Δίχως αμφιβολία, η «κατάκτηση» του διαστήματος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Πρόκειται για ένα πεδίο που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται ραγδαία, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Από τις πρώτες απόπειρες των επιστημόνων να εξερευνήσουν το διάστημα, έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για διαστημικό… τουρισμό! Μπορεί τα ταξίδια στο διάστημα να φαντάζουν σε ορισμένους παράξενα και εξωπραγματικά, αλλά είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας.
Οι πιο συχνές απορίες του κόσμου «περιπλέκονται» γύρω από τη ζωή των αστροναυτών, όσο βρίσκονται σε διαστημική αποστολή. Οι αφηγήσεις αλλά και το φωτογραφικό υλικό που έχουν βγει στη δημοσιότητα προκαλούν δέος αλλά και περιέργεια για το πώς είναι άραγε αυτή η εμπειρία. Ορισμένες , άγνωστες σε πολλούς, πληροφορίες για τη «διαστημική» ζωή είναι οι εξής:
Γιατί οι γυναίκες είναι λιγότερες;
Το ποσοστό των γυναικών αστροναυτών είναι χαμηλό λόγω της ευαισθησίας τους στη διαστημική ακτινοβολία. Η συνεχόμενη έκθεση ,δηλαδή, στην κοσμική ακτινοβολία είτε στην επιφάνεια των πλανητών είτε στο βαθύ διάστημα, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης νοσημάτων όπως ο καρκίνος.
Δυσκολίες στην προσαρμο- ΓΗ!
Στη διάρκεια της διαστημικής αποστολής συχνά οι αστροναύτες χάνουν μυϊκή μάζα, κάτι που προκαλείται από την έλλειψη αντίστασης στις κινήσεις τους. Ακόμη, τα πρόσωπα τους είναι πρησμένα, αφού τα υγρά του σώματος ανεβαίνουν προς τα πάνω λόγω απουσίας της βαρύτητας. Εκτός από αυτό, οι διαφορετικές συνθήκες προκαλούν προβλήματα στα οστά, όπως η απώλεια της οστικής πυκνότητας, με αποτέλεσμα όταν επιστρέφουν στη γη να δυσκολεύονται στην κίνηση και το περπάτημα.
Τρόφιμα.. καπνός!
Η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί εμπόδια και στο… φαγητό. Συγκεκριμένα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρόφιμα όπως το αλάτι, το πιπέρι αλλά και η ζάχαρη γιατί στην κυριολεξία, εξατμίζονται!
Ούτε κρύο, ούτε ζέστη
Οι στολές των αστροναυτών είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν σε πολύ υψηλές αλλά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορούν να αντέξουν στους 260°C χωρίς να καούν, ενώ παρέχουν προστασία και από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, έως -270 º C!
Νερό με οικονομία
Το νερό που χρειάζονται οι αστροναύτες προέρχεται σχεδόν στο σύνολο του από τη γη, επομένως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Λόγω αυτού, οι αστροναύτες κάνουν μπάνιο με αφρό και ένα υγρό πανί.
Ύπνος… μετ’ εμποδίων
Εξαιρετικά δύσκολο φαίνεται πως είναι να κοιμηθεί κανείς στο διάστημα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι αστροναύτες. Κι αυτό γιατί σε ένα περιβάλλον που ο ήλιος δύει κάθε 90 δευτερόλεπτα, ένας ήσυχος ύπνος μοιάζει πολυτέλεια!
«Δανεική» αύξηση ύψους
Όλοι οι αστροναύτες ψηλώνουν κατά ένα μικρό ποσοστό ,περίπου 3%, όσο καιρό βρίσκονται μακριά από τη γη. Ουσιαστικά, αυτό συμβαίνει λόγω της συνεχούς έκθεσης σε περιβάλλον με έλλειψη βαρύτητας. Βέβαια, με την επιστροφή στη γη οι διαστάσεις επανέρχονται σε κανονικά πλαίσια.
Σχόλια