Μηχανικό πληροφορικής που ρώτησα δεν ήξερε τι είναι το GIGO. Τον παρέπεμψα στη Wikipedia για τα περαιτέρω και του πρότεινα να έρθει από εδώ μετά για να δει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Επειδή μπορεί να μην πήγες μέχρι την Wikipedia, GIGO είναι αρτικόλεξο, σημαίνει Garbage In Garbage Out και σε απλά ελληνικά σημαίνει πως αν “ταϊσεις” έναν υπολογιστή με ακατάλληλα δεδομένα θα σου εμφανίσει ένα ακατάληπτο αποτέλεσμα. Και καλά αν είναι ένα αποτέλεσμα που θα το βλέπεις και θα γελάς με τις κουταμάρες που έκανες, αν είναι όμως ένα αποτέλεσμα που παράγει (λανθασμένη) πολιτική; Εκεί μάλλον πρέπει να πάρεις φόρα και ν'αρχίσεις να κοπανάς το κεφάλι σου στον τοίχο.
Δεν γνωρίζω αν το έχουν ήδη πράξει η κυρία Carmen Reinhart και ο Ken Rogoff, οικονομολόγοι και οι δυο τους που κάποια στιγμή το 2010 κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν μια χώρα έχει χρέος άνω του 90% του ΑΕΠ της, τότε το ΑΕΠ αυτό μειώνεται κατά 0,1%, δηλαδή η χώρα μπαίνει σε ύφεση. Δηλαδή, το 90% είναι το επίπεδο συναγερμού.
Ελα όμως που τρεις επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έβαλαν κάτω τα δεδομένα στα οποία βασίστηκαν οι συνάδελφοί τους και τους είπαν, κοντολογίς, πως κούνια που τους κούναγε. Αν, λένε οι τρεις επιστήμονες, το χρέος είναι στο 90% του ΑΕΠ της χώρας, τότε το ΑΕΠ αυτό ανεβαίνει (ουπς!) κατά 2,2% (να'χαμε ένα τέτοιο τώρα). Θέλεις να το διαβάσεις όλο; Αν τυχόν δεν έχεις συναντήσει το σωστό link μέχρι τώρα ιδού η ευκαιρία σου.
Οπως προέκυψε κατά την επεξεργασία των δεδομένων έγινε ένα λάθος στα φύλλα εργασίας του Excel. Πρόσεξε, δεν είναι γκάφα του Excel αλλά των δύο οικονομολόγων, των Reinhart και Rogoff που κατά λάθος όπως λένε έβγαλαν κάποιες χώρες από τους υπολογισμούς των μέσων όρων. Εννοείται πως έγινε ο σχετικός χαμός και, όπως φαίνεται, όχι αδίκως. Η έρευνα των δύο οικονομολόγων θεωρείται θεμελιώδης λίθος των θεωριών που διατυπώνουν οι υποστηρικτές της λιτότητας, εξ ου και ο ντόρος που ξέσπασε χθες.
Δηλαδή, τόσον καιρό αυτό που νόμιζαν οι οικονομολόγοι και είχαν πιστέψει και οι πολιτικοί δεν ισχύει ή, τουλάχιστον, δεν ισχύει στον καταστροφικό βαθμό που νόμιζαν πως ισχύει. Αραγε πόσα ακόμα τέτοια λάθη μπορεί να έχουν γίνει χωρίς να έχουν γίνει αντιληπτά; Και, κυρίως, πώς διορθώνεις τη ζημιά που έχει γίνει στις χώρες και τους πολίτες τους;
Και όχι τίποτε άλλο, δεν μπορείς να κατηγορήσεις την... Microsoft για όλ'αυτά...
Σχόλια