Δεν είναι μια συσκευή που θα προσφέρει εντυπωσιακές πωλήσεις στην LG. Αντιθέτως, είναι ένα smartphone – concept που έχει ως στόχο να δείξει στο κοινό τι μπορεί να καταφέρει η εταιρεία. Και σε αντίθεση με αντίστοιχες concept προτάσεις στο χώρο π.χ. του αυτοκινήτου, που δεν κυκλοφορούν ποτέ στην αγορά, η LG τολμά να το διαθέσει στα καταστήματα και στον καταναλωτή. Σαν μια κίνηση marketing ή branding για την καινοτομία της κορεάτικης εταιρείας, χειροπιαστή όμως που δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιο πιασάρικο slogan. Αρκεί να παρατηρήσεις λίγο παραπάνω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του G Flex. Ποια είναι αυτά;
Κυρτή οθόνη 6 ιντσών
Θα αναρωτηθείς και με το δίκιο σου ίσως, έχει νόημα η κυρτή οθόνη στο κινητό; Η ίδια η LG κάνει λόγο ότι αυτός ο κυρτός σχεδιασμός έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο κράτημα στο χέρι και μικρότερη απόσταση από το ακουστικό από το στόμα μας κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων. Χωρίς να έχω κάποια διάθεση να διαψεύσω την κορεάτικη εταιρεία, η αίσθησή μου είναι ότι η όποια διαφορά στην ποιότητα των τηλεφωνικών κλήσεων δεν είναι τόσο εμφανής, ώστε να στρέψει τον καταναλωτή σε μια τέτοια επιλογή. Από την άλλη πλευρά, για να αποδειχθεί ή για να το συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής ότι προσφέρει καλύτερο κράτημα δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, όταν έχει συνηθίσει για δεκαετίες να κρατάει άκαμπτες, candy-bar, συσκευές.
Ωστόσο, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της οθόνης που διαθέτει το LG G Flex δεν τίθεται η παραμικρή αμφισβήτηση. Η ποιότητα των χρωμάτων, η ανάλυση, η ευκρίνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, προσφέροντας μια πάρα πολύ καλή εμπειρία. Σε επίπεδο αριθμών ίσως δεν εντυπωσιάζει καθώς η ανάλυση π.χ. περιορίζεται στα 720p, όμως σε πραγματικές συνθήκες και πιθανόν –λόγω της κυρτής οθόνης- οι εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Από εκεί και πέρα βέβαια είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό το πόσο άνετα αισθάνεται ο καθένας από εμάς με μια τόσο μεγάλη συσκευή. Η οθόνη των 6 ιντσών (το ίδιο ισχύει για όλες τις συσκευές με αντίστοιχη οθόνη) έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο χειρισμός της συσκευής με το ένα χέρι. Αν λοιπόν στην προσωπική σου ζυγαριά η εμπειρία ή η άριστη απεικόνιση πληροφοριών ή η ευχάριστη παρακολούθηση video μετρούν παραπάνω από την εργονομία τότε το G Flex σε κερδίζει. Αν όμως μπορείς να συμβιβάσεις τα παραπάνω υπέρ της άνετης χρήσης τότε, όπως και σε κάθε άλλη συσκευή στις 6 ίντσες, μάλλον δεν σε ενδιαφέρει και θα πρέπει να κατευθυνθείς σε μικρότερου μεγέθους προτάσεις. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι η LG –κατανοώντας πιθανώς τέτοια προβλήματα- έχει ενσωματώσει χαρακτηριστικά που βελτιώνουν λίγο την τελική αίσθηση: το knock on, με το διπλό tap στην οθόνη που την ενεργοποιεί από την κατάσταση αναμονής, την απάντηση σε μια κλήση φέρνοντας απλά το τηλέφωνο στο αυτί και αρκετές ακόμα.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της οθόνης του G Flex είναι ότι εκτός από κυρτή είναι και εύκαμπτη. Πιο απλά, αν ασκήσεις πίεση στο άνω και κάτω μέρος του G Flex, έρχεται σε ευθεία θέση χωρίς να θρυμματίζεται η οθόνη. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το τηλέφωνο μπορεί να αντέξει συνεχή πίεση για μισή ώρα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά του LG G Flex αναδεικνύουν και μια ακόμα καινοτομία, που βέβαια δεν είναι εμφανής με μια πρώτη ματιά. Την ενσωμάτωση κυρτής και εύκαμπτης μπαταρίας, μια πατέντα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την αδελφική εταιρεία LG Chemicals.
Κλείνοντας το μπουκέτο των καινοτομικών χαρακτηριστικών που διαθέτει το LG G Flex θα πρέπει να αναφερθώ και στη δυνατότητα αυτοθεραπείας της πίσω πλευράς του. Με πιο απλά λόγια, κοινές γρατζουνιές που είναι εμφανείς σε άλλες συσκευές, στο LG G Flex χάνονται χάρη στα ιδιαίτερα υλικά της πίσω πλευράς.
Εξοπλισμός
Σε επίπεδο εξοπλισμού το LG G Flex δεν έχει να ζηλέψει χαρακτηριστικά από τον ανταγωνισμό. Τετραπύρηνος επεξεργαστής, μεγάλη μνήμη RAM εγγυώνται ομαλή λειτουργία και ταχύτητα στην πλοήγηση, όλες οι ασύρματες επικοινωνίες δίνουν το παρών, ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος φθάνει τα 32GB, που κρίνεται αρκετός από τη στιγμή που απουσιάζει η υποδοχή για κάρτες microSD.
Η κάμερα του smartphone προσφέρει ανάλυση 13 megapixels, με την ποιότητα των λήψεων να αφήνει καλές εντυπώσεις και η μικρή υστέρηση στο χρόνο εστίασης της κάμερας δεν είναι αρκετή για να σε προβληματίσει. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσεις τη δυνατότητα εστίασης ακουμπώντας το δάκτυλο σου στην οθόνη εκεί που πραγματικά θέλεις να εστιάσει η φωτογραφία σου. Αν αρκεστείς στην αυτόματη εστίαση, όπως και σε αρκετές ακόμα συσκευές, σε κάποιες περιπτώσεις θα παρατηρήσεις αστοχία της κάμερας.
Στο επίπεδο του video, το G Flex προσφέρει ακόμα και 4Κ video στα 30 frames per second, μια δυνατότητα-έκπληξη, καθώς η έκδοση Android 4.2 επίσημα δεν υποστηρίζει 4K ανάλυση. Η LG με κάποιο τρόπο το κατάφερε. Αν θέλεις video στα 1080p, το G Flex στο προσφέρει και αυτό με ποιότητα 60fps.
Όπως θα είδες το G Flex διαθέτει λειτουργικό Android έκδοσης 4.2 και όχι την τελευταία (Kitkat). Ο πιθανότερος λόγος στον οποίο οφείλεται αυτό είναι ότι η συσκευή έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετούς μήνες στην Κορέα, οπότε και η LG δεν είχε τη δυνατότητα να περάσει την καινούργια έκδοση τότε. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κορεάτικη εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι θα υποστηρίζεται η αναβάθμιση στη νέα έκδοση.
900 ευρώ είναι πολλά;
Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου ο κόσμος κατευθύνεται σε προσιτές προτάσεις, η LG τολμά να παρουσιάσει μια συσκευή που τιμολογιακά είναι πάρα πολύ ψηλά. Ίσως αυτό να δικαιολογείται σε επίπεδο τεχνολογίας που ενσωματώνει: κυρτή οθόνη, κυρτή μπαταρία, self-healing πίσω πλευρά. Όμως το ερώτημα είναι αν μπορεί το κοινό να ανταποκριθεί ακόμα και σε αυτήν την επίδειξη τεχνολογίας της κορεάτικης εταιρείας. Ίσως για αυτό, σωστά κατά τη γνώμη μου, η LG δοκιμάζει να βγάλει το G Flex στη διεθνή αγορά περισσότερο πειραματικά και λιγότερο για να στοχεύσει σε υψηλές πωλήσεις. Είναι με άλλα λόγια περισσότερο μια επίδειξη καινοτομίας για πράγματα που ίσως δούμε στο μέλλον, παρά μια εμπορική πρόταση.
Σχόλια