Ένα αστέρι (των social media) γεννιέται στο Τέξας

Ένα αστέρι (των social media) γεννιέται στο Τέξας

Ήταν μια μικρή, τοπική πολιτική ιστορία που έφτασε στα ελληνικά ΜΜΕ, μόνο και μόνο επειδή αναφέρθηκε σ' αυτή μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα: η γερουσιαστής των Δημοκρατικών του Τέξας, Γουέντι Ντέιβις προσπάθησε -και κατάφερε- να μπλοκάρει ένα νόμο κατά των εκτρώσεων στο κοινοβούλιο του Όστιν ακολουθώντας την τακτική του "filibustering", της κωλυσιεργίας, βγάζοντας ένα λόγο που κράτησε 11 ώρες* κατά τη διάρκεια του λόγου της, και βάσει των κανόνων του κοινοβουλίου, η 50χρονη γερουσιαστής δεν έφαγε και δεν ήπιε τίποτα, δεν κάθισε ούτε για μια στιγμή (δεν ακούμπησε καν στο έδρανο για να στηριχτεί), δεν πήγε στην τουαλέτα και δεν ξέφυγε από το προς συζήτηση θέμα καθώς αν έκανε κάτι από τα παραπάνω, ο πρόεδρος είχε δικαίωμα να τη διακόψει.

Αυτό που έχει πρώτιστο ενδιαφέρον για ένα μέσο όπως το Deasy, είναι βεβαίως, η Internet-ική του διάσταση η οποία ήταν τεράστια: τα social media και κυρίως το Twitter μεγέθυναν τη φωνή της κ. Ντέιβις καθώς ώρα με την ώρα οι followers της πολλαπλασιάζονταν (στο ξεκίνημα του λόγου της είχε 1.200 ενώ στο τέλος είχαν φτάσει τους 60.000 -σήμερα, μια εβδομάδα μετά, ο αριθμός έχει διπλασιαστεί) και το hashtag "#StandWithWendy" κέρδιζε όλο και περισσότερες αναφορές πλησιάζοντας το μισό εκατομμύριο. Αντίστοιχη κίνηση είχε και το Internet feed που αναμετέδιδε το λόγο της: ειδικά όταν το τοπικό ρολόι πλησίαζε τα μεσάνυχτα, ώρα που θα σήμαινε το οριστικό μπλοκάρισμα του νόμου, το feed είχε ξεπεράσει τους 180.000 θεατές.

Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα και πολύ καλά καταγεγραμμένα, μεταξύ άλλων, από το Buzzfeed και το Know Your Meme. Αυτό που πέρασε απαρατήρητο από πολλά ΜΜΕ, ωστόσο, είναι ότι το Δίκτυο δε λειτούργησε μόνο σαν μεγάφωνο αλλά και σαν μέσο οργάνωσης χιλιάδων τεξανών που έσπευσαν στο κοινοβούλιο για να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην κ. Ντέιβις: η οργάνωση που είδαμε στις κινητοποιήσεις του αραβικού κόσμου πέρσι, υπήρξε και στην περίπτωση του ιστορικού filibuster και η πίεση του κοινού επηρέασε αποφασιστικά τόσο το ηθικό της γερουσιαστή, όσο και την απόφαση του κοινοβουλίου να αποδεχτεί τη νίκη της.

Όπως έγραψα και παραπάνω, δεν πρόκειται παρά για μια μικρή τοπική ιστορία -το "μικρή" είναι βεβαίως σχετικό αν σκεφτεί κανείς ότι το Τέξας έχει έκταση μεγαλύτερη από τη Γαλλία και πληθυσμό διπλάσιο από την Ελλάδα. Η σημασία της, όμως είναι μεγάλη ακριβώς επειδή έλαβε χώρα σε μια πολιτεία που θεωρείται πλέον από τα προπύργια της συντηρητικής σκέψης στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ακόμα και ο αμερικανικός Νότος αρχίζει να αλλάζει και το Internet πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή αυτή.

TWITTER,ΗΠΑ,HASHTAG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home