Στο περιθώριο της αναζήτησης της Amazon για μια πόλη που θα στεγάσει το... όνειρό της, πέρασε ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ το οποίο στήνει η Sidewalk Labs της οικογένειας της Alphabet σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές του Τορόντο. Το έργο, το οποίο θα έχει την ονομασία “Sidewalk Toronto” θα είναι η πρώτη απόπειρα του ομίλου της Google να χτίσει μια έξυπνη πόλη όπως τη φαντάζεται, αξιοποιώντας μια έκταση 48 στρεμμάτων στο λιμάνι της πόλης.
Το έργο αναλύεται διεξοδικά από τον Άλεξ Μποζίκοβιτς της μεγάλης καναδικής εφημερίδας “The Globe and Mail”, ενώ αν θέλει κανείς να διαβάσει τι έχει κατά νου η Sidewalk Labs από την ίδια, μπορεί να το κάνει στα αρχεία που διαθέτει η εταιρεία στο ειδικό σάιτ που έχει κατασκευάσει για το έργο. Και όπως εύκολα φαντάζεται κανείς, τα σχέδια είναι εντυπωσιακά –και βεβαίως περιλαμβάνουν και ένα καινούριο αρχηγείο για την “Google Canada”.
Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια οδήγησε, υποθέτω, τον Δρα Τζέιθαν Σαντόβσκι, ειδικευμένο στην ηθική και στις κοινωνικές διαστάσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας ειδικά σε θέματα σχετικά με τις έξυπνες πόλεις, να εξαπολύσει μια ιερεμιάδα μέσω του “The Guardian”, σχετικά με το πόσο δυστοπικό θα είναι το μέλλον αν επιτρέψουμε στις Google αυτού του κόσμου να διοικούν τις πόλεις μας. Διαβάζοντας το κείμενο του ακαδημαϊκού, αποκτά κανείς την αίσθηση ότι προκειμένου να έχουν το προνόμιο της φιλοξενίας μιας εταιρείας τύπου Google, οι τοπικοί μας άρχοντες, εκποιούν την ανθρωπιά μας, κάνοντάς μας πειραματόζωα στα εργαστήριά τους.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το συνολικό τονάζ των γνώσεων του Δρα Σαντόβσκι για το θέμα των έξυπνων πόλεων είναι αρκετό για να ακινητοποιήσει ένα κοπάδι βουβάλια. Όμως ταυτόχρονα δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι η διαπλοκή εταιρειών και δημοτικών αρχών είναι υπόθεση που είναι –τουλάχιστον- εξίσου παλιά με τη βιομηχανική επανάσταση –όπως νομίζω ότι μπορούν να πιστοποιήσουν ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι π.χ. του Ντιτρόιτ ή της πόλης Χιτάτσι, 150 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Το γεγονός ότι μια εταιρεία ζητάει με διαφανείς διαδικασίες, να αξιοποιήσει μια πρακτικά άχρηστη περιοχή 48 στρεμμάτων μιας μητροπολιτικής περιοχής 1,75 εκατομμυρίων στρεμμάτων ακούγεται –τουλάχιστον στα αυτιά κάποιου που έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα των δεκαετιών 1970 και 1980- επιεικώς “μη θέμα”.
Βεβαίως ο συνεργάτης του “The Guardian” έχει δίκιο κατά βάση: η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στα δημόσια πράγματα δεν πρέπει να γίνεται άκριτα και ανεξέλεγκτα. Όμως ειλικρινά, τίποτα από όσα διάβασα για το έργο δε μου έδειξε κάτι επιλήψιμο –επιπλέον, εταιρείες όπως η Google είναι τόσο πολύ προβεβλημένες που πολύ δύσκολα οποιαδήποτε κίνησή τους θα περάσει απαρατήρητη. Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ “φιλελές”, μακάρι οι κυβερνήσεις να βρίσκονταν κάτω από τόσο ισχυρά μικροσκόπια όσο βρίσκεται η Google και κάθε Google: όσο και αν δε μου αρέσει η συνειδητοποίηση αυτή, η ψήφος του πορτοφολιού, αποδεικνύεται συνήθως ισχυρότερη από αυτή της κάλπης.
Σχόλια