Σε περίπτωση που παρακολουθείτε τις αναρτήσεις του Deasy τα τελευταία 3-4 χρόνια, τότε είναι σχετικά δύσκολο να μη σας θυμίζει κάτι το όνομα Xiaomi, το οποίο, για την ενημέρωση σας, προφέρεται «Σι-α-ο-μι». Μία κινεζική εταιρεία που έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως η «Apple της Κίνας» τόσο επειδή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό των προϊόντων της αλλά και στην εμπειρία του χρήστη όσο και επειδή υπάρχουν στιγμές που ο ιδρυτής της, Lei Jun, νομίζεις ότι «μιμείται» τον Στιβ Τζομπς!
Η Xiaomi ιδρύθηκε το 2010 και τα τελευταία χρόνια σαρώνει την κινεζική αγορά με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν σε μόνιμη βάση μέσα στην πρώτη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης με βάση τις πωλήσεις smartphones. Όμως, στην ευρωπαϊκή αγορά δεν είχε κάνει την εμφάνιση της μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Και το ενδιαφέρον είναι πως μία από τις πρώτες αγορές της Ευρώπης όπου ξεκινά η επίσημη διάθεση των προϊόντων της Xiaomi είναι η Ελλάδα μέσω της συνεργασίας της κινεζικής εταιρείας με την Info Quest Technologies, του μεγαλύτερου διανομέα προϊόντων πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα.
Στην ελληνική αγορά έφθασαν δύο μοντέλα, το Redmi 3S και το Redmi Note 3. Το δεύτερο ήταν και αυτό που έφθασε στα δικά μου χέρια προκειμένου να το δοκιμάσω. Αν και τελικώς, ήταν μία οικογενειακή δοκιμή, όπως θα εξηγήσω παρακάτω. Αυτό που θέλω να επισημάνω πιο πριν είναι ότι το Redmi Note 3 είναι μεν μία συσκευή που κυκλοφόρησε στην Κίνα στις αρχές του 2016, αλλά η έκδοση που ήρθε στην Ελλάδα είναι η «διεθνής» έκδοση, κάτι που σημαίνει ότι υποστηρίζει όλες τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την ΕΕ αναφορικά με την κυκλοφορία ενός τεχνολογικού προϊόντος στην Ευρώπη. Είναι, δηλαδή, αυτό που λέμε πιστοποιημένο κατά CE.
Το Redmi Note 3 έφθασε μεν στο σπίτι μέσα στο κουτί του αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν πρόλαβα να το χαρώ και πολύ. Για την ακρίβεια, δεν πρόλαβα να ασχοληθώ και πολύ διότι η κόρη μου, 12 ετών πλέον, ασχολείται όπως και όλα τα παιδιά της ηλικίας πάρα πολύ με τα smartphone. Σε σημείο που η άποψη της να τείνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η κόρη μου, λοιπόν, μου ζήτησε να πάρει τη συσκευή να τη χρησιμοποιήσει μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και όταν τη ρώτησα γιατί της προσέλκυσε το ενδιαφέρον η απάντηση ήταν ότι έχει μεγάλη οθόνη και την προτιμά από τις πιο μικρές που είχε ως τώρα, ενώ επιπλέον δήλωσε ότι της αρέσει πολύ η αφή της οθόνης! Η οθόνη του Redmi Note 3 είναι στις 5,5 ίντσες αλλά δεν περίμενα να ακούσω ότι η αφή της οθόνης και η αίσθηση που αφήνει στο πάτημά της θα της έκανε τόσο καλή εντύπωση. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι με αυτό τον τρόπο η συσκευή είναι αρκετά πιο εύχρηστη.
Για μία εβδομάδα, η κόρη μου μπορώ να πω ότι έφθασε το smartphone στα όρια του. Γιατί δεν την έβλεπα σχεδόν καθόλου χωρίς αυτό. Από την άλλη πλευρά, δεν την είδα να το έχει και τόσο συχνά στην πρίζα, κάτι πρακτικά που περίμενα όταν είδα στα τεχνικά χαρακτηριστικά ότι η μπαταρία έχει χωρητικότητα που φθάνει στα 4050 mAh.
Όταν τη ρώτησα τι δεν της αρέσει στο Redmi Note 3, η απάντηση ήταν αρνητική καθώς της άρεσαν τα πάντα και αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για να είμαι ειλικρινής. Από την άλλη πλευρά, όταν πήρα και εγώ τη συσκευή στα χέρια μου, μπορώ να πω ότι κατάλαβα γιατί το είπε. Γιατί πρακτικά το Redmi Note 3 μπορεί να μην είναι το πιο καινούριο smartphone της Xiaomi, ούτε καν η «ναυαρχίδα» της κινεζικής εταιρείας, αλλά είναι μία συσκευή που κάνει περισσότερα πράγματα από όσα θα περίμενε κανείς με βάση την τιμή πώλησης της που είναι στα 229 ευρώ.
Κατ’ αρχήν. Είναι γρήγορο χάρη στον Snapdragon 650 της Qualcomm αλλά και στο γεγονός ότι έρχεται με 3 GB μνήμη, το οποίο, προσωπικά πιστεύω ότι είναι από τις λεπτομέρειες που πραγματικά κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον, ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος είναι στα 32 GB και μπορεί να επεκταθεί μέσω κάρτας microSD. Απλώς, θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να έχετε δύο SIM κάρτες ή μία SIM κάρτα και μία microSD κάρτα.
Ακόμη, είναι ιδιαίτερα γρήγορος ο μηχανισμός του δακτυλικού αποτυπώματος. Σε σημείο που η κόρη μου άρχισε να τον χρησιμοποιεί φανατικά όταν στο προηγούμενο smartphone της δεν είχε δηλώσει και τόσο ενθουσιασμένη με αποτέλεσμα να σταματήσει και να το χρησιμοποιεί.
Πάμε τώρα στην κάμερα, η οποία είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Η Xiaomi έχει τοποθετήσει σε μία συσκευή που ανήκει στη μεσαία κατηγορία μία κύρια κάμερα με ανάλυση 16MP και τεχνολογία Phase Detection Autofocus. Το αποτέλεσμα είναι, πολύ απλά, το Redmi Note 3 να τραβά εξαιρετικές φωτογραφίες με την κάμερα να έχει πολύ καλό focus, στοιχείο που το ψάχνουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές αυτή την περίοδο.
Τέλος, το Redmi Note 3 έχει και το μενού της Xiaomi, στο οποίο η κινεζική εταιρεία έχει κάνει μια σημαντική επένδυση, αναβαθμίζοντάς το συνεχώς με προεγκατεστημένες εφαρμογές που λύνουν μικρές και μεγάλες καθημερινές ανάγκες του χρήστη.
Το ερώτημα που πάντα τίθεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αν η συσκευή αξίζει τα χρήματα που κοστίζει. Στην προκειμένη περίπτωση, εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα smartphone με εξαιρετική σχέση τιμής προς απόδοση. Και μπορεί να γκρινιάζουν ορισμένοι ότι δεν ήρθαν στην Ελλάδα τα πιο νέα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι το Redmi Note 3 είναι η κατάλληλη συσκευή για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
Σχόλια