Τα email δεν είναι χορτοφάγα!

Είναι τελικά επικίνδυνη η τόσο τεχνολογική ζωή που ζούμε;

Τα email δεν είναι χορτοφάγα!

Ο ήρωας μας είναι γύρω στα 35, στέλεχος σε εταιρεία, παντρεμένος με δύο παιδιά. Η δουλειά του απαιτεί πολύ χρόνο και συνεχή επαφή με τους συνεργάτες του, γι’ αυτό και αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό όλες τις διευκολύνσεις που του προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία –email στο blackberry, κοινοποίηση πληροφοριών σε εταιρικά blog, επαγγελματικές συστάσεις μέσω Linkedin. Αισθάνεται ευγνώμων που ζει στην εποχή του web 2.0 και μπορεί να διατηρεί επαφή με τους φίλους στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει, γράφοντας στον τοίχο τους στο Facebook, ανταλλάσσοντας SMS και τιτιβίζοντας στο Twitter.

Μέχρι που μια μέρα συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει τον έλεγχο των πληροφοριών που λαμβάνει. Δεν προλαβαίνει να διαβάσει τα mail του. Ταράζεται κάθε φορά που ακούει το κινητό του να χτυπάει. Εξοργίζεται όταν λαμβάνει ειδοποιήσεις ότι ο κολλητός του ανέβασε μια νέα φωτογραφία από τις διακοπές του στο Facebook. Τα παιδιά του κλαίνε επειδή δεν σηκώνει τα μάτια από το Blackberry. Στο τέλος καταλήγει να επαναλαμβάνει μηχανικά «all work no play makes Jack a dull boy» και να βλέπει φαντάσματα με ασπροφορεμένες δίδυμες στις γωνίες του σπιτιού τους.

Το παραπάνω σενάριο θα μπορούσε να είναι το σενάριο από θρίλερ στις Νύχτες Πρεμιέρας, όμως είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσίευσε πρόσφατα το Harvard Business Review. Σύμφωνα με τον ερευνητή Paul Hemp, oι σύγχρονοι άνθρωποι υποφέρουν από το άγχος αδυναμίας επεξεργασίας των πληροφοριών που λαμβάνουν καθημερινά από πολλά διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας. Οι ψυχίατροι κάνουν λόγο ακόμα για μια μορφή συνδρόμου διαταραχής προσοχής, το οποίο προκύπτει από τις συνεχείς διακοπές από emails και μηνύματα στο κινητό. Η αιτίαση αυτή υποστηρίζεται μερικά και από πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι περνούν τουλάχιστον δύο ώρες καθημερινά «ξεσκαρτάροντας» τα mail τους. Μια δεύτερη έρευνα αποδεικνύει ότι οι συνεχείς διακοπές από email και τηλεφωνήματα μειώνουν το IQ κατά 10 μονάδες –τη στιγμή που το κάπνισμα μαριχουάνας επιφέρει μείωση 5 μονάδων.

Οι μελέτες αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από λίγο ως πολύ υπερβολικές, αν επιχειρήσεις όπως η IBM και η Microsoft δεν έσπευδαν να δημιουργήσουν υπηρεσίες που θα αποφορτίσουν τους χαμένους στη χώρα του social networking. Η πρώτη λανσάρει το ΙΜ Savvy, έναν instant messaging που «αντιλαμβάνεται» πόσο απασχολημένος είναι ο χρήστης (πχ. από την κίνηση του ποντικιού) και φιλτράρει τα εισερχόμενα μηνύματα. Στο ίδιο μοτίβο, η Microsoft παρουσιάζει το Priorities, το οποίο φιλτράρει τα emails όταν, για παράδειγμα, αντιλαμβάνεται ότι ο χρήστης ασχολείται επισταμένα με την επεξεργασία ενός κειμένου.

Άραγε κινδυνεύουμε τόσο πολύ από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε ή όλα αυτά είναι ένας ακόμα νεολουδίτικος αφορισμός για το web 2.0; Θα σας απαντήσω αμέσως….ωπ, μισό λεπτό, μόλις ήρθε ένα tweet!

FACEBOOK,TWITTER,LINKED IN,RESEARCH IN MOTION,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home