iPhone X review

Μια εβδομάδα μαζί του

Στη 10ετή ιστορία των iPhones (από το 2007 μέχρι σήμερα) αλλά και εκείνη των επόμενων χρόνων το iPhone X θα έχει σίγουρα μια ξεχωριστή θέση. Σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει κάνει η Apple σε επίπεδο σχεδιασμού και εισάγει νέες λειτουργίες, αφαιρώντας προηγούμενες αλλά και χαρακτηριστικά που σε ένα βαθμό αποτέλεσαν trademarks για το smartphone της Apple. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το λανσάρισμα του iPhone X συνοδεύτηκε από sold outs σε πολλές από τις χώρες που ξεκίνησε η κυκλοφορία του, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και στη δική μας (την ελληνική) αγορά. Το κοινό, οι φίλοι της Apple και των προηγούμενων μοντέλων ανταποκρίθηκαν μαζικά σ’ αυτές τις αλλαγές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, παρά την τσουχτερή τιμή της συσκευής.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αισθανόμαστε και τυχεροί αφού ήμασταν από τους πρώτους που είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν το iPhone X στα χέρια τους. Όχι μόνιμα βέβαια, όπως όσοι είχαν σπεύσει να κάνουν τις προπαραγγελίες τους αλλά για μια εβδομάδα, αφού η Cosmote μας παραχώρησε μια συσκευή για τις ανάγκες της παρουσίασης. Χρονικό διάστημα ενδεχομένως μικρό για να καλύψουμε πλήρως τα ερωτηματικά που είχαμε και εμείς οι ίδιοι για τη συσκευή αλλά σίγουρα ικανό για να σου δώσει μια πρώτη καλή εικόνα.

 

Μικρότερες διαστάσεις, μεγαλύτερη οθόνη

Με το iPhone X η Apple έρχεται να προστεθεί στο κλαμπ των μεγάλων ονομάτων της αγοράς των smartphones που στις κορυφαίες προτάσεις τους έχουν μειώσει τα περιθώρια γύρω από την οθόνη της συσκευής. Κρίνοντας από τις σχεδιαστικές τάσεις η κίνηση της Apple ήταν επιβεβλημένη και για αρκετούς ίσως καθυστερημένη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η υιοθέτηση αυτής της οθόνης έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά το design του iPhone, σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Το iPhone X είναι μια εντελώς καινούρια συσκευή και αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να θεωρηθεί, αφού το προηγούμενο design (από το iPhone 6 και μετά) έχει κουράσει.

Η αλλαγή αυτή έχει βεβαίως και ευεργετικές συνέπειες. Δεν ήμασταν λίγοι εκείνοι που στο παρελθόν είχαμε κατακρίνει την Apple ότι η διατήρηση των μεγάλων περιθωρίων γύρω από την οθόνη των προηγούμενων iPhones είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνονται δυσανάλογα και οι συνολικές διαστάσεις. Φαινόμενο το οποίο καταργείται με το iPhone X. Το iPhone X, παρά την οθόνη των 5,8 ιντσών, έχει αρκετά περιορισμένες διαστάσεις και η χρήση του ακόμα και με το ένα χέρι είναι εφικτή.

Η οθόνη του iPhone X σηματοδοτεί επίσης την είσοδο της OLED τεχνολογίας στα smartphones της Apple. Η οθόνη εντυπωσιάζει με την ευκρίνεια και τη διαύγεια των χρωμάτων και ως προς το δείκτη ποιότητας κατά κοινή παραδοχή παίρνει άριστα. Ωστόσο αυτές τις θετικές εντυπώσεις έρχεται να μετριάσει η «πατέντα» της Apple να κόψει μέρος της άνω επιφάνειάς της για να τοποθετήσει την κάμερα True Depth. Το «κόψιμο» αυτό, όσο και αν το συνηθίσαμε μετά από αρκετές ημέρες, είναι σίγουρα ένα αρνητικό σημείο της. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να ειπωθεί και για το γεγονός ότι πλήθος εφαρμογών ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί στο νέο λόγο ύψους/πλάτους  της οθόνης (18:9) αλλά αυτό φανταζόμαστε ότι θα συμβεί με τον καιρό.

 

Welcome Face ID, Rest in peace Home Button

Το Face ID αποτελεί την πιο διαφημισμένη λειτουργία του νέου iPhone. Τόσο από την ίδια την Apple, όσο και από τον κόσμο. Και είναι βεβαίως μια λειτουργία που δεν μπορείς να παρακάμψεις, αφού μέσω του Face ID ξεκλειδώνεις της συσκευή. Έτσι λοιπόν μετά την εποχή του δαχτυλικού αποτυπώματος η Apple προχωράει σε ένα ακόμα βιομετρικό χαρακτηριστικό μας, αυτό του προσώπου. Τώρα το πρόσωπό μας είναι ο κωδικός και η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη λειτουργία μας έδειξε ότι λειτουργεί άψογα. Το πρόσωπό μας αναγνωρίστηκε εξίσου γρήγορα κάτω από διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες και η μόνη φορά που απορρίφθηκε ήταν με γυαλιά ηλίου. Σε αυτήν την περίπτωση ενεργοποιείται η επιλογή του αριθμητικού κωδικού, τον οποίο έχει επιλέξει ο χρήστης κατά τη διάρκεια σεταρίσματος της συσκευής. Ως ένα δεύτερο επίπεδο πιστοποίησης του χρήστη.

Η ενσωμάτωση της bezel-less οθόνης και η προσθήκη του Face ID είχαν ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το Home Button (το πλήκτρο που αποτελούσε μέχρι τώρα χαρακτηριστικό στοιχείο των iPhones) και ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος. Η απουσία του Home Button είχε ως αποτέλεσμα οι λειτουργίες που επιτελούσε μέχρι τώρα να έχουν ενσωματωθεί στην οθόνη της συσκευής. Είναι επίσης μια αλλαγή που συνηθίζει ο χρήστης του iPhone με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι, το κλείσιμο μιας ανοικτής εφαρμογής γίνεται πλέον με μια κίνηση του δαχτύλου από το κάτω μέρος της οθόνης (και από μια ενδεικτική μαύρη μπάρα που εμφανίζεται) προς τα πάνω. Αντίστοιχα, η εμφάνιση των ενεργών εφαρμογών γίνεται με μια αντίστοιχη κίνηση, πιο απότομη και μέχρι περίπου το μισό ύψος της οθόνης.   

 

Κάμερα και άλλα χαρακτηριστικά

Το iPhone X μοιράζεται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με το iPhone 8 Plus. Ένα από αυτά είναι και η διπλή κάμερα. Έτσι λοιπόν και το συγκεκριμένο μοντέλο έχει τη διπλή κάμερα ανάλυσης 12MP, με έναν ευρυγώνιο και ένα zoom φακό, με μοναδική διαφορά ότι ο δεύτερος δίνει λίγο μεγαλύτερο διάφραγμα της τάξης του f2.4 (στο iPhone 8 Plus είναι f2.8). Το διάφραγμα στον ευρυγώνιο είναι f1.8. Και οι δύο είναι εξοπλισμένοι με σταθεροποιητή εικόνας, HDR, αναγνώριση προσώπου και σώματος, αλλά και λειτουργίες, όπως η επιλογή φωτογράφισης πορτρέτου σε 5 διαφορετικά modes φωτισμού.

Στην πράξη, η εμπειρία μας ήταν αντίστοιχη με εκείνη στο iPhone 8 Plus. H ποιότητα των φωτογραφιών ήταν πολύ καλή, με αρκετή πληροφορία, λεπτομέρεια και ζωντανά χρώματα. Η εμπειρία δυνατότητας επιλογής και εν τέλει χρήσης δύο φακών με διαφορετικό εστιακό μήκος είναι σίγουρα χρήσιμη σε αρκετές περιπτώσεις, όπου η απόσταση που μας χωρίζει από το θέμα είναι μεγάλη. Στο παρελθόν αυτό θα λυνόταν με την επιλογή του ψηφιακού ζουμ, σε βάρος όμως της ποιότητας. Τώρα λύνεται με την επιλογή της δεύτερης κάμερας (πατήστε πάνω στις παρακάτω φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγένθυνση).

Καλές εντυπώσεις αποσπά και η μπροστινή κάμερα των 7MP, με τους φίλους των selfies των εκτιμήσουν την ενσωμάτωση της λειτουργίας πορτρέτου και στο συγκεκριμένο φακό.

Για τις επιδόσεις στο video δεν θα μιλήσουμε τώρα, θα αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει σε λίγες ημέρες, καθώς ετοιμάζουμε σχετικό υλικό που τραβήξαμε με την κάμερα του iPhone X, σε συνεργασία με το site gocar.gr.

Συνολικά, το iPhone X δείχνει να εξασφαλίζει στο χρήση μια ομαλή, ευχάριστη εμπειρία, αποτέλεσμα προφανώς και του επεξεργαστή A11 αλλά και του λειτουργικού iOS 11. To τηλέφωνο έδειξε να ανταποκρίνεται γρήγορα σε όλες τις εντολές μας, να ανοίγει ταχύτατα τις εφαρμογές και τα παιχνίδια, δημιουργώντας τελικά ένα αίσθημα ικανοποίησης στον κάτοχο. H άριστη σχέση λειτουργικού και επεξεργαστικών πόρων του τηλεφώνου δείχνει να έχει και ευεργετικές επιπτώσεις και στον τομέα της μπαταρίας, αφού το iPhone X κατάφερνε στην πράξη να βγάζει το σύνολο μιας ημέρας, όσο απαιτητική κι αν ήταν.

Να αναφερθούμε στα animoji; Η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντεύτηκα στον αν η συγκεκριμένη λειτουργία αξίζει κάποιας αναφοράς. Πρόκειται για μια λειτουργία που, όποιος είδε την παρουσίασε της Apple το Σεπτέμβριο θα είδε ότι η αμερικάνικη εταιρεία έδωσε ιδιαίτερο βάρος, ωστόσο στην παρούσα φάση δείχνει να ακουμπάει αποκλειστικά τις πολύ μικρές ηλικίες. Είναι ενσωματωμένη στο μενού των μηνυμάτων και επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν multimedia, animated, μηνύματα που συνδυάζουν ηχογραφημένα μηνύματα με emoji. Προς το παρόν δείχνει να είναι κάτι παιδικό, όμως μπορεί να αποτελεί και προπομπό για νέες λειτουργίες που θα μπορούν να προσφερθούν χάρη στην True Depth κάμερα του iPhone X.

 

Ποιος καθορίζει την τιμή;

Η Apple για το νέο της τηλέφωνο ζητάει 1.200 ευρώ. Κατά τη γνώμη μου πολλά, πάρα πολλά, ακόμα και αν λάβω υπόψη μου ότι κάθε χρόνο οι τιμές διάθεσης των ναυαρχίδων είναι κατά κάτι μεγαλύτερες. Όμως την τιμή δεν την καθορίζω εγώ αλλά η ίδια η εταιρεία και το κοινό με την ανταπόκρισή του έρχεται να δείξει αν είναι σωστή ή λάθος. Στην περίπτωση του iPhone X, με τη μαζική ζήτηση που είχε το συγκεκριμένο μοντέλο, έχω βγει ήδη λάθος…

IPHONE X,SMARTPHONES,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home