Προβληματίστηκα πολύ για το αν θα έγραφα τη συγκεκριμένη είδηση: δεν είναι τεχνολογική αλλά πολιτική και δεν έχει σχέση με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα αλλά με τη διεθνή. Από την άλλη μεριά, πρωταγωνιστής της είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα του δικού μας κόσμου, ο Έρικ Σμιτ της Google και σκηνικό της ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και δυναμικά κομμάτια του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, η Άπω Ανατολή. Η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη χώρα στην οποία παίζεται το δράμα δεν είναι κάποια από τις συνηθισμένες (Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα), αλλά μια χώρα που έχει ταυτιστεί με την οπισθοδρόμηση, τον σχεδόν απόλυτο κρατικό έλεγχο και την ανελευθερία: η Βόρεια Κορέα.
Σε μια κίνηση που εξέπληξε τους πάντες -και πρώτο απ' όλους το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ το οποίο έσπευσε να εκφράσει όσο πιο έντονα μπορούσε τη δυσαρέσκειά του- ο κ. Σμιτ αποφάσισε να συνοδεύσει στην Πιονγκγιάνγκ τον τέως κυβερνήτη του Νιου Μέξικο, Μπιλ Ρίτσαρντσον* η επίσημη δικαιολογία για το ταξίδι του αμερικανού πολιτικού είναι ότι σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση ενός αμερικανό-κορεάτη ο οποίος έχει συλληφθεί από τις τοπικές αρχές. Ο κ. Ρίτσαρντσον έχει απαντήσει λακωνικά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων
ότι η επίσκεψή του έχει "ανθρωπιστικό χαρακτήρα", όμως απέφυγε να σχολιάσει γιατί συνοδεύεται από τον Έρικ Σμιτ, αλλά και από τον Τζάρεντ Κοέν, επικεφαλής του think-tank Google Ideas -αν για το καθεστώς της δυναστείας Κιμ η Google αντιπροσωπεύει το "κακό", το Google Ideas θα πρέπει να αντιστοιχεί στις... ειδικές δυνάμεις του.
Οι αναλυτές που ειδικεύονται στην παρατήρηση και τη μελέτη της χώρας δηλώνουν απολύτως έκπληκτοι από την κίνηση και οι υποθέσεις για το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της Google στο απομονωμένο κράτος της Ανατολικής Ασίας δίνουν και παίρνουν* εν γνώσει βεβαίως ότι αν οι εταιρείες του Internet σκόνταψαν στο Σινικό Τείχος, λογικά θα πρέπει να εκτροχιαστούν πλήρως στη Βόρεια Κορέα. Από την άλλη, η συμμαχία Κίνας και Βόρειας Κορέας (η μόνη που έχει απομείνει ουσιαστικά για την τελευταία), η προοπτική μιας συμβιβαστικής προσέγγισης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, το "νεωτεριστικό" πρόσωπο (προσωπείο;) του, ακόμα φρέσκου, Κιμ Τζον Ουν και η ευρύτερη κινητικότητα στην Ασία, δείχνει ότι ίσως η Google προσδοκά σε κάτι που φαντάζει αδιανόητο, ακόμα και για το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ.
Αυτό που έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, ειδικά από μια Διαδικτυακή οπτική γωνία είναι η ενεργή εμπλοκή κάποιων προσώπων της αγοράς μας στη διεθνή πολιτική και μάλιστα σε ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα πεδία της. Αν η επίσκεψη των δύο στελεχών της Google στην Πιονγκγιάνγκ αποδειχθεί ότι ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποίηση κάποιας περιέργειας για το πολύ... εξωτικό και μετασχηματιστεί σε οποιουδήποτε τύπου παρέμβαση στην πορεία της Βόρειας Κορέας προς μια πολιτική και κοινωνική αλλαγή, ακόμα και οι πιο κυνικοί θα αναγκαστούν να παραδεχτούν ότι το Internet έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που είχαμε φανταστεί ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι.
Σχόλια