Κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες και στην ελληνική αγορά αποκλειστικά από το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός και είναι το πρώτο smartphone που υποστηρίζει την τεχνολογία Tango της Google, για εφαρμογές και παιχνίδια Augmented Reality. Αυτό και μόνο αρκεί για να βάλουμε δίπλα στο Lenovo Phab2PRO το χαρακτηρισμό «πρωτοπόρο», με την κινέζικη εταιρεία να είναι η πρώτη που τολμά να μας βάλει στο «τριπάκι» της επαυξημένης πραγματικότητας.
Το στοίχημα της Lenovo
Πριν συνεχίσουμε οφείλουμε μία μικρή διόρθωση. Για τη Lenovo δεν είναι η πρώτη προσπάθεια στο χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας. Είχε προηγηθεί το 2015 ένα αντίστοιχο μοντέλο από την κινέζικη εταιρεία επίσης με την τεχνολογία της Google, το οποίο τελικά δεν πήρε ποτέ το δρόμο προς τα ράφια των καταστημάτων. Ένα χρόνο μετά, στα τέλη του 2016, η Lenovo παίρνει το ρίσκο να επανέλθει με το αναβαθμισμένο Lenovo Phab2PRO, κίνηση που ενδεχομένως να «υποδείχθηκε» από την επιτυχία του Pokemon Gο, η οποία με τη σειρά της οδήγησε την συζήτηση και στις δυνατότητες του augmented reality.
Το Lenovo Phab2PRO έρχεται λοιπόν να μας δείξει μερικές από αυτές τις δυνατότητες, Στην πράξη δεν ξεφεύγει πολύ από τον προσανατολισμό στο…. παιχνίδι και την ψυχαγωγία του χρήστη, όμως ταυτόχρονα μας χτυπάει το καμπανάκι για όλα όσα θα μπορούσε να προσφέρει η τεχνολογία όταν βεβαίως ωριμάσει και κατά συνέπεια αποφασίσουν πολύ περισσότερες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν.
Διάδραση με το χώρο που βρίσκεται ο χρήστης
Το Project Tango της Google είναι μια τεχνολογική πλατφόρμα, η όποια εκμεταλλεύεται το σύνολο των αισθητήρων της συσκευής δημιουργεί 3D εμπειρίες επί της οθόνης, επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους μέσω της συσκευής τους. Έτσι η οθόνη της συσκευής μετατρέπεται σε ένα εργαλείο αλληλεπίδρασης του χρήστη με το χώρο στον οποίο βρίσκεται.
Σ’ αυτήν τη «νέα πραγματικότητα» επιχειρεί να μας βάλει και το Lenovo Phab2PRO. Η πύλη εισόδου μας είναι το ξεχωριστό μενού «Tango», μέσα στο οποίο θα βρείτε όλο το διαθέσιμο augmented περιεχόμενο της συσκευής αλλά και το αντίστοιχο που μπορείτε να βρείτε στο Play Store για να κατεβάσετε. Η γκάμα περιλαμβάνει από παιχνίδια, όπως το στήσιμο ενός εικονικού ντόμινο στο χώρο που βρισκόμαστε μέχρι εικονικά δοκιμαστήρια για είδη ένδυσης, τη μέτρηση του χώρου γύρω μας και την τοποθέτηση εικονικών επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών (σε πραγματικές διαστάσεις) σ’ αυτόν. Τα πρώτα παραδείγματα μας δίνουν μια ιδέα από την ψυχαγωγική διάσταση της επαυξημένης πραγματικότητας, τα δεύτερα μια γεύση από χρήσιμες και πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας.
Ακολουθούν μερικές εικόνες από τις εφαρμογές augmented reality που θα βρείτε μέσα στο Phablet της Lenovo.
Με την εφαρμογή AR της κάμερας μπορείτε να παίξετε με εικονικά κατοικίδια στο χώρο που βρίσκεστε.
Με το Magic Plan μπορείτε να σχεδιάσετε τους προσωπικούς ή επαγγελματικούς σας χώρους.
Με την εφαρμογή Measure μπορείτε να μετρήσετε επιφάνειες και χώρους γύρω σας.
Με την εφαρμογή Lowe's Vision μπορείτε να τοποθετήσετε έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές στο χώρο.
Δυστυχώς κάποια από τα apps που εμφανίζονται στο μενού αλλά και στο Play Store δεν υποστηρίζονται στην Ελλάδα, όχι βεβαίως λόγω υπαιτιότητας της Lenovo αλλά των εταρειών που τις έχουν αναπτύξει, οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Lenovo Phab2PRO: ένα μεγάλο τηλέφωνο
Η πολύ μεγάλη οθόνη των 6,4 ιντσών (2560 x 1440 pixels) μας δίνει μια σαφή ένδειξη για το συνολικό μέγεθος της συσκευής. Το Lenovo Phab2PRO είναι μία από τις μεγαλύτερες συσκευές που κυκλοφορούν εκεί έξω με μέγεθος που ενδεχομένως αρκετοί από τους χρήστες να το θεωρήσουν έως και αποτρεπτικό για να προχωρήσουν στην απόκτησή του. Όμως κατά την προσωπική μου άποψη είναι απολύτως δικαιολογημένο εξαιτίας όλων… των παραπάνω. Η συσκευή έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οπότε είναι και απαραίτητο να σου μεταφέρει σε μια όσο το δυνατό πιο πλούσια εικόνα τον κόσμο του augmented reality. Άλλωστε, ο στόχος του (και της Lenovo) δεν είναι να προσελκύσει εκείνους που έλκονται από το design αλλά εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν μια νέα τεχνολογία που βρίσκεται στα σπάργανα.
Επίσης, στην πίσω πλευρά της συσκευής συναντάμε ένα σύστημα τεσσάρων καμερών εκεί που σε άλλες συσκευές συναντάμε μία ή δύο. Οι τέσσερις κάμερες είναι απαραίτητες για την μέτρηση στοιχείων και την απόδοση 3D ατμόσφαιρας, που είναι απαραίτητα για τις augmented reality εφαρμογές. Ωστόσο, κυρίαρχη θέση στο σύστημα αυτό έχει η κύρια κάμερα ανάλυσης 16 megapixels που είναι η βασική φωτογραφική μηχανή και video camera της συσκευής. Στο μενού της κάμερας υπάρχει μια ακόμα augmented reality εφαρμογή, στην οποία μπορούμε να παίξουμε με ένα εικονικό κατοικίδιο, το οποίο μπορούμε επίσης να το εντάξουμε και μέσα στις φωτογραφίες που θα τραβήξουμε.
Το σύστημα εξοπλισμού του smartphone της Lenovo περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 652, μνήμη RAM 4GB, κινηματογραφικό ήχο Dolby Atmos, 64GB αποθηκευτικό χώρο και υποδοχή καρτών μνήμης, αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος και μπαταρία μεγάλης διάρκειας 4050mAh.
Μια επιτυχία για τη Lenovo
Η αλήθεια είναι ότι από μόνο του το τόλμημα της Lenovo να διαθέσει εμπορικά το Lenovo Phab2PRO είναι από μόνο του μια επιτυχία. Σε μια εποχή που λίγο έως πολύ όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές στρέφουν την προσοχή μας σε χαρακτηριστικά όπως το design ή η κάμερα, η κινέζικη εταιρεία διαφοροποιείται και επιχειρεί να μας εισάγει σε μια νέα τεχνολογία. Και όχι οποιαδήποτε τεχνολογία αλλά μία από αυτές που θεωρούνται ως ένα από τα next best things του χώρου. Το αν θα συνδυαστεί αυτό με την εμπορική επιτυχία της συσκευής είναι ένα άλλο ερώτημα. Η αλήθεια είναι ότι φαντάζει δύσκολο, ιδιαίτερα λόγω της τιμής στην οποία δαιτίθεται (799 ευρώ) αλλά και του όγκου του, στοιχεία που ενδεχομένως θα αποθαρρύνουν αρκετούς. Ανεξάρτητα πάντως από το αν ανήκετε ή όχι στο "κοινό του Phab2PRO" αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το πιο κοντινό σας κατάστημα για να αποκτήσετε μια γεύση από την τεχνολογία που φέρνει η συσκευή.
Σχόλια