Lenovo IdeaPad Yoga 13 review

Ένα πολυεργαλείο για την τσάντα σας

Λόγω δουλειάς έχω την τύχη να παίρνω για δοκιμή ουκ ολίγα προϊόντα. Και πολλές φορές στο σπίτι ή στο γραφείο, οι συνάδελφοι θέλουν να τους δείχνω τι καινούριο «καλούδι» μου έστειλαν. Η περίπτωση του IdeaPad Yoga 13, του νέου φορητού υπολογιστή (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) της Lenovo είναι από εκείνες όπου πρέπει να κάνεις κανονική επίδειξη στους υπόλοιπους προκειμένου να καταλάβουν γιατί αυτή τη φορά είσαι τόσο ενθουσιασμένος.

Η συσκευή κλειστή δεν δείχνει να διαφέρει από έναν κλασικό φορητό υπολογιστή. Αν έχει μάλιστα την έκδοση σε ασημί χρώμα, δεν είναι και ότι πιο εντυπωσιακό έχει δει κανείς από σχεδιαστικής απόψεως. Ακόμη και όταν σηκώσεις το καπάκι, δεν αλλάζουν ούτε εκεί οι εντυπώσεις. Όσο όμως κινείς προς τα πίσω και ανασηκώνεις την οθόνη, τότε αρχίζεις να ακούς μικρά –αλλά διακριτά- επιφωνήματα θαυμασμού. Πολύ απλά, γιατί το Yoga μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες και από ένας συμβατικός φορητός υπολογιστής να μετατραπεί σε ένα tablet.

Υψηλή ευχρηστία

Το Lenovo IdeaPad Yoga 13 αποτελεί μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις μηχανημάτων που προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τάση προς τις οθόνες αφής και τα υβριδικά υπολογιστικά συστήματα που προωθούν τα Windows 8. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα δύο-σε-ένα μηχάνημε, καθώς μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως ένας «κλασικός» φορητός υπολογιστής όσο και ως tablet. Βέβαια, σε κατάσταση tablet μάλλον μιλάμε για ένα αρκετά χοντρό tablet, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου.

Πολλοί θα έλεγαν ότι είναι τρία-σε-ένα μηχάνημα. Και αυτό γιατί ανάλογα με το πως θα τοποθετήσεις το Yoga 13 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως οθόνη για την παρακολούθηση μίας ταινίας ή για την προβολή μίας παρουσίασης σε μία ομάδα ανθρώπων. Για παράδειγμα, αν το τοποθετήσεις σε σχήμα Λ είναι πολύ πρακτικό όσον αφορά στην προβολή video και μάλιστα έχω αρκετούς φίλους που ενδιαφέρθηκαν για το συγκεκριμένο μηχάνημα, μόνο και μόνο για τη συγκεκριμένη δυνατότητα του.

Γενικότερα, η δυνατότητα περιστροφής της οθόνης προσφέρει πολλές επιπλέον δυνατότητες σε όσους χρησιμοποιούν τον φορητό υπολογιστή τους για πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους εργασίες. Ουσιαστικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πολυ-εργαλείο που απευθύνεται σε εκείνους τους χρήστες που έχουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό – ψυχαγωγικό επίπεδο, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν πολλαπλές συσκευές μαζί τους. Εκεί ακριβώς ποντάρει και η Lenovo.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Από πλευράς δυνατοτήτων του Yoga 13 είναι ένα μηχάνημα που προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις. Η οθόνη είναι στις 13,3 ίντσες με την ανάλυση στα 1600x900, ενώ ο επεξεργαστής στο μηχάνημα που είχα στη διάθεση μου για δοκιμή ήταν ο Intel Core i5 στα 1,7 GHz. Η μνήμη ήταν στα 4 GB και γενικότερα οι επιδόσεις του μηχανήματος ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.

Εκεί που θέλει λίγη προσοχή είναι στον αποθηκευτικό χώρο. Το Yoga 13 στην κύρια έκδοση του έρχεται με δίσκο SSD στα 128 GB. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το μηχάνημα ανοίγει και κλείνει πάρα πολύ γρήγορα, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του SSD, ενώ υπάρχει και σημαντική βελτίωση των επιδόσεων. Όμως, λόγω και του χώρου που καταλαμβάνουν τα Windows 8, τα GBs που απομένουν δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από 80. Κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης μάλλον θα πρέπει να αποφύγει να αποθηκεύει τραγούδια και video σε τοπικό επίπεδο.

Το λειτουργικό σύστημα είναι τα «κανονικά» Windows 8 και λέω ότι είναι τα κανονικά γιατί πρέπει να διευκρινίσω ότι η οικογένεια Yoga έχει ένα ακόμη μέλος: το Yoga 11, το οποίο διαθέτει 11,6 ιντσών και κινείται περισσότερο προς τη λογική του tablet με τον επεξεργαστή, μάλιστα, να είναι ο Tegra3 της NVidia. Το Yoga 11 χρησιμοποιεί τα Windows 8 RT, την πιο «κλειστή» έκδοση, δηλαδή, του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, που δεν διαθέτει το desktop mode. Άρα, είναι ένα σημείο που χρήζει προσοχής.

Σε χρήση

Σε επίπεδο λειτουργίας σε γενικές γραμμές έμεινα ικανοποιημένος. Αν και έκανα 3-4 λεπτά μέχρι να ανακαλύψω που ακριβώς βρίσκεται το κουμπί έναρξης του υπολογιστή. Γιατί δεν βρίσκεται στα πλάγια ή πάνω στο πληκτρολόγιο ως συνηθίζεται αλλά στην εμπρόσθια όψη του Yoga 13. Τουλάχιστον, η λογική των Windows 8 είναι να μην κλείνει ποτέ ένα μηχάνημα, οπότε υπό αυτό το πρίσμα η ενόχληση περιορίζεται.

Η ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά καλή αλλά αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν το πληκτρολόγιο. Αν και γενικώς θεωρώ ότι το πόσο καλό είναι ένα πληκτρολόγιο εξαρτάται κατά 70% από τον τρόπο που το χρησιμοποιεί ο κάθε καταναλωτής, αυτό που έχει το Yoga 13 είναι από τα πολύ καλά και ιδιαίτερα ξεκούραστο.

Το μέγεθος της οθόνης (13,3 ίντσες) είναι μάλλον αυτό με το οποίο μπορεί να συμβιβαστεί τελικώς όποιος θέλει να συνδυάζει επαγγελματική και ψυχαγωγική χρήση χωρίς όμως να θυσιάζει την φορητότητα. Το βάρος είναι στο 1,5 κιλό και η αυτονομία της μπαταρίας στις 8 ώρες, αν και πέφτει όταν η χρήση αφορά κυρίως την αναπαραγωγή video. Θα έλεγα πως είναι ένας τομέας όπου το Yoga 13 τα πάει αρκετά καλά.

Συνδυασμός λειτουργιών

Σε γενικές γραμμές, το Lenovo IdeaPad Yoga 13 είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση, ιδίως για όσους o φορητός υπολογιστής έχει πολλαπλές χρήσεις και είναι απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητας τους. Το κόστος, βέβαια, δεν είναι και μικρό, καθώς κυμαίνεται στα 1299 ευρώ για την έκδοση με τον Intel Core i5 επεξεργαστή. Υπάρχουν και προσφορές αυτή την περίοδο που ρίχνουν το κόστος απόκτησης κατά 50 ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Το Yoga 13 την δικαιολογεί την τιμή του, αλλά θα πρέπει κάποιος να έχει κατανοήσει τις ανάγκες του προκειμένου να μείνει τελικώς ικανοποιημένος από αυτό που θα αποκτήσει. Αν το έχει κάνει, τότε το πιθανότερο είναι πως θα λατρέψει αυτή την περιστρεφόμενη οθόνη και το εφέ που δημιουργεί στον περίγυρο του χρήστη του μηχανήματος.

Yoga,LAPTOP,WINDOWS 8,LENOVO,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home