Πριν από πολλά (πολλά!) χρόνια, όταν το Internet άρχιζε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, στο υπόγειο της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Internet γίνονταν συχνά σεμινάρια χρήσης -σήμερα κάτι τέτοιο ακούγεται ίσως υπερβολικό όμως αν κανείς σκεφτεί πόσο δύσκολη και πολυδιάστατη ήταν τότε η χρήση του Δικτύου (με διαφορετικό λογισμικό σχεδόν για κάθε υπηρεσία και με το περιβάλλον της γραμμής εντολών πολύ πιο αποτελεσματικό από το γραφικό), δεν είναι περίεργο ότι τα σεμινάρια αυτά ήταν από τις πιο προβεβλημένες και δημοφιλείς δραστηριότητες του σωματείου.
Σχεδόν πάντοτε, ένα μέρος του σεμιναρίου αφιερωνόταν στο "netiquette", ένα σύνολο άγραφων κανόνων συμπεριφοράς, κυρίως στους... κοινοτικούς χώρους -επίσης κάποιοι θα δυσκολευτούν να το πιστέψουν όμως στο Internet υπήρχαν "κοινωνικά δίκτυα" πολύ πριν το Facebook, και συγκεκριμένα πριν γεννηθεί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Αν και οι κανόνες αυτοί ήταν -όπως συνήθως συμβαίνει- πράγματα που δε χρειάζεται να διαθέτει κανείς ιδιαίτερη ευφυΐα για να τα σκεφτεί, είναι εντυπωσιακό πόσος κόσμος δεν τα σκεφτόταν. Ίσως επειδή κανείς δε σκεφτόταν ότι στην άλλη άκρη του καλωδίου, μπροστά σε μια άλλη οθόνη βρισκόταν ένας άνθρωπος όπως εμείς.
Κανονικά το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τα κινητά. Όμως όπως ξέρουμε όλοι δε συμβαίνει και απόδειξη γι αυτό είναι το δημοσίευμα που είδα σήμερα στο Reuters και το οποίο περιλαμβάνει δέκα διακριτούς κανόνες πολιτισμένης χρήσης των κινητών -"πολιτισμένης" απέναντι στο περιβάλλον μέσα στο οποίο τα χρησιμοποιούμε και όχι απέναντι στο συνομιλητή μας (μάλλον οι συγγραφείς του άρθρου θεωρούν ότι μετά από έναν αιώνα χρήσης του τηλεφώνου, αυτό τουλάχιστον θα πρέπει πλέον να το γνωρίζουμε!)
Όπως οι κανόνες του παλιού netiquette έτσι και οι κανόνες του "mobile etiquette" άπτονται της κοινής λογικής: προσπαθήστε να μην ενοχλείτε με οποιονδήποτε τρόπο τους γύρω σας όταν τα χρησιμοποιείτε, είτε για γραπτά μηνύματα, είτε για φωνητική επικοινωνία -μην τους αγνοείτε, μην τους αναγκάζετε να ακούνε τις προσωπικές σας συζητήσεις ή τα ringtones σας, μην τους αναγκάζετε να περιμένουν να τελειώσετε τη συζήτηση ή το chat σας, κλείνετέ τα σε θέατρα και νοσοκομεία, μην τα χρησιμοποιείτε όταν οδηγείτε κ.λπ.
Προσωπικά βρίσκω θλιβερό ότι πρέπει εν έτει 2013 το μεγαλύτερο -ίσως- διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο να κάνει ένα τέτοιο θέμα... θέμα. Όμως για να το κάνει, προφανώς η ανάγκη υπάρχει και προφανώς η ενοχλητική συμπεριφορά με το κινητό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Ζώντας δε τα τελευταία χρόνια σε ένα μέρος που ο κόσμος τηρεί με σχεδόν στρατιωτική πειθαρχία τους κανόνες αυτούς, μπορώ να πω με σιγουριά ότι ακόμα και αν δεν κάνουν τον κόσμο "καλύτερο", τον κάνουν τουλάχιστον λίγο πιο ήσυχο. Και αυτό δεν είναι λίγο...
Σχόλια