Αν το μόνο που κάνετε στον υπολογιστή του σπιτιού σας είναι να ασχολείστε με το Facebook, το Twitter και τα υπόλοιπα sites κοινωνικής δικτύωσης, μην νομίζετε ότι δεν κινδυνεύετε από ιούς, worms, trojans και άλλες περίεργες λέξεις που αποτελούν απειλές για την ασφάλεια του PC σας. Αντιθέτως, μάλιστα, θα πρέπει να γίνεται αρκετά προσεκτικοί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρωσικής Kaspersky Lab, από τις πιο γνωστές στο χώρο της προστασίας από κακοήθη προγράμματα, το 2008 υπήρξαν 27.000 περιπτώσεις «κακοηθών» εφαρμογών που χρησιμοποίησαν δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Αν ο αριθμός σας φαίνεται μικρός, σκεφτείτε δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι το 2007 ο αριθμός ήταν περίπου 11.000, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει μία τρομερή έκρηξη. Το δεύτερο είναι ότι το ποσοστό επιτυχίας στις «επιθέσεις» μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης είναι στο 10%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις «επιθέσεις» μέσω email είναι 1%.
Οι δημιουργοί αυτών των «κακοηθών» εφαρμογών (γνωστά και ως malware) έχουν διάφορους τρόπους για να βρουν το δρόμο τους προς το PC ενός χρήστη. Ένα παιχνίδι που μας προτείνει ένας φίλος ή ένα κουίζ ή ακόμη και ένα video μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα. Η Kaspersky Lab αναφέρει ότι το πιο διάσημο malware του Facebook, το Koobface ανακαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο, και από τότε συνεχώς διευρύνει την παρουσία του, χωρίς, πρακτικά, να έχει αντιμετωπιστεί. Επίσης, πολύ πρόσφατα είχε χτυπηθεί και το Twitter. Ως γνωστόν, όσο πιο δημοφιλής γίνεται μία εφαρμογή, τόσο αυξάνονται και αυτοί που θέλουν να τη χτυπήσουν. Για ρωτήστε και τη Microsoft με τα Windows, τι τραβά.
Η εκτίμηση είναι στο προσεχές μέλλον οι επιθέσεις των malware στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα αυξηθούν σημαντικά, δεδομένου ότι είναι πιο εύκολο να «χτυπήσει» κάποιος εκεί απ’ ότι ένα λειτουργικό σύστημα ή μία εφαρμογή.
Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε; Πολύ απλά, μην ανοίγετε όλα τα video που βλέπετε να ανεβάζουν οι φίλοι σας στο Facebook. Και επειδή αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, γίνεται περισσότερο προσεκτικοί στις επιλογές σας όταν ασχολείστε με το αγαπημένο σας site κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί, διαφορετικά, μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεων, δεδομένου ότι ο στόχος, μερικές φορές, είναι προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Και επειδή το έφερε το θέμα, μήπως έχει παραγίνει το κακό με χρήστες που ανεβάζουν τα πάντα για τον ευατό τους στο προφίλ τους; Κάτι τέτοιες κινήσεις ελλοχεύουν και κινδύνους, όχι τίποτα άλλο.
Σχόλια