Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές θα αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν πριν από μερικά χρόνια οι Κορεάτες. Και σταδιακά δεν θα χαρακτηρίζονται ως κατασκευαστές προϊόντων που είναι απλά πολύ φθηνά, αλλά ως κατασκευαστές συσκευών με υψηλή ποιότητα και εξαιρετικά χαρακτηριστικά, έτοιμα να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα προϊόντα περισσότερο γνωστών κατασκευαστών.
Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν τις τελευταίες ημέρες που δοκίμαζα το MX4, το πιο νέο smartphone της Meizu. Αν δεν την ξέρετε τη Meizu, θα σας πω απλά ότι είναι ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κατασκευαστές φορητών συσκευών με προέλευση την Κίνα. Μία ειδοποιός διαφορά, όμως, σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των Κινέζων κατασκευαστών είναι ότι η Meizu απέφυγε να ξεκινήσει από τα χαμηλά στρώματα της αγοράς. Απευθύνεται σε καταναλωτές με υψηλές απαιτήσεις μεν, οι οποίοι, όμως, ενδιαφέρονται για προϊόντα που προσφέρουν καλή σχέση τιμής προς επιδόσεις και χαρακτηριστικά.
Το MX4 είναι μία τέτοια συσκευή. Δεν μπορεί να την χαρακτηρίσεις ως φθηνή δεδομένου ότι η τιμή της ξεκινά κοντά στα 400 ευρώ (για την έκδοση των 16 GB) αλλά τα χαρακτηριστικά της (π.χ. οκτάπυρηνος επεξεργαστής, κάμερα 20,7 megapixel) συνήθως τα συναντάς σε smartphones που κοστίζουν τουλάχιστον 100-150 ευρώ παραπάνω.
Σχεδιασμός
Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει η συσκευή όταν τη βγάζεις από την –αρκετά μεγάλη- συσκευασία της είναι μίας ποιοτικής συσκευής. Το ΜΧ4 είναι ένα αρκετά λεπτό smartphone, όμορφα σχεδιασμένο που έχει ως χαρακτηριστικό το πλήκτρο στο κάτω μέρος της οθόνης που θυμίζει λίγο από iPhone. Όμως, ανοίγει από το πλήκτρο που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της συσκευής. Η Meizu θα μπορούσε να «παίξει» λίγο παραπάνω με τα πλήκτρα καθώς είναι προφανές ότι θέλει να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Αλλά σε γενικές γραμμές το ΜΧ4 είναι από τα smartphones που συγκεντρώνουν τα βλέμματα.
Γρήγορο και ευκρινές
Εκεί που γίνεται ενδιαφέρον είναι όταν αρχίζεις να τη χρησιμοποιείς. Έδωσα το ΜΧ4 στην κόρη μου, που είναι 10 χρονών, για να παίξει στο web και στο YouTube, και να μου πει τις εντυπώσεις της. Μετά από 15 λεπτά που θα έλεγα ότι η μικρή έφθασε τη συσκευή στα όρια της, γυρίζει και μου λέει: «είναι πολύ γρήγορο». Δεν θα πω ότι δεν το περίμενα καθώς ο επεξεργαστής είναι οκταπύρηνος αλλά ήθελα να το δω και στην πράξη.
Η οθόνη είναι στις 5,36 ίντσες και προσφέρει ανάλυση 1152 x 1920 pixels, κάτι που σημαίνει ότι είναι full HD, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο αν αρέσκεται κανείς να βλέπει ταινίες όπως εγώ.
Σε γενικές γραμμές, τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι άνθρωποι της Meizu θέλησαν να κατασκευάσουν μία πολύ δυνατή συσκευή και τα κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό, καθώς το ΜΧ4 είναι γρήγορο και ισχυρό με την μπαταρία στα 3100 mAh να προσφέρει πολύ μεγάλη «αντοχή».
Επιπλέον, διαθέτει και μία κάμερα με φακό από τη Sony που προσφέρει ανάλυση 20,7 megapixel, η οποία είναι μάλλον η μεγαλύτερη στη μεσαία κατηγορία τιμής. Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι εξαιρετική και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ατού για το MX4.
Ο αποθηκευτικός χώρος ξεκινά από τα 16 GB και δεν υπάρχει θύρα για microSD κάρτα. Αυτό είναι ένα από τα αρνητικά του ΜΧ4, όπως και το γεγονός ότι η μνήμη των 2 GB μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετή σε περίπτωση που είστε από αυτούς που διατηρούν ανοικτές πάρα πολλές εφαρμογές.
Λογισμικό
Επίσης, η Meizu έχει προεγκαταστήσει αρκετές από τις δικές της εφαρμογές. Για να είμαστε ακριβείς, το ΜΧ4 χρησιμοποιεί το Flyme OS, το οποίο είναι ένα «λειτουργικό» σύστημα που βασίζεται στο Android. Πρακτικά, το Flyme είναι ένα Android με διαφορετικό «μανδύα» καθώς η Meizu προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον υπόλοιπο έντονο –και ισχυρό- ανταγωνισμό. Αν τα καταφέρνει ή όχι, είναι ένα θέμα μάλλον υποκειμενικό, καθώς το επίπεδο ευχρηστίας που προσφέρει το Flyme είναι μεν ικανοποιητικό αλλά σίγουρα έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Συμπέρασμα
Το ΜΧ4 είναι μία από τις συσκευές εκείνες που προσφέρουν περισσότερα απ’ όσο κοστίζουν. Το ερώτημα είναι, όμως, κατά πόσον κάποιος που διαθέτει 400 ευρώ θα ήθελε ένα smartphone με ένα brand name που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Αν ξεπεράσει κάποιος αυτό το «εμπόδιο» τότε το ΜΧ4 είναι μία καλή επιλογή, ιδίως για εκείνους που δίνουν μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της φωτογραφίας και της γρήγορης πλοήγησης στο Διαδίκτυο, ενώ δεν έχουν πρόβλημα με τη μικρή χωρητικότητα του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου.
Σχόλια