Barack Obama, Steve Jobs, Mark Zuckerberg…

Τι άλλο κοινό έχουν αυτά τα τρία ονόματα εκτός του ότι και οι τρεις έχουν ως στόχο την πρώτη θέση σε ότι καταπιάνονται…

Manos Macromallis @ 21.02.2011
Barack Obama, Steve Jobs, Mark Zuckerberg…

O Barack Obama είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Αμερικής που είναι έγχρωμος. O Steve Jobs είναι ο πρώτος που κατάφερε να "απολυθεί" από την ίδια του την εταιρεία (βλ. Apple), να αγοραστεί μερικά χρόνια αργότερα πάλι από την Apple, και να επιστρέψει θριαμβευτής ως CEO αυτής. Επίσης στις προσωπικές του επιτυχίες, μπορεί κάποιος να καταλογίσει και αρκετά μεγαλύτερα επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα τον επαναπροσδιορισμό του κινητού τηλεφώνου (βλ. iPhone), της φορητής μουσικής (βλ. iPod) ή τον τρόπο διάθεσης της (βλ. iTunes).

O Marc Zuckerberg με την σειρά του εκτός του ότι έγινε ο νεαρότερος δισεκαταμμυριούχος, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνoύμε σήμερα στο Internet. "Μετέφερε" τρόπο τινά τις κοινωνικές δομές (φιλίες, σχέσεις, ανταλλαγή πληροφορίας) στον Παγκόσμιο Ιστό, αλλάζοντας δραστικά το μέχρι τότε "πρόσωπο" του Internet. 

Την περασμένη βδομάδα παρατέθηκε δείπνο στην Καλιφόρνια, από τον Barack Obama στους ηγέτες της τεχνολογίας. Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία, ο Πρόεδρος της Αμερικής πλαισιώνεται από τους τον Steve Jobs και τον Marc Zuckerberg καθώς και άλλους αντίστοιχου βεληνεκούς ηγέτες, όπως λ.χ. Dick Costolo, Eric Schmidt, Carol Bartz. Θέμα του δείπνου; Μα τί άλλο από την χρήση της καινοτομίας στην τεχνολογία, με στόχο την μείωση των θέσεων ανεργίας και την ευρύτερη βελτίωση της Οικονομίας. 

Στην Ελλάδα του 2011, έχετε δει κάτι αντίστοιχο; Έχετε δει τον Πρώτο πολίτη ή τον Πρωθυπουργό να παραθέτει δείπνο για ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα Τεχνολογίας και Καινοτομίας; Πως θα πραγματοποιηθούν αλλαγές, αν δεν γίνουμε αποδέκτες ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της καθημερινότητας μας. Δραστικές αλλαγές πραγματοποιούνται σε ένα σύστημα όταν αρχίζουμε από την κορυφή και διαφοροποιούμε πράγματα και καταστάσεις. Οι κινήσεις που είχε κάνει ο νυν Πρωθυπουργός, πριν την εκλογή του αλλά και μετά από αυτή, είχαν δείξει μια ενδιαφέρουσα τάση προς καινοτόμες καταστάσεις με τεχνολογικό ενδιαφέρον. Είχε ανοιχθεί στην κοινότητα των bloggers, είχε για συμβούλους Τεχνολογίας άτομα που ζούσαν τη Τεχνολογία από την μέσα της πλευρά και ασχολιόντουσαν με αυτήν. 

Αυτή η τάση όμως φαίνεται να εξασθενεί…  Εξασθενεί στην καθημερινότητα των χιλιάδων μύριων προβλημάτων που εμφανίζονται και ταλανίζουν τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, στον "κόσμο" του Internet υπάρχουν μια σειρά από ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν και πετυχαίνουν να παράξουν κάτι το οποίο πολλές φορές εμπεριέχει και την καινοτομία μέσα του. Παράγουν κάτι το οποίο μπορεί να είναι και εξαγώγιμο προϊον. Ομάδες ατόμων που παράγουν ιδέες, που θα μπορούσαν να είναι πολλά υποσχόμενα start ups, μέχρι ώριμες εταιρείες που έχουν πλέον καταστεί "ονόματα" στο Ελληνικό αλλά και Διεθνές στερεώμα.   Και όμως ναι, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να εξάγει και Τεχνολογία! Για του λόγου το αληθές, τουλάχιστον 30 εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα παράγουν περιεχόμενο για κινητές συσκευές, απασχολούν περίπου 4.000 άτομα και εξάγουν προϊόντα και τεχνογνωσία ετήσιας αξίας 400m€. Και όλα αυτά, στηριζόμενες στην Ιδιωτική, ως επί το πλείστον, πρωτοβουλία. 

Πότε λοιπόν το Κράτος θα αρχίσει να αγκαλιάζει τέτοιου είδους προσπάθειες, θα τις υποστηρίζει και ίσως να τις ενσωματώνει στις δικές του διαδικασίες; Έλληνες που ταξιδεύουν ή δραστηριοποιουνται στο εξωτερικό, συνήθως, διαπρέπουν στον τομέα τους. Μήπως πρέπει να διαμορφώσουμε αντίστοιχα πλαίσια και στην Ελλάδα. ώστε να μπορούν να αναδειχθούν και εδώ;

APPLE,FACEBOOK,TWITTER,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home