Με αφορμή τις τελευταίες ταραχές στην Αίγυπτο και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της χώρας να σπεύσει να κόψει το Twitter (ως μία από τις πρώτες της ενέργειες αντίδρασης) αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο απόλυτα διαφορετικός χαρακτήρας των δύο δημοφιλών social media.
To Twitter στη διαδρομή του έχει δείξει ότι εκτός από τα αστειάκια μεταξύ φίλων (που σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του) είναι ένα πολύ πιο δυναμικό μέσο σε επίπεδο ενημέρωσης και κινητοποίησης του κοινού που το παρακολουθεί. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκάστοτε μεγάλοι φορείς που η όποια κινητοποίηση στρέφεται εναντίον τους σπεύδουν να το σταματήσουν στο βαθμό που μπορούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στα δημοφιλέστερα topics του Twitter (καθημερινά και σε διάφορες χώρες παγκοσμιως) βρίσκονται ζητήματα που αφορούν την πολιτική, την κοινωνική δράση, τη διαφθορά και πολλά ακόμη που μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα βαθμό ως εργαλεία διαμόρφωσης συλλογικής συνείδησης.
Αντιθέτως στο Facebook, αυτές οι πρωτοβουλίες είτε σπανίζουν είτε φαίνεται να χάνονται λόγω του όγκου της πληροφορίας που ανεβαίνει από εμάς τους χρήστες, οι οποίοι σε ένα μεγάλο βαθμό "περιοριζόμαστε" ως επί το πλείστον, σε διαφορετικού είδους ενασχόληση. Είτε να σχολιάσουμε μια φωτογραφία και ένα προφίλ του φίλου μας, να ποστάρουμε ένα τραγούδι και άλλες "ναζιάρικες" δραστηριότητες ή βέβαια να παίξουμε κάποιο από τα εκατοντάδες παιχνίδια. Να ψυχαγωγηθούμε...
Και το παράξενο στοιχείο εδώ είναι ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, οι χρήστες του Facebook και του Twitter είμαστε εμείς οι ίδιοι. Δεν έχουμε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, όπου άλλοι χρησιμοποιούν το Facebook και άλλοι το Twitter. Εμείς, όπως αναφέρει και ο Φώτης στο τελευταίο podcast του deasy.gr, αναδείξαμε τους δύο διαφορετικούς χαρακτήρες των δύο μέσων που ως πρωταρχικό σκοπό, έχουν τον ίδιο: την επικοινωνία μεταξύ μας. Το ψυχαγωγικό Facebook και το ενημερωτικό Twitter.
Θεμιττά είναι και τα δύο....
Σχόλια