Είναι σίγουρα εντυπωσιακό, ναι είναι και μοναδικό, διαθέτει εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, στυβαρό χαρακτήρα και ποιότητα κατασκευής αλλά το ερώτημα που είχα πριν έρθει η συσκευή στα γραφεία του deasy παραμένει: μπορεί να πετύχει στην ελληνική αγορά ένα κινητό τηλέφωνο που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο πολύ νεανικό κοινό και κοστίζει 500 ευρώ; Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Ένα πραγματικό gaming κινητό
Το Sony Ericsson Xperia Play αποτελεί το μοναδικό (πραγματικό) gaming smartphone της ελληνικής αγοράς. Είναι το μόνο κινητό με πιστοποίηση από το Playstation, διαθέτει συρώμενο τμήμα που παραπέμπει στο χειριστήριο της δημοφιλούς παιχνιδοκονσόλας της Sony, που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει, χαρίζοντας εξαιρετικά ρεαλιστικό game play. Μάλιστα, παρά την ενσωμάτωση του συρώμενου τμήματος, ο όγκος της συσκευής διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα, ώστε να προσφέρει υψηλό δείκτη φορητότητας αλλά και αισθητικής. Εκτός από το κλασσικό χειριστήριο του Playstation, στο τμήμα αυτό έχουν τοποθετηθεί και επιφάνειες αφής (D-pad) οι οποίες επιτρέπουν έναν εναλλακτικό τρόπο χειρισμού των χαρακτήρων των παιχνιδιών από την πίεση των πλήκτρων και των συμβόλων που προσφέρει το κύριο χειριστήριο.
Το Play διαθέτει μια σειρά από γνωστά παιχνίδια (το δικό μας είχε τέσσερα) και προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να κατεβάσει πλήθος νέων τίτλων. Η απόδοση του Play είναι σίγουρα ικανοποιητική, με εξαίρεση ίσως το όχι και τόσο γρήγορο φόρτωμα (μόνο πολύ απαιτητικοί gamers θα το προσέξουν) σε κάποιες περιπτώσεις των παιχνιδιών. Φαινόμενο όμως που παρουσιάζεται μόνο στο loading και όχι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Παράλληλα, και η απόδοση των γραφικών κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο, ενώ στις θετικές εντυπώσεις συγκαταλέγεται και η οθόνη με την ευκρίνεια και την ανάλυση που προσφέρει. Ίσως θα μπορούσε να είναι λίγο πιο μεγάλη αλλά μάλλον μια τέτοια ενέργεια θα αύξανε εκθετικά τον όγκο της συσκευής, αφού ταυτόχρονα θα μεγάλωνε και το συρώμενο τμήμα της. Σε γενικές γραμμές, το “παιχνιδιάρικο” πακέτο του Play φαίνεται και μάλλον είναι πλήρες.
Ο επεξεργαστής του Play κυμαίνεται στα σύγχρονα μεγέθη του 1GHz τόσο για να υποστηρίξει τα παιχνίδια όσο και τις υπόλοιπες απαιτητικές εφαρμογές που διαθέτει το smartphone της Sony Ericsson. Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Play δεν υπάρχει κάποιο βασικό στοιχείο που να απουσιάζει. Υποστηρίζονται όλες οι ασύρματες επικοινωνίες (HSDPA, WiFi, Bluetooth), οι υπηρεσίες της Google, όπως είναι φυσικό, διαθέτει την τελευταία εμπορική έκδοση του Android, GPS, κάμερα ανάλυσης 5Mpixels. Στοιχεία που μαρτυρούν ότι το Play μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες ενός απαιτητικού χρήστη.
Το κύριο ερώτημα: που απευθύνεται;
Όπως ανέφερα και στην αρχή του κειμένου, ο βασικός προβληματισμός μου είναι άλλος, που ξεπερνάει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής και επικεντρώνεται σε κάτι, κατά τη γνώμη μου, πιο ουσιώδες. Το Play είναι μια πολύ καλή συσκευή, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Που απευθύνεται όμως η συσκευή; Κοστίζοντας (αυτή τη στιγμή) περίπου 500 ευρώ, περιορίζει το κοινό που θέλει να προσκαλέσει, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι τα παιχνίδια, καλώς ή κακώς, είναι θέλγητρο περισσότερο για το πολύ νεανικό κοινό. Πόσοι όμως από αυτούς τους χρήστες μπορούν να δαπανήσουν ένα τόσο σημαντικό ποσό, ιδιαίτερα στη χώρα μας; Τον προβληματισμό μου έρχεται να ενισχύσει και η σημαντική πτώση της τιμής (100 ευρώ) σε σχέση με ένα μήνα πριν, όταν και παρουσιάστηκε η συσκευή. Σίγουρα η αγορά του είναι αρκετά πιο οικονομική τώρα, όμως η ραγδαία μεταβολή είναι ενδεικτική της δυσκολίας ανεύρεσης ικανού ταρget group για τo smartphone της Sony Ericsson.
Σχόλια