Η παγκοσμιοποίηση είναι περίεργη υπόθεση: μπορεί μια εταιρεία να παρουσιάζει τα καλύτερα οικονομικά νούμερα της τελευταίας δεκαετίας όμως από τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξής της εξαρτάται από το πόσο καλά παίζει και στα διεθνή ταμπλό και από τη στιγμή που τα ταμπλό αυτά ορίζονται από παραμέτρους πολύ διαφορετικές από αυτές που ισχύουν στην εσωτερική της αγοράς, είναι πολύ πιθανό να εμφανίζεται ολιγότερη των πραγματικών της δυνατοτήτων. (Ναι, πρόκειται για μια ακόμα από τις ειρωνείες του καπιταλισμού και δη του καπιταλισμού των τελευταίων δεκαετιών).
Ο αποδέκτης της ειρωνείας εν προκειμένω είναι η Amazon. Με τη λήξη του πρώτου οικονομικού τριμήνου και την έναρξη του δεύτερου του 2013, ο κολοσσός του Διαδικτυακού ηλεκτρονικού εμπορίου (και όχι μόνο, πλέον) εμφανίζεται με το ένα πόδι στην επιτυχία (τα μεγαλύτερα κέρδη της δεκαετίας που ανέφερα παραπάνω) και με το άλλο στην αποτυχία: η Ευρώπη αποδεικνύεται προβληματική αγορά λόγω της κρίσης της ενώ η Ασία συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά, τόσο λόγω των ισχυρών τοπικών παικτών (βλ. Alibaba στην Κίνα, Rakuten στην Ιαπωνία κ.λπ.) όσο και λόγω των γλωσσικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων, τουλάχιστον ως προς το βασικό της προϊόν, δηλαδή το περιεχόμενο, είτε με μορφή βιβλίου, είτε με μορφή ταινιών, μουσικής κ.λπ.
Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα (;) είναι ότι ο ευρύτερος τομέας λιανικής (Best Buy, Wal-Mart, Target κ.α.) στον οποίο εξαπλώθηκε η Amazon δείχνει να συνέρχεται από το αρχικό σοκ και να αρχίζει να αντιμετωπίζει την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος πιο ισότιμα* και για μια ακόμα φορά, το παιχνίδι των ρυθμών ανάπτυξης και της εκτίμησής τους κάνει την Amazon να δείχνει μικρότερη από όσο πραγματικά είναι ή, τουλάχιστον, λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές. Και αυτό εκκινεί ένα φαύλο κύκλο που ρίχνει (ή κρατάει σταθερή) την αξία της μετοχής της, γεγονός που με τη σειρά του κάνει την εταιρεία να φαίνεται ακόμα πιο δυσκίνητη.
Βεβαίως όλα αυτά είναι καθημερινές υποθέσεις για τη Γουόλ Στριτ -για όλους εμάς που δεν έχουμε άμεσα συμφέροντα στην Amazon ή σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία της αμερικανικής αγοράς το θέμα θα μπορούσε να είναι αδιάφορο. Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι: από τότε που ο ρόλος της ατμομηχανής του Internet πέρασε από τους μηχανικούς στους εμπόρους, η πορεία εταιρειών όπως η Amazon έχει αντίκτυπο στη διαμόρφωση και του δικού μας περιβάλλοντος. Όχι ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αλλά καθαρά χάριν παραδείγματος, μπορεί κανείς να σκεφτεί τι θα συνέβαινε στο Δίκτυο αν αύριο έκλεινε η Amazon;
Σχόλια