Η εβδομάδα τελειώνει και μας αφήνει με μπόλικα διδάγματα σε επίπεδο ποδοσφαίρου, πολιτικής, κοινωνικών δικτύων και τώρα που το’φερε η κουβέντα να δύο περιπτώσεις που δείχνουν τι να μην κάνεις στα κοινωνικά δίκτυα άμα είσαι πολιτικός.
Το ένα παράδειγμα (ή μάθημα-πάθημα) είναι δικό μας, ντόπιο και έχει πρωταγωνιστή τον -εξαιρετικά δραστήριο στα κοινωνικά δίκτυα- Άδωνι Γεωργιάδη, αντιπρόεδρο και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από μία μίνι συζήτηση που είχε με έναν τραγουδιστή στο Twitter ο οποίος έγραψε ένα τραγούδι με έντονο το στοιχείο του πολιτικού σχολιασμού και, κυρίως, τη θέση του δημιουργού πως το τραγούδι είχε γραφτεί για τον Άδωνι Γεωργιάδη, εκείνος είπε να τρέξει ένα poll. Μια δημοσκόπηση που λένε και ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να πουν αν το επίμαχο τραγούδι θα έπρεπε να αφορά τον ίδιο ή είχε γραφτεί για τον νυν πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα.
Υποθέτουμε πως όταν μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία έχεις αντιληφθεί τους κινδύνους. Τα κοινωνικά δίκτυα, γενικά, δεν αστειεύονται και στο παρελθόν έχουν… φτύσει αίμα πολυεθνικές και πολιτικοί από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Φυσικά η προσπάθεια του Άδωνι Γεωργιάδη είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εκατοντάδες χρήστες του Twitter μετείχαν στη δημοσκόπηση “ψηφίζοντας” πως το τραγούδι είναι για τον ίδιο και όχι για τον Αλέξη Τσίπρα.
Και όταν τελείωσε η καταμέτρηση, το σκορ ήταν σαφές. 78% είπαν “Άδωνις”, 22% είπε “Τσίπρας”.
Ήττα εντός έδρας και με βαρύ σκορ, η αλήθεια είναι πως ο αντιπρόεδρος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας πως έπεσαν πάνω του “τα συριζοτρόλ” αλλά ουδείς μπορεί να πει πως η Ν.Δ. δεν έχει δικές της δυνάμεις, αφήστε που στο τέλος και αν ποτέ αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί με το θέμα, το μόνο που θα συγκρατήσει είναι τα δύο ποσοστά.
Πάμε τώρα σε ένα επεισόδιο από τη Βρετανία. Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλαιρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και φρόντισε να δείξει την προτίμησή του με ένα λευκό χαρτόνι στο οποίο είχε ζωγραφίσει - σκιτσάρει - γράψει τη θέση του επί του δημοψηφίσματος.
Τι κάνουν όμως οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων όταν βλέπουν πολύ λευκό χώρο; Μα φυσικά… ζωγραφίζουν και όπως μας πληροφορεί ο Independent, πήγε η τρολιά… σύννεφο.
Ηθικό δίδαγμα; Αν είσαι πολιτικός απόφυγε επιφάνειες που είναι μεγάλες και μονόχρωμες. Καλό είναι να αποφεύγεις και τα online poll.
Σχόλια