Σε μια άνευ προηγουμένου κρίση βρίσκεται το Mobile World Congress, η μεγάλη έκθεση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη. Ένας θεσμός που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου και στον οποίο προβάλλονται προϊόντα, τεχνολογίες και λύσεις που θα μας απασχολήσουν τους προσεχείς μήνες. Ένας θεσμός που συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 επαγγελματίες επισκέπτες και περίπου 2.500 εταιρείες. Ένας θεσμός που δεν περιορίζεται μόνο στα όσα διαδραματίζονται εσωτερικά του μεγάλου εκθεσιακού κέντρου της Βαρκελώνης αλλά περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης.
Φέτος όμως τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται πολύ διαφορετικά από όπως θα τα ήθελε ολόκληρη η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, η Βαρκελώνη και η διοργανώτρια αρχή της έκθεσης, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, γνωστή ως GSMA. Μπορεί η πρωτεύουσα της Καταλονίας να απέχει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα από την επαρχία Χυομπέι, από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού, όμως η σκιά του έχει απλωθεί βαριά και πάνω από το Mobile World Congress.
Δεκαπέντε ημέρες πριν από το άνοιγμα της πύλης του εκθεσιακού κέντρου, μεγάλες εταιρείες ακυρώνουν τη συμμετοχή τους, αρκετές περισσότερες κατεβάζουν τον πήχη στις δραστηριότητες τους στο πλαίσιο της έκθεσης και πολύ περισσότερες είναι αυτές που εμφανίζονται προβληματισμένες για τη συμμετοχή τους στο MWC. Ωστόσο, προς το παρόν η διοργανώτρια αρχή δεν προχωράει στην αναβολή (ή ακύρωση) του event, ανεβάζοντας όμως το επίπεδο των μέτρων που λαμβάνει για να διασφαλίσει την υγεία των επισκεπτών.
Μέχρι τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου έξι εταιρείες αποσύρθηκαν από την έκθεση. Η αρχή έγινε από την LG Electronics, εν συνεχεία ήταν η Ericsson, μέσα στο προηγούμενο σαββατοκύριακο ήταν η σειρά των Nvidia και Amazon και σήμερα Δευτέρα δύο ιαπωνικές εταιρείες, η Sony και η NTT Docomo ήρθαν να προστεθούν στη λίστα. Οι παραπάνω αποτελούν τα βαριά ονόματα που έχουν πάρει τη δύσκολη απόφαση να μη συμμετέχουν στην έκθεση, όμως είναι άγνωστο αν υπάρχουν και άλλες εταιρείες, μικρότερου μεγέθους, που έχουν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, καθώς οι τελευταίες ανακοινώσεις της ένωσης GSMA δεν δίνουν κάποια αναφορά για το σύνολο των απωλειών.
Επιπρόσθετα, ZTE και TCL, με επίσημες ανακοινώσεις έκαναν γνωστό ότι δεν θα προχωρήσουν στις προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου, ενώ πλήθος πολλών ακόμη εταιρειών μειώνουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη εκείνες τις ημέρες, προκειμένου «να μειώσουν την έκθεση στην πιθανότητα ενός κρούσματος».
Έκτακτα μέτρα ασφάλειας στην έκθεση
Την ίδια στιγμή που βαριά ονόματα της βιομηχανίας αποσύρονται από την έκθεση οι διοργανωτές εμφανίζονται ψύχραιμοι δηλώνοντας ότι το Mobile World Congress θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Ταυτόχρονα, επικαιροποιούνται τα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την αρωγή των αρχών υγείας της Καταλονίας που επίσης δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός τόσο μεγάλου event.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στο Mobile World Congress θα απαγορευτεί η είσοδος σε όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την επαρχία Hubai (την επαρχία από την οποία ξεκίνησε ο κορωνοϊός), ενώ όσοι έχουν ταξιδέψει στην Κίνα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αποδείξεις ότι έχουν φύγει από τα σύνορά της τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την έναρξη της έκθεσης.
Στα μέτρα ασφάλειας συμπεριλαμβάνονται πλήθος ενεργειών, όπως το αναβαθμισμένο πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης σε όλα τα σημεία επαφής υψηλής επικινδυνότητας, ο διπλασιασμός του ιατρικού προσωπικού που θα βρίσκεται στους χώρους της έκθεσης, η ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των ανθρώπων που θα απασχολούνται στην έκθεση, ακόμα και η σύσταση της αποφυγής της χειραψίας σε όσους επισκεφθούν την έκθεση. Σύσταση που αναδεικνύει και την αμηχανία που επικρατεί στους κόλπους του GSMA.
Ξεκάθαρα σε επίπεδο διαχείρισης κρίσης το GSMA δεν παίρνει καλούς βαθμούς, δείχνοντας να το ξεπερνά η πραγματικότητα. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί η διοργανώτρια αρχή δεν προχωράει στην αναβολή ή ακύρωση του event. Μία απόφαση που θα ήταν δικαιολογημένη όχι επειδή αποχώρησαν κάποιες μεγάλες εταιρείες από την έκθεση αλλά κυρίως λόγω του κλίματος που εκτιμάται ότι θα επικρατεί. Όπως συγκλίνουν οι απόψεις ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνήσαμε, ο αριθμός των επισκεπτών εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρότερος (αναμένεται μείωση προσέλευσης τουλάχιστον 50%), ενώ είναι ερωτηματικό ακόμα και πως θα αντιμετωπιστούν οι Κινέζοι επισκέπτες, λόγω των αυξημένων ανησυχιών. Ανησυχίες που δεν οφείλονται τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων (και θυμάτων) που αυξάνεται από μέρα σε μέρα αλλά κυρίως στο γεγονός ότι δεν είναι πλήρως γνωστές οι συνθήκες για τη μετάδοση του ιού. Δεν είναι λίγοι που κάνουν ήδη λόγο για ένα event φάντασμα, με λίγο κόσμο και κλίμα που θα απέχει πολύ από το αισιόδοξο κλίμα και τα χαμόγελα των τελευταίων ετών. Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δεν έχει βάλει ένα στοπ σε τέτοιας κλίμακας διοργανώσεις που απαιτούν μεγάλες μετακινήσεις ανθρώπων από διάφορες χώρες του κόσμου.
Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι το μέγεθος του event. Όσο και αν η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με τα χρήματα είναι σχεδόν βέβαιο ότι πάνω στο Mobile World Congress παίζεται κάθε χρόνο ένας χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων. Μόνο η Βαρκελώνη εκτιμάται ότι στο αντίστοιχο event του 2019 είχε έσοδα της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η ενοικίαση ενός περιπτέρου για την έκθεση κυμαίνεται σε μια τιμή κοντά στα 1300 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο (η συνολική έκταση του εκθεσιακού κέντρου αγγίζει τα 240.000 τ.μ., οπότε μπορείτε να κάνετε ένα πρόχειρο υπολογισμό), ενώ σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα έξοδα των εταιρειών (κατασκευή περιπτέρου, εισιτήρια κ.α.).
Η ακύρωση της συμμετοχής οποιαδήποτε εταιρείας αυτή τη στιγμή σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα πάρει καθόλου χρήματα (ή πολύ λίγα) πίσω από την επένδυση στην οποία έχει ήδη προχωρήσει: ενοίκιο χώρου, συμφωνία με προμηθευτές, εισιτήρια κ.α. Από την άλλη πλευρά, αν το GSMA προχωρήσει στην ακύρωση/αναβολή του event θα κληθεί να καταβάλει τα έξοδα των εταιρειών για όλες τις δραστηριότητές τους τουλάχιστον όσες αφορούν άμεσα την παρουσία τους στο εκθεσιακό κέντρο.
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι προβληματισμός επικρατεί και σε αρκετές από τις ελληνικές εταιρείες ή ελληνικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών για τη συμμετοχή τους στην έκθεση, όμως στην παρούσα φάση δεν έχουμε κάποια αλλαγή πλάνων. Ειδικά για το ελληνικό περίπτερο (που θα φιλοξενήσει αρκετές μικρές ελληνικές εταιρείες) όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της παρουσίας του στην έκθεση, δεδομένου ότι ο ΣΕΚΕΕ έχει συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου για την ερχόμενη Δευτέρα, με θέμα τη συμμετοχή στο MWC.
Σχόλια