Εδώ και περίπου δεκαπέντε μέρες, αν έριχνες μια ματιά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με τον κλάδο της τεχνολογίας (και όχι μόνο) θα βαριόσουν να διαβάζεις συνεχώς για το Facebook (εμείς τουλάχιστον εδώ στο deasy το πάθαμε...). Η επικείμενη είσοδός του στο χρηματιστήριο (που θα πραγματοποιηθεί αύριο 18 Μαϊου) είχε παρασύρει όλη την επικαιρότητα, η οποία τροφοδοτούταν συνεχώς με ειδήσεις που είχαν ως κεντρικό θέμα το Facebook. Η 18η Μαϊου θα σηματοδοτήσει ένα νέο –πολύ μεγάλο- ρεκόρ αποτίμησης εταιρείας Internet που εισάγεται στο χρηματιστήριο, ξεπερνώντας περισσότερες από τέσσερις φορές το προηγούμενο ρεκόρ της Google. 100 περίπου δισ. δολάρια είναι ο στόχος, όταν η Google «άξιζε» το 2004 (όταν και μπήκε στο χρηματιστήριο) 23 δισ. Και αυτή η ιλλιγιώδης τιμή αλλά και το trend του Facebook έχουν λειτουργήσει ως ντόμινο και για πολλές ακόμη εταιρείες τεχνολογίας.
Παρατηρώντας (όπως διαβάσαμε στο allthingsd.com) την κίνηση των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας -από την 1η Μαϊου και έπειτα- όπως Zynga, LinkedIn, Yelp, Pandora, θα δεις ότι διαπραγματεύονται πλέον σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα και με διαφορετική ψυχολογία, καθώς κάποιες μέχρι τις αρχές του μήνα είχαν αρνητική τροχιά.
Όμως, το domino effect του Facebook ξεφεύγει από το χρηματιστήριο και επεκτείνεται και στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου που δεν έχουν εισαχθεί. Επενδυτές ήδη ποντάρουν στο επόμενο άλογο, που θα τους αποφέρει κέρδη ανεβάζοντας τις λογιστικές αποτιμήσεις αυτών των εταιρειών. Τελευταία πράξη η είδηση της επένδυσης στο Pinterest 100 εκατ. δολαρίων, η οποία ανεβάζει την αξία του στα επίπεδα του έως και 1,5 δισ. δολάρια. Και στη σειρά περιμένουν και άλλες με τις αποτιμήσεις τους να σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό... Ενδεικτικά αναφέρουμε το Dropbox (εκτιμώμενη αποτίμηση 4 δισ. δολάρια), Spotify (επίσης 4 δις. δολάρια), Foursquare (άνω του 1 δισ.), Rovio (5,5 δισ.), Path ( μόλις(;) 250 εκατομμύρια), με τον κατάλογο να συνεχίζεται...
Νούμερα που σε ένα βαθμό μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις γιατί η αγορά τεχνολογίας κυριαρχείται από τις αμερικάνικες εταιρείες (μοναδική εξαίρεση στα παραπάνω παραδείγματα είναι η Rovio). Νούμερα που επίσης σε κάνουν "να προσεύχεσαι" η φούσκα αυτή να μην σκάσει όπως έσκασε στο τέλος της δεκαετίας του 90.
Σχόλια