iPhone Xs review

Τρεις λόγοι για να το λατρέψεις, ένας για να ξενερώσεις.

“Ποιο χρώμα θέλετε;” «Το κλασσικό αλλά πάντα όμορφο λευκό» απαντήσαμε στην Cosmote όταν μας ρώτησε για να μας παραχωρήσει για τις ανάγκες του review το iPhone Xs. «Θέλετε και μία κάρτα SIM για να δοκιμάσετε το πιο γρήγορο mobile Internet, σύμφωνα και με την Ookla;» “Γιατί όχι;” απαντήσαμε και κάπως έτσι ξεκίνησε η εμπειρία αρκετών ημερών με το νέο iPhone της Apple. Μία συσκευή που διαθέτει τρία σημαντικά στοιχεία που σε κερδίζουν και ένα που σε ξενερώνει.

 

iPhone X vs iPhone Xs

Παραδοσιακά η προσθήκη ενός S στα smartphones της Apple μας προδιαθέτει ότι δεν θα δούμε κάτι συνταρακτικό, μια αισθητική αναβάθμιση που θα μας ενθουσιάσει. Γνωρίζουμε τόσα χρόνια ότι αυτό το S σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα σε στοιχεία που δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά και αφορούν τις επιδόσεις και το software και πολύ λιγότερο την εξωτερική εμφάνιση της συσκευής.

Αυτή η παράδοση διατηρείται και στο iPhone Xs. Το να γράψεις ότι το iPhone Xs είναι παρόμοιο με το iPhone X είναι μάλλον υποτίμηση του πως έχουν τα πράγματα. Το iPhone Xs είναι ίδιο με το iPhone X, ολόιδιο. Ίδιος σχεδιασμός, ίδια υλικά, σχεδόν ίδιο βάρος με μόλις 3 γραμμάρια να τα χωρίζουν. Δεν το λέμε με αρνητική χροιά, είναι μια πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα είναι η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, το ωραίο φινίρισμα, το ανοξείδωτο ατσάλι και το γυαλί, που σύμφωνα με την Apple είναι αρκετά πιο ανθεκτικό από το προηγούμενο. Η αμερικανική εταιρεία ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς στην ποιότητα και το iPhone Xs είναι ένας ακόμα κρίκος σ’ αυτήν την αλυσίδα.

To iPhone Xs αριστερά, το X δεξιά. Καμία διαφορά!

Κολακευτικά σχόλια κερδίζει και η οθόνη. Ζωντανά χρώματα, ευκρίνεια, υποστήριξη HDR και η ανάλυση των 2436 x 1125 pixels δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τη θέαση multimedia περιεχομένου. Πιθανώς κάποιος που έχει περισσότερες απαιτήσεις σ’ αυτό το πεδίο να στραφεί στη μεγαλύτερη οθόνη του Xs Max (6,5 ίντσες), όμως η μικρότερη του Xs (5,8 ίντσες) σε κερδίζει και με το καλύτερο δείκτη φορητότητας που προσφέρει στη συσκευή. Όλα τα παραπάνω συνιστούν το πρώτο λόγο που μπορεί να σε κάνει να στραφείς στο νέο iPhone.

 

Μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύς και eSIM

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση του Xs σε σχέση με το περυσινό μοντέλο. Στο εσωτερικό της συσκευής η Apple ενσωμάτωσε το νέο της chipset A12, το πρώτο στα 7 νανόμετρα. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το νέο chipset χαρίζει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις και συνοδεύεται από μία “neural engine” οκτώ πυρήνων. Αναβαθμισμένη είναι και η RAM, από τα 3 στα 4GB. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω είναι και αυτός που χαρίζει στον κάτοχο του iPhone πλήθος εμπειριών, από AR και λειτουργίες μηχανικής μάθησης έως νέα επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως το πορτρέτο που θα δούμε παρακάτω στο κομμάτι της φωτογραφίας κ.α.

Ωστόσο μην περιμένετε διαφορές στον τομέα της ταχύτητας και της σπιρτάδας του τηλεφώνου. Άλλωστε, εκεί που έχουν φτάσει τα smartphones σήμερα (ειδικά στα ανώτερα στρώματα) τέτοιου είδους αναβαθμίσεις δεν είναι πάντα ορατές από το ανθρώπινο μάτι και ενδεχομένως χρειάζεται ένας εξειδικευμένος εργαστηριακός εξοπλισμός για να το διαπιστώσει. Προφανώς και το iPhone Xs βρίσκεται στο κορυφαίο αυτό επίπεδο, οπότε ο χρήστης κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένος θα μείνει και σ’ αυτό το σημείο. Οι εντυπώσεις είναι πάρα, μα πάρα πολύ θετικές.

Από τις επεξεργαστικές δυνατότητες της συσκευής να περάσουμε σε ένα νέο χαρακτηριστικό που για πρώτη φορά βλέπουμε στο iPhone, αν και θα χρειαστούμε αρκετούς μήνες για να υπάρξει κάποιο όφελος για τον καταναλωτή στην Ελλάδα. Το iPhone Xs είναι το πρώτο iPhone που μπορεί να λειτουργήσει με δύο SIM κάρτες, ωστόσο με μία διαφορά από τα υπόλοιπα μοντέλα που βλέπουμε στην Ελλάδα. Η δεύτερη SIM δεν είναι μια φυσική κάρτα, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει αλλά άυλη eSIM. Ουσιαστικά είναι ένα software που θα συνδέεται με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, θα αριθμοδοτείται και θα ταυτοποιείται. Ωστόσο, στην παρούσα φάση τα ελληνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας  (και όχι μόνο) δεν είναι έτοιμα για την είσοδο της eSIM… στη ζωή μας, κάτι που αναμένεται να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά.

 

Καλύτερη κάμερα στα σημεία

Προφανώς το iPhone έχει χάσει τα πρωτεία στο κομμάτι της “smartphone φωτογραφίας”, τόσο στο επίπεδο των αριθμών (δεν θυμάμαι πια αν τα είχε και ποτέ) όσο και του αποτελέσματος (εκεί σίγουρα είχε σταθερά κάποια χρόνια κάποιο προβάδισμα). Τα πράγματα δεν αλλάζουν φέτος. Το iPhone Xs υπολείπεται των μεγάλων αντιπάλων του από το στρατόπεδο του Android σε επίπεδο βασικών specs, καθώς οι άνθρωποι της Apple προτίμησαν να μην προχωρήσουν σε κάποια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Στο iPhone Xs θα βρούμε μία διπλή πίσω κάμερα, με ένα ευρυγώνιο και ένα telephoto φακό, με την ίδια ανάλυση, των 12 MP, που πρόσφερε πέρυσι το iPhone X. To ίδιο ισχύει και για το διάφραγμα, με τον ευρυγώνιο να είναι ο πιο φωτεινός (λογικό – f1.8) και τον telephoto να ακολουθεί με f2.4, ωστόσο μια ωφέλιμη, στην πράξη, αναβάθμιση είναι η (έστω και μικρή) αύξηση του αισθητήρα στον ευρυγώνιο. Με άλλα λόγια η αύξηση στην επιφάνεια που γράφεται η πληροφορία της φωτογραφίας, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η αποτύπωση μεγαλύτερης λεπτομέρειας. Ίσως αυτή η αλλαγή να είναι και εκείνη τελικά που του έδωσε αρκετά μεγαλύτερη αξιολόγηση στις μετρήσεις του DxΟMark.  

Πρακτικά, όπως μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε από τα παρακάτω δείγματα, με το iPhone Xs μείναμε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι, ειδικά με την ενεργοποίηση του HDR. Η ποιότητα τους είναι παραπάνω από μια χαρά για το «χαζολόγημα» στα social media (ο χαρακτηρισμός δεν κρύβει κάποια αρνητική χροιά), αφού άλλωστε εκεί εξαντλείται η ενασχόληση με τη φωτογραφία της τεράστιας πλειοψηφίας των καταναλωτών (πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση).

  

Στο πεδίο της φωτογραφίας από τότε που η Apple «ανακάλυψε» το bokeh είναι ένα σημείο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη ρητορική της. Τα πράγματα δεν διαφέρουν και φέτος, με το iPhone Xs να προσφέρει αναβαθμισμένο το συγκεκριμένο εφέ, επιτρέποντας και τη ρύθμισή του μετά τη λήψη μιας φωτογραφίας. Χρήσιμο χαρακτηριστικό σε όσους έχουν τη διάθεση να «παίξουν».

Αριστερά η φωτογραφία όπως την τραβήξαμε, στη μέση με το θόλωμα του φόντου στο ανώτερο επίπεδο και στην δεξιά θόλωμα στο ελάχιστο επίπεδο.

Ωραία είναι η ποιότητα και του video που προσφέρει το iPhone Xs με το μοντέλο της Apple να εξαλείφει το φαινόμενο του ghosting (του αποχρωματισμού μιας συγκεκριμένης περιοχής όταν υπάρχει κίνηση είτε της κάμερας είτε των αντικειμένων της λήψης) ίσως πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο. Σε επίπεδο ανάλυσης, στο iPhone Xs θα βρείτε επιλογές από τα 720p στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο έως 4K στα 60 καρέ, όπως επίσης και αργή κίνηση στα 240 καρέ (1080p).

Τέλος, η μπροστινή κάμερα παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, προσφέροντας ανάλυση 7MP και διάφραγμα f2.2

    

Μπαταρία: μπορείς και καλύτερα Apple

Το iPhone Xs ακολουθεί την παράδοση των προηγούμενων iPhones που δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω στο επίπεδο της αυτονομίας. Είναι πραγματικά κρίμα, τη στιγμή που άλλοι κατασκευαστές δείχνουν να πραγματοποιούν κάποια πρόοδο στο συγκεκριμένο πεδίο, η Apple να δείχνει ότι παραμένει στάσιμη, μη καταφέρνοντας να περάσει τον πήχη όχι του 24ώρου αλλά μιας εργάσιμης ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η Apple ισχυρίζεται ότι το iPhone Xs προσφέρει κατά 10% καλύτερη αυτονομία από το προηγούμενο, χάρη στον επεξεργαστή της αλλά (ακόμα και αν ισχύει ο ισχυρισμός) αυτό δεν είναι αρκετό για να ικανοποιήσει ένα χρήστη, που σίγουρα θα έχει μεγάλες απαιτήσεις από μία συσκευή που κινείται τόσο ψηλά τιμολογιακά.

 

Face ID, Measures και άλλα μικροπράγματα

Για τους φίλους της Apple το iPhone προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Για όσους είναι στο απέναντι στρατόπεδο υπολείπεται σε εμπειρία από το Android. Πάντα έτσι ήταν, πάντα έτσι θα είναι, για κάτι που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι κατά κύριο λόγο θέμα συνήθειας (και λίγο του οικοσυστήματος των υπόλοιπων συσκευών που έχει ο καθένας μας έχει στην κατοχή του). Το iPhone Xs κινείται στα γνωστά υψηλά στάνταρ που μας έχει συνηθίσει η αμερικανική εταιρεία και όποιος έχει εμπειρία από το iOS σίγουρα θα το απολαύσει και θα βρει σίγουρα χρήσιμο το καινούριο στοιχείο της ομαδοποίησης των ειδοποιήσεων ανά εφαρμογή, αφού γλυτώνει το scrolling στην οθόνη.

Η βιομετρική ταυτοποίηση του κατόχου γίνεται αποκλειστικά με την αναγνώριση προσώπου που έχει αντικαταστήσει το δακτυλικό αποτύπωμα. Το Face ID είναι γρήγορο, αξιόπιστο αλλά είναι ακατανόητο να μην ενεργοποιεί άμεσα τη συσκευή και να πρέπει ο χρήστης να κάνει ένα ακόμα scroll στην οθόνη για να μπει στο home page.

Η είσοδος του iPhone σε εφαρμογές AR, που ξεκίνησε με το προηγούμενο μοντέλο, αναμένεται στο iPhone Xs να γίνει καλύτερη. Τουλάχιστον έτσι υποσχέθηκε η Apple. Ο κάτοχος του iPhone Xs παίρνει μια πρώτη εικόνα από τον κόσμο της επαυξημένης πραγματικότητας με μια εφαρμογή που για πρώτη φορά βρίσκει προεγκατεστημένη στο λειτουργικό, το Measures, που ουσιαστικά προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα μέτρησης επιφανειών. Ο χρήστης ενεργοποιεί την κάμερα απέναντι από μία επιφάνεια και σημειώνει την απόσταση μεταξύ σημείων που θέλει να μετρήσει για να πάρει το αποτέλεσμα. Επιπλέον, αν το τηλέφωνο αναγνωρίσει ένα ολοκληρωμένο block επιφάνειας μετράει αυτόματα τις διαστάσεις του. Είναι μόλις μια πρώτη εικόνα και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα δούμε καλύτερες υλοποιήσεις AR.

 Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, το iPhone Xs έρχεται με πιστοποιητικό αδιαβροχοποίησης IP68, αποθηκευτικό χώρο 64/256/512GB, ενώ για πρώτη φορά από την αφαίρεση της υποδοχής των 3,5 χιλιοστών για τα ακουστικά στο πακέτο αγοράς δεν συμπεριλαμβάνεται ο αντάπτορας για τη θύρα φόρτισης.

 

Το συμπέρασμα

Όπως λοιπόν συνέβαινε κάθε φορά με ένα S μοντέλο, είναι φανερό και στο iPhone Xs ότι δεν απευθύνεται στους κατόχους του iPhone X. Ή τουλάχιστον δεν απευθύνεται στην πλειοψηφία τους. Η αμερικανική εταιρεία κοιτάζει σε κατόχους παλαιότερων μοντέλων ή σε καινούριους, που έρχονται από το απέναντι στρατόπεδο του Android. Βάλτε στην εξίσωση το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος ζωής μιας συσκευής έχει ξεπεράσει τα δύο χρόνια (π.χ. στις ΗΠΑ έφθασε τους 32 μήνες, σύμφωνα με τελευταία έρευνα), οπότε το σκεπτικό της δικαιολογείται.

Τα 1229 ευρώ από τα οποία ξεκινά η τιμή του iPhone Xs είναι πολλά λεφτά και δεν βγαίνουν εύκολα από το πορτοφόλι. Ειδικά όταν ο ανταγωνισμός κυμαίνεται από λίγο έως πολύ πιο χαμηλά. Από την άλλη πλευρά αν ανήκετε στο οικοσύστημα της αμερικανικής εταιρείας ίσως αυτό το κριτήριο να βαραίνει περισσότερο.

IPHONE XS,SMARTPHONES,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home