Γράφω με κάθε αφορμή που μου δίνεται πόσο μου αρέσει ότι εξακολουθώ να εντυπωσιάζομαι με τον τρόπο που εξελίσσεται η τεχνολογία. Οι υπηρεσίες που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ πέρα από αυτές που φανταζόμασταν κάποτε –και δεν αναφέρομαι μόνο στα μεγάλα πράγματα όπως τα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα ή τα drone που μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους αλά “Μπλέιντ Ράνερ”. Αναφέρομαι και σε πιο απλά και λιγότερο εντυπωσιακά πράγματα που μπορούν ωστόσο να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή.
Έχοντας εμπλακεί στην τεχνολογία –βασικά- λόγω Internet, το θέμα των υπηρεσιών cloud εξακολουθεί να με συναρπάζει. Δυνατότητες όπως το να αποθηκεύω τις φωτογραφίες μου κάπου εκτός του δίσκου μου ή να συνεργάζομαι σε ένα κείμενο με ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου χωρίς να χρειάζεται να στέλνουμε ο ένας στον άλλον την τελευταία διόρθωση, έχουν αλλάξει τον τρόπο που δουλεύω προς μια κατεύθυνση όχι απλώς πιο παραγωγική αλλά και πολύ πιο βολική. Και το νέο εργαλείο “Backup and Sync” της Google, υπόσχεται να τον αλλάξει ακόμα περισσότερο.
Για όσους δεν είδαν την ανακοίνωση στο επίσημο μπλογκ της εταιρείας, το Backup and Sync είναι η πιο καινούρια έκδοση του Google Drive for Mac/PC το οποίο είναι ενσωματωμένο με την εφαρμογή για ανέβασμα φωτογραφιών στο Google Photos. Αυτό που βασικά επιτρέπει, είναι η δημιουργία ενός αντιγράφου του συστήματος αρχείων του υπολογιστή του χρήστη στο σύννεφο και αν τα αρχεία είναι κάτω από 15 GB το αντίγραφο αυτό καλύπτεται από τη δωρεάν εκδοχή του Google Drive. Ήτοι, κάθε χρήστης μπορεί να έχει ένα πλήρες backup σε ένα σύστημα server πολύ πιο αξιόπιστο από τον καλύτερο δίσκο που μπορεί να διαθέτει.
Όπως είπα και προηγουμένως, ναι, δεν πρόκειται για κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο ένα σύστημα ζωντανής πλοήγησης για όλον τον κόσμο στην τσέπη μας (λέγε με “Google Maps”). Όμως για κάποιον που έχει βρεθεί τουλάχιστον τρεις φορές να προσπαθεί να περισώσει ό,τι περισώζεται από μια εγκατάσταση Windows που εξερράγη θεαματικά (ή όχι και τόσο –ο τρόπος δεν έχει τελικά σημασία) η ιδέα ότι μπορεί να προγραμματίσει τον υπολογιστή του να αποθηκεύει τον εαυτό του κάπου στον αιθέρα κάθε μέρα και στο εξής να μη χρειαστεί να ανησυχήσει ξανά για το αν αύριο θα έχει σύστημα ακούγεται σαν το τεχνολογικό ισοδύναμο της ευτυχίας.
Φυσικά το πράγμα δε θα είναι εξαρχής χωρίς προβλήματα όμως προσωπικά μπορώ να περιμένω, όπως άλλωστε περίμενα να ωριμάσουν και οι άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιώ πριν αρχίσω να τις χρησιμοποιώ. Και φυσικά δεν αγνοώ τις δυνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει η ολοκληρωτική εξάπλωση μιας μιας τέτοιας υπηρεσίας, με τον ίδιο τρόπο που δεν αγνοώ τις αντίστοιχες επιπτώσεις του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής του ενός τρίτου του παγκόσμιου πληθυσμού περνάει από τις υπηρεσίες μιας εταιρείας, κάτι που επίσης μοιάζει με επιστημονική φαντασία. Όμως αν υπάρχει ένα καλό που έχουν αυτές οι υπηρεσίες είναι ότι μας αφήνουν περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε –αν θα το κάνουμε είναι δικό μας θέμα. Και ευθύνη.
Σχόλια