Θεομηνία; Μπα, όχι στην Ιαπωνία τουλάχιστον

Θεομηνία; Μπα, όχι στην Ιαπωνία τουλάχιστον

Το σατιρικό σάιτ “The Rising Wasabi”, μια παραλλαγή του “The Onion” (ή των καθ ημάς αντιστοίχων του “Το Κουλούρι”, “Το Βατράχι” κ.λπ.) αλλά απευθυνόμενο σε μη-Ιάπωνες που ζουν στην Ιαπωνία το κοροϊδεύει στην πρώτη του σελίδα σήμερα: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έφτασε σήμερα στο Τόκιο και χτενίζει τη χώρα για χρήστες του Μεγάλου Μπλε Δικτύου που δεν δηλώθηκαν “ασφαλείς” μετά τον τυφώνα που πέρασε τις προηγούμενες 24 ώρες.

Εκτός από το βγάλσιμο της γλώσσας προς τη Facebook και τις διάφορες επινοήσεις της που αποσκοπούν (πρωτίστως;) στη διαμόρφωση ενός προφίλ “κοινωνικής προσφοράς”, το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι αστείο σε ένα ακόμα επίπεδο: όπως δε γνωρίζουν όσοι δεν έχουν βρεθεί σε τυφώνα στην Ιαπωνία, το φαινόμενο κάθε άλλο παρά δικαιολογεί υπαγωγή στο σύστημα “Crisis Response” του Facebook ή οποιουδήποτε άλλου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ναι μεν πρόκειται για μια σφοδρή καταιγίδα όμως αφενός διαρκεί πολύ λίγο (καθώς οι άνεμοι είναι πολύ γρήγοροι) και αφετέρου δεν έχει κάτι απειλητικό για χώρες με σύγχρονες υποδομές όπως η Ιαπωνία.

Aκόμα περισσότερο, οι τυφώνες είναι σχεδόν εβδομαδιαία υπόθεση από το τέλος του καλοκαιριού και ως το τέλος του φθινοπώρου στα ιαπωνικά νησιά και απόδειξη γι αυτό είναι ότι, κόντρα στη δυτική διάθεση για δραματοποίηση, ο “Τυφώνας Λαν” στα ιαπωνικά Μέσα αναφέρθηκε ως “Τυφώνας #21” όπου το “21” είναι ο αύξων αριθμός των τυφώνων που έχουν περάσει από την ευρύτερη γειτονιά φέτος. Όταν κάτι συμβαίνει 20 φορές τον χρόνο στον τόπο σου, δύσκολα το παίρνεις στα σοβαρά –ειδικά όταν έχεις την τεχνογνωσία να κατασκευάζεις κτίρια που μπορούν να αντέξουν σεισμούς μεγέθους 7 και 8.

Βεβαίως το Facebook τα αγνοεί όλα αυτά και κάποια στιγμή εχθές ή προχθές μου ζήτησε να “δηλώσω ασφαλής” ώστε να μην ανησυχούν οι φίλοι μου. Το αστείο ήταν ότι όταν μου έδειξε το μήνυμα, ο τυφώνας απείχε από το Τόκιο περισσότερες από 10 ώρες, συνεπώς θα ήμουν ασφαλής έτσι κι αλλιώς. Και το θλιβερό ότι όταν του είπα ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν ισχύει στην περίπτωσή μου (ώστε να ξεφορτωθώ το μήνυμα στην κορυφή της σελίδας μου), μου έκοψε εντελώς την πρόσβαση σ’ αυτό. Ήτοι, ακόμα και αν ήθελα να “δηλώσω ασφαλής” όταν ο τυφώνας θα είχε φτάσει στο Τόκιο, στην πραγματικότητα δε θα μπορούσα!

Ναι, γίνομαι υπερβολικός: σε τελική ανάλυση, το “Crisis Response” έχει φανεί ήδη πολύ χρήσιμο σε αρκετές περιπτώσεις τόσο φυσικών φαινομένων όσο και τρομοκρατικών επιθέσεων. Ή τουλάχιστον αυτή την αίσθηση έχουμε και κάτι τέτοιο μας λέει η εταιρεία. Η προσωπική μου εμπειρία πάντως (και όχι μόνο αυτή που αναφέρω παραπάνω: γενικά οι τυφώνες έχουν σουξέ στο Facebook) δείχνει ότι το σύστημα θέλει αρκετό σιδέρωμα ακόμα, τουλάχιστον όταν το βλέπει κανείς από την πλευρά του άμεσα ενδιαφερόμενου και τουλάχιστον σε σχέση με τους τυφώνες της Ιαπωνίας. Και δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ αν δεν ισχύει το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις...

ΤΥΦΩΝΑΣ,ΙΑΠΩΝΙΑ,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home