγουρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε, η επιβάρυνση είναι τέτοια που δεν θα προβληματίσει το χρήστη στις ανάγκες καθημερινής φόρτισης της συσκευής.
Η οθόνη 5,5 ιντσών του Galaxy S7 edge είναι (με μια λέξη) καταπληκτική. Τεχνολογίας AMOLED και ανάλυσης 2560x1440 pixels δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης σε όλα τα επίπεδα: ως προς το μέγεθος παρέχει ένα πλούσιο περιβάλλον και για εργασία και για διασκέδαση, ενώ ως προς την ποιότητα, χρώματα και λεπτομέρειες απεικονίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα μικρό ψεγάδι είναι η υπερευαισθησία της στην αφή.
Και φτάνουμε στα πλαϊνά κυρτά μέρη της οθόνης… Εδώ η συνολική αύξηση του μεγέθους της οθόνης έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και το μέγεθος του συρώμενου πλαϊνού παραθύρου. Η Samsung διπλασίασε το μέγεθός του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερος όγκος πληροφορίας, ενώ ταυτόχρονα αύξησε και τις συντομεύσεις (συνολικά) που μπορεί να προσθέσει ο χρήστης (π.χ. πυξίδα).
Όπως και το προηγούμενο μοντέλο έτσι και στο S7 edge ενεργό είναι μόνο ή το δεξί ή το αριστερό κυρτό πλαϊνό μέρος της οθόνης, με το χρήστη να έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει ποιο από τα δύο θα ενεργοποιήσει.
Κορυφαίο hardware
Οι κορυφαίες επιδόσεις του Galaxy S7 edge έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Exynos 8890 και τη μνήμη RAM που έχει ανέβει στα 4GB. Τα παραπάνω εξασφαλίζουν στο τηλέφωνο την απαραίτητη σπιρτάδα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην αντιλαμβάνεται κανένα ίχνος καθυστέρησης σε οποιαδήποτε επιλογή, είτε πρόκειται για την απλή πλοήγηση στο μενού είτε στις πιο απαιτητικές εφαρμογές, όπως τα παιχνίδια, είτε στο multitasking. Το S7 edge ανταποκρίνεται άψογα σε όλα. Η μόνη, μικρή, καθυστέρηση εμφανίζεται στην ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος (στο κεντρικό κάτω πλήκτρο) το οποίο δεν οφείλεται στην ισχύ της συσκευής αλλά στην ίδια την εφαρμογή ανάγνωσης.
Μια ακόμα ένσταση που διαβάσαμε είναι η μη ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας Type-C στην USB θύρα της συσκευής. Όμως εδώ η Samsung έχει ένα ισχυρό επιχείρημα. Η κορεάτικη εταιρεία δεν προχώρησε και σ’ αυτήν την αλλαγή, καθώς θα έπρεπε να προχωρήσει σε υποχωρήσεις ως προς την αδιάβροχη κατασκευής της συσκευής, αφού θα έπρεπε να προσθέσει «τάπα» στη συγκεκριμένη θύρα. Όμως, παραμένοντας στην «προηγούμενης γενιάς» USB θύρα,το Galaxy S7 είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σκόνη, χωρίς το συγκεκριμένο (αισθητικό και λειτουργικό) συμβιβασμό.
Χάρη στην αύξηση του μεγέθους της συσκευής, η Samsung κατάφερε να χωρέσει και μια μεγαλύτερη μπαταρία, η οποία πλέον έχει χωρητικότητα 3.600mAh. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το S7 edge θα καταφέρει να βγάλει μια ολόκληρη ημέρα απαιτητικής χρήσης χωρίς την ανάγκη φόρτισης. Ωστόσο, αν καταφέρετε να εξαντλήσετε την μπαταρία, παίζοντας για ώρες παιχνίδια, το S7 edge προσφέρει τη δυνατότητα γρήγορης αλλά και ασύρματης φόρτισης.
Επιπλέον, στο S7 η Samsung διόρθωσε το λάθος στο S6 να κόψει την επεκτάσιμη μνήμη. Η θύρα για microSD κάρτες μνήμης βρίσκεται στο άνω μέρος της οθόνης (μαζί με εκείνη της Nano SIM) και επιτρέπει τη χρήση καρτών χωρητικότητας έως 128GB.
Φωτογραφία: φωτεινές λήψεις ακόμα και στο πιο σκοτεινό περιβάλλον
Σε επίπεδο λειτουργιών αυτό που κάνει το S7 edge (και το απλό S7) να ξεχωρίζει είναι το επίπεδο αναβάθμισής του στο επίπεδο της φωτογραφίας. Άλλωστε από πέρυσι η Samsung είχε δείξει τις προθέσεις της με τις φωτογραφικές δυνατότητες του S6, όμως φέτος ανεβαίνει ακόμα παραπάνω το επίπεδο.
Δύο είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που όμως κάνουν όλη τη διαφορά. Ο πιο φωτεινός φωτογραφικός φακός με διάφραγμα f1.7 και η dual pixel τεχνολογία. Το S7 edge προσφέρει εντυπωσιακές φωτογραφίες σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, προσφέρει πολύ γρήγορη εστίαση, όμως στα σκοτεινά περιβάλλοντα κάνει ακόμα πιο αισθητή την υπεροχή του. Είναι μακράν το καλύτερο smartphone σε αυτές τις φωτιστικές συνθήκες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε επίπεδο ονομαστικής ανάλυσης η Samsung έκανε ένα βήμα πίσω, αφού η μέγιστη ανάλυση των φωτογραφιών φθάνει τα 12MP, όμως η ποιότητα των λήψεων είναι τέτοια που ο χρήστης θα αφήσει πίσω του τη γλώσσα των αριθμών.
Οι παρακάτω φωτογραφίες μπορούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα.
Ο φωτεινός φακός έχει ως αποτέλεσμα πολύ γρήγορη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της λήψης, χωρίς να ανεβαίνουν οι δείκτες στο ISO. Στις σταγόνες της δεξιάς εικόνας μπορούμε να δούμε πως το S7 έχει παγώσει το στιγμιότυπο της αριστερής φωτογραφίας μας. Εδώ παρά τη συννεφιά, η ταχύτητα λήψης ανέβηκε στα 1/2232 δευτερόλεπτα, με ISO μόλις 50.
H υπεροχή του Galaxy S7 σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες είναι φανερή στην παραπάνω σύγκριση. Αριστερά η φωτογραφία του S7, δεξιά εκείνη του Xperia Z5 που ταυτόχρονα είχαμε στην κατοχή μας. Ένα ακόμα στοιχείο που αντιληφθήκαμε είναι ότι το κάδρο της κάμερας του S7 είναι πιο κλειστό από εκείνο που προσφέρουν άλλες συσκευές. Με άλλα λόγια, το S7 έχει λιγότερο ευρυγώνιο φακό (26mm).
Σε καλές φωτιστικές συνθήκες η φωτογραφία του S7 είναι εξαιρετική. Το θόλωμα της εικόνας γύρω και πίσω από το σημείο στο οποίο έχουμε εστιάσει είναι αποτέλεσμα του μεγάλου διαφράγματος του φακού και θα το βρείτε ακόμα πιο χρήσιμο στη φωτογράφιση πορτραίτων.
Άλλη μια σύγκριση φωτογραφίας μεταξύ S7 (αριστερά) και Ζ5 (δεξιά). Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στο Z5 είναι ανεβασμένα τα επίπεδα του ψηφιακού θορύβου, αφού ανέβασε περισσότερα ISO.
To φωτογραφικό μενού του Galaxy S7 περιλαμβάνει πολλές επιλογές, όπως τη λήψη motion photo, μιας λειτουργίας που είδαμε πρώτα στο iPhone. Κατά τη διάρκεια της λήψης μιας φωτογραφίας η κάμερα καταγράφει τα 2-3 δευτερόλεπτα που προηγούνται προσφέροντας ένα ωραίο εφέ κατά το preview των φωτογραφιών.
Στον τομέα του video, το smartphone προσφέρει μια γκάμα από 4Κ video έως full HD 1080p στα 60fps ή HD 720p στα 240fps, ενώ η δυνατότητα καταγραφής video σε γρήγορη και αργή κίνηση είναι δύο ακόμα επιλογές που θα εκτιμήσουν οι φίλοι της εικόνας.
To gaming στο επίκεντρο
Αν η έμφαση της Samsung στη φωτογραφία ήταν (λίγο, πολύ) αναμενόμενη, η έμφαση στο gaming είναι έκπληξη. Η κορεάτικη εταιρεία αποφάσισε να ποντάρει στα παιχνίδια και ενδεχομένως να κερδίσει ένα κοινό (κυρίως πιο νεαρής ηλικίας) που δαπανάει όλο και περισσότερο στο gaming και μέσω των φορητών συσκευών.
Ξεκινώντας από τα βασικά, η Samsung προχώρησε στη δημιουργία ενός συστήματος υγρής ψύξης, με αποτέλεσμα να αποφεύγει φαινόμενα υπερθέρμανσης της συσκευής κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Στην πράξη, το S7 edge θερμαίνεται πολύ λιγότερο από ότι έχουμε παρατηρήσει σε άλλες συσκευές, χαρίζοντας αρκετούς πόντους στην κορεάτικη εταιρεία για την πατέντα της. Επιπρόσθετα, στο Galaxy S7 έχει δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό μενού, ένα κέντρο ελέγχου των παιχνιδιών (game launcher) στο οποίο μπαίνουν αυτόματα όλα τα παιχνίδια που κατεβάζει ο χρήστης, ενώ ταυτόχρονα ο τελευταίος μπορεί να προχωρήσει σε κάποιες γενικές ρυθμίσεις για κάθε παιχνίδι που θα ανοίξει να παίξει (π.χ. να διακόψει την ένταση του ήχου ή να απενεργοποιήσει την εμφάνιση ειδοποιήσεων των άλλων εφαρμογών όσο παίζει).
To menu game tools όπως εμφανίζεται στην οθόνη του Galaxy S77 edge.
Το game tools είναι μια ακόμα προσθήκη για τους φίλους των παιχνιδιών. Ένα ενδεικτικό εικονίδιο ανοίγει μια παλέτα επιλογών που περιλαμβάνουν: κλείδωμα πλήκτρων όσο παίζουν, την ελαχιστοποίηση της εικόνας (minimize), τη λήψη στιγμιοτύπου της οθόνης από το σημείο του παιχνιδιού στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης, την καταγραφή σε video των επιδόσεών του στο παιχνίδι.
Μέσα από το μενού S-Health του S7 μπορείτε (ανάμεσα σε άλλα) να μετρήσετε τους καρδιακούς παλμούς αλλά και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Η μέτρηση γίνεται μέσω του αναγνώστη στην πίσω πλευρά της συσκευής.
Στο ταμείο ή όχι;
Το Galaxy S7 edge κοστίζει στα ελληνικά καταστήματα 829 ευρώ (το απλό S7 729 ευρώ). Σίγουρα πολλά για τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει η πλειοψηφία του κοινού για την απόκτηση μιας συσκευής όμως σε σχέση με την τιμή εκκίνησης του «μικρότερου» S6 edge πέρυσι, το νέο μοντέλο είναι φθηνότερο. Που απευθύνεται; Ίσως όχι σε εκείνους που προχώρησαν στην απόκτηση του S6 πέρυσι αλλά σε όλους τους άλλους που θέλουν να έχουν στην κατοχή τους ένα κορυφαίο smartphone και έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν ένα μεγάλο ποσό γι’ αυτό.
Σχόλια