Μπορεί να βρισκόμαστε στον αστερισμό του iPhone X (Χι, Εξ, Δέκα, Τεν, όπως και να το πείτε είστε μέσα) όμως εδώ και περίπου ένα μήνα στην ελληνική αγορά είναι ήδη διαθέσιμη και η standard έκδοση της συσκευής. Ή μάλλον οι δύο στάνταρ εκδόσεις πλέον: το iPhone 8 και το iPhone 8 Plus. Τα τηλέφωνα που δεν διαταράσσουν την αριθμητική αλληλουχία που έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια η Apple και βεβαίως δεν διαθέτουν τον «wow factor», αν αυτός υπάρχει, στο iPhone X.
Το iPhone 8 και iPhone 8 Plus είναι μια ασφαλής επιλογή. Για εκείνον/η που θέλει να έχει πάνω του ένα προϊόν της Apple και όχι κάποιου άλλου κατασκευαστή, για εκείνον/η που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί το iOS λειτουργικό, από προηγούμενα μοντέλα, για εκείνον/η που δεν μπορεί να ανέβει πιο ψηλά στη δαπάνη του (ή δεν θέλει να βάλει 48 δόσεις για να αγοράσει ένα smartphone), για εκείνον που δεν βιάζεται να αποκτήσει ότι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί και του αρκεί απλά η ύπαρξη του… μήλου. Όχι, μην μπερδευόμαστε, το iPhone 8 και το 8 Plus δεν είναι ένα κακό ή μέτριο τηλέφωνο. Είναι μια πολύ καλή συσκευή! Κορυφαία σε κάποια από τα χαρακτηριστικά της και στο δείκτη ποιότητάς της. Αλλά; Αλλά όταν η ίδια η εταιρεία που το κατασκευάζει, παρουσιάζει ταυτόχρονα και κάτι εντελώς καινούργιο, θέλει δε θέλει, το υποβαθμίζει.
Η καθημερινότητα με το τηλέφωνο…
Με το iPhone 8 και το iPhone 8 Plus περάσαμε αρκετές μέρες μαζί το προηγούμενο διάστημα, προσφορά της Cosmote για τις ανάγκες της παρουσίασης. Το iPhone 8 ήταν πιο πρακτικό γιατί ταίριαζε καλύτερα στο χέρι, λόγω του συνολικού μεγέθους του αλλά η οθόνη του είναι μικρή για τα δικά μου δεδομένα. Το 8 Plus ήταν σχεδόν αδύνατο να το χρησιμοποιώ με ένα χέρι ήταν όμως πιο λειτουργικό χάρη στην μεγαλύτερη οθόνη του. Έχω την εντύπωση ότι από τους δύο συνδυασμούς, φέτος (αντίθετα με πέρυσι) προτίμησα το δεύτερο, λόγω οθόνης. Και γι’ αυτό το λόγο η παρουσίαση θα αφορά κατά κύριο λόγο τη συγκεκριμένη έκδοση.
Σε ότι αφορά την εξωτερική εμφάνιση η Apple έκανε μια ακίνδυνη επιλογή. Προτίμησε να μην πειράξει καθόλου το 8άρι, δαπανώντας έτσι την (όποια) φαιά ουσία της στο iPhone X. Το iPhone 8 και 8 Plus διατηρούν τον ίδιο σχεδιασμό, τις ίδιες γραμμές, το ίδιο μέγεθος (πάνω-κάτω) με αυτά που έχει καθιερώσει η αμερικάνικη εταιρεία από τα 6άρια. Αυτό προφανώς δεν είναι καλό. Δεν μου άρεσε στο προηγούμενο 7άρι, πόσο μάλλον σε μία ακόμα γενιά. Γιατί; Όπως και στο Xperia XZ1 που παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες έτσι και στο iPhone 8 και 8 Plus, πιστεύω ότι και τα συγκεκριμένα τηλέφωνα της Apple είναι old fashioned. Πέρα από αυτό είναι και μη λειτουργικά πια, με τα περιθώρια γύρω από την οθόνη να ανεβάζουν πολύ το μέγεθος των συσκευών.
Η πιο σημαντική διαφορά με την προηγούμενη γενιά είναι ότι πλέον η συσκευή καλύπτεται εξολοκλήρου από γυαλί, αφήνοντας μια καλύτερη αίσθηση στο χέρι. Από την άλλη πλευρά, αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει λίγο το βάρος της συσκευής, ξεπερνώντας τα 200 γραμμάρια.
Δεν πιστεύω ότι έχει νόημα να σταθούμε περισσότερο στο design καθώς η ίδια η Apple με το iPhone X αποφάσισε να συμβαδίσει με το σχεδιαστικό trend της εποχής, οδηγώντας το premium κοινό της προς τη συγκεκριμένη επιλογή.
Απουσία «καινοτομιών»
Αν στο προηγούμενο μοντέλο η Apple είχε να μας παρουσιάσει 2-3 καινούρια στοιχεία που σύμφωνα με την ίδια (και τους οπαδούς της) αποτελούσαν καινοτομίες, φέτος στο 8άρι απουσίαζαν και αυτά. Η αμερικάνικη εταιρεία έχει βελτιώσει κάποια σημεία, χωρίς όμως να αποτελούν κίνητρα για να ανέβει κάποιος χρήστης από το 7άρι στο 8άρι. Ποια ήταν αυτά;
Καταρχήν ο επεξεργαστής που αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του προηγούμενο chip της Apple. Ο Apple A11 Bionic έρχεται με έξι πυρήνες που στην πράξη δείχνει να είναι ένα βήμα πάνω από τον προηγούμενο. Το iPhone 8 Plus είναι γρήγορο έως και απολαυστικό στην καθημερινή του χρήση, αφαιρώντας από οποιονδήποτε το δικαίωμα της αμφισβήτησης στο συγκεκριμένο πεδίο. Η επεξεργαστική μνήμη RAM έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (3GB) αλλά αυτό θα μετρήσει περισσότερο σε εκείνους που έχουν κάποια εμμονή με τους αριθμούς και λιγότερο σε εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο. Η αποδοτικότητα του νέου επεξεργαστή έχει επιπτώσεις και στην αυτονομία του iPhone 8 Plus, η οποία είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 7άρι.
Αναβαθμισμένη έρχεται και η οθόνη. Όχι δεν έχει αλλάξει κάτι στο μέγεθός της (5,5 ίντσες), στην ανάλυσή της (1080p) αλλά στην υποστήριξη της τεχνολογίας True Tone, που τη δανείζεται από το iPad Pro. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το iPhone 8 Plus προσαρμόζει τη φωτεινότητά της αλλά και τη ζωντάνια των χρωμάτων ανάλογα με τις φωτιστικές συνθήκες του περιβάλλοντος, έτσι ώστε ο χρήστης να έχει πολύ καλύτερη εμπειρία. Επιπλέον, υποστηρίζεται HDR, επιτρέποντας την αναπαραγωγή χωρίς συμβιβασμούς αντίστοιχου περιεχομένου από πλατφόρμες, όπως το Netflix ή το iTunes.
Γνωρίζοντας ότι η κάμερα αποτελούσε ανέκαθεν ένα δυνατό χαρτί για το iPhone η Apple φροντίζει να αναβαθμίσει έστω και λίγο κάποιες από τις λειτουργίες που προσφέρει στο πεδίο αυτό. Το iPhone 8 Plus διατηρεί τη διπλή κάμερα στην πίσω πλευρά, ανάλυσης 12MP κάθε φακός, με τον ένα να είναι ευρυγώνιο και τον άλλο zoom. Στη φωτογραφική γλώσσα, ο ευρυγώνιος είναι εστιακού μήκους 28mm ενώ ο zoom 56mm. Ο πρώτος είναι πιο φωτεινός με διάφραγμα f1.8, ο δεύτερος δίνει διάφραγμα f2.8 και η εναλλαγή από τον ένα στον άλλο γίνεται με τη σηματοδότηση (1x, 2x) στην οθόνη. Στην πράξη, οι φωτογραφίες με το iPhone 8 Plus είναι πάρα πολύ καλές, βελτιωμένες σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι ο νέος επεξεργαστής αφιερώνει συγκεκριμένους πόρους του στην επεξεργασία εικόνας.
Λήψη από την ίδια γωνία με τους δύο φακούς του iPhone 8 Plus.
Άλλες δύο λήψεις από την ίδια γωνία με τους δύο διαφορετικούς φακούς, αυτή τη φορά νυχτερινή Η διαφορά στο χρώμα της φωτογραφία οφείλεται στο γεγονός ότι ο ευρυγώνιος, λόγω του ανοιχτού κάδρου, πραγματοποιεί φωτομέτρηση από πολύ περισσότερες φωτιστικές πηγές σε σχέση με το πιο κλειστό κάδρο του zoom φακού.
To iPhone 8 Plus προσφέρει πολύ καλή απόδοση χρωμάτων και ωραία αποεστίαση φόντου.
Προφανώς και η Apple γνωρίζει ότι η πιο συχνή χρήση της κάμερας είναι για να φωτογραφίζουμε αγαπημένα μας πρόσωπα (είτε των φίλων μας είτε το… δικό μας) οπότε στο μενού πορτρέτο η αμερικάνικη εταιρεία έρχεται να προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής του φωτισμού. Τι προσφέρει η προσαρμογή; Σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες, σε ένα εσωτερικό χώρο, όπου ο φωτισμός μπορεί να δημιουργεί σκιές σε κάποια σημεία ή μπορεί να είναι αδύναμος συνολικά το software που έχει προσθέσει η Apple έρχεται να προσαρμόσει το φως σε συγκεκριμένες συνθήκες: σε εκείνον ενός στούντιο, σε περιμετρικό φωτισμό, σε σκηνικό φωτισμό τόσο έγχρωμο όσο και ασπρόμαυρο. Οι τρεις πρώτες βελτιώνουν σημεία του προσώπου, φωτίζοντας σκιάσεις ή το πρόσωπο συνολικά, ενώ οι δύο τελευταίες (επιπλέον) απομονώνουν το πρόσωπο από τον περιβάλλοντα χώρο. Στις δύο τελευταίες ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα επιτυχημένο, καθώς μπορεί να μείνουν ή να κοπούν στοιχεία της αρχικής φωτογραφίας που αλλοιώνουν την εικόνα.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγένθυνση
Αναβαθμισμένες είναι οι λειτουργίες και στον τομέα του video με το iPhone 8 Plus να προσφέρει αρχεία σε πλήθος αναλύσεων και καρέ ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, ο χρήστης έχει διαθέσιμο 4Κ (2160p) σε ρυθμό 24/30/60fps αλλά και full HD 1080p σε ρυθμό 30/60/120/240fps. Τα 240fps δίνουν video αργής κίνησης.
Η μπροστινή κάμερα προσφέρει ανάλυση 7MP και φωτεινό διάφραγμα f2.2, ενώ στο video υπάρχουν διαθέσιμες αναλύσεις full HD 1080p στα 30fps και HD 720p στα 240fps (επίσης αργή κίνηση).
Έχοντας στην κατοχή μας και μια κάρτα SIM της Cosmote είχαμε τη δυνατότητα με το iPhone 8 Plus να απολαύσουμε τις υψηλές ταχύτητες του δικτύου της.
Τέλος, οι αλλαγές του iPhone 8 Plus αγγίζουν και τον τομέα της μπαταρίας, στον τομέα όμως της φόρτισης. Το νέο μοντέλο υποστηρίζει την ασύρματη φόρτιση, ενώ βελτιωμένη είναι και η ταχεία φόρτιση, προσφέροντας 50% της μπαταρίας σε 30 λεπτά.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, το Home Button παραμένει όπως το γνωρίσαμε και στο προηγούμενο μοντέλο, ενσωματώνοντας τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος και ενεργοποιώντας με την παρατεταμένη πίεσή του τη φωνητική βοηθό Siri. Το iPhone 8 Plus έρχεται επίσης αδιάβροχο, αναμενόμενα χωρίς την υποδοχή 3,5 χιλιοστών για ακουστικά (υπάρχει στο πακέτο αγοράς ο απαραίτητος αντάπτορας), ενώ για τους φίλους του ήχου η Apple υπόσχεται καλύτερη εμπειρία από τα ηχεία της συσκευής.
Στο ταμείο;
To έγραψα και νωρίτερα, το αναφέρω και τώρα στον επίλογο. Το iPhone 8 δεν είναι ένα κακό τηλέφωνο. Ίσα, ίσα σε επίπεδο λειτουργιών στέκεται ίσο προς ίσο με τον ανταγωνισμό, με εξαίρεση το design. Ωστόσο έχει ένα πρόβλημα ταυτότητας τουλάχιστον τώρα στην αρχή της διαδρομής του. Ιδιαίτερα το iPhone 8 Plus. Που απευθύνεται η συγκεκριμένη έκδοση; Πιθανότατα όχι σε εκείνους που έσπευσαν πέρυσι να αγοράσουν την προηγούμενη έκδοση. Ίσως όχι ακόμα και σε εκείνους που απέκτησαν το 6S, αν και οι διαφορές μεταξύ τους είναι αρκετές. Θα έλεγα λοιπόν ότι απευθύνεται σε όλους τους υπόλοιπους φίλους και πιθανολογώ ότι παρά την υποτονική υποδοχή του από το κοινό ότι όταν κατακάτσει η σκόνη του iPhone X θα απασχολήσει περισσότερο τον καταναλωτή.
Από την άλλη πλευρά, η διαφορά τιμής μεταξύ των δύο συσκευών iPhone 8 Plus και iPhone X φθάνει τα 220 ευρώ, που ίσως να μην είναι τόσο απαγορευτική σ’ αυτά τα επίπεδα. Οπότε ίσως την έκπληξη τελικά να κάνει το μικρό iPhone 8, καθώς η διαφορά τιμής του με το X φθάνει τα 340 ευρώ.
Σχόλια