Ασφαλέστερο το Skype στην Κίνα

Ασφαλέστερο το Skype στην Κίνα

Όπως και οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών και Internet του ξεκίνησαν να ασχολούνται στις δεκαετίες του 1980 και 1990, κοινωνικοποιήθηκα κι εγώ με την πεποίθηση ότι η Microsoft είναι, περίπου, κάτι ανάμεσα στον Αντίχριστο και στο Μεγάλο Αδελφό του Όργουελ -και όχι εντελώς άδικα καθώς οι τακτικές μάρκετινγκ της εταιρείας δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές (για να μη συζητήσουμε το γεγονός ότι ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ο άνθρωπος που όλοι χαίρονταν να μισούν, τόσο λόγω της εμφάνισής του -ο απόλυτος geek- όσο και λόγω της αμύθητης περιουσίας του, αρκετά ασυνήθιστης για τα δεδομένα της εποχής).

Τα χρόνια πέρασαν και τα πράγματα άλλαξαν: ο κόσμος του Internet γέννησε πολύ περισσότερους δισεκατομμυριούχους, ο κ. Γκέιτς αποσύρθηκε και ιδιωτεύει (ούτως ειπείν) και αρκετές άλλες εταιρείες αντικατέστησαν τη βασίλισσα του Ρέντμοντ στις πρώτες θέσεις της αντιπάθειας του κόσμου. Όχι ότι η Microsoft έγινε ακριβώς "συμπαθής" -απλώς πλέον δε μονοπωλεί τα αρνητικά συναισθήματα των χρηστών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το δημόσιο προφίλ της έχει αλλάξει 180 μοίρες κάνοντας αρκετούς από τους πρώην επικριτές της να την αντιμετωπίζουν με πολύ φιλικότερη διάθεση.

Πρόσφατο παράδειγμα, η είδηση ότι η Skype (δηλαδή πλέον η Microsoft), άλλαξε το σύστημα δρομολόγησης των δεδομένων που μεταφέρονται μέσα από τις επικοινωνίες που σχετίζονται με την Κίνα -ως τώρα, η εταιρεία συνεργαζόταν με τον όμιλο TOM Group από το Χονγκ Κονγκ με αποτέλεσμα τα δεδομένα να αποθηκεύονται σε servers επί κινεζικού εδάφους. Πλέον, με το καινούριο σύστημα, τα δεδομένα πηγαίνουν απευθείας στην αμερικανική εταιρεία και κρυπτογραφούνται μέσω HTTPS, γεγονός που τα κάνει λιγότερο ευάλωτα σε πιθανότητες ελέγχου από τις κινεζικές αρχές.

Ήδη, οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων όπως η GreatFire επικροτούν τη Microsoft θεωρώντας ότι η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεδομένης μάλιστα της μέχρι τώρα αυστηρής στάσης τους απέναντι στην εταιρεία, οι έπαινοι έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία. Το αν και κατά πόσον αυτό θα οδηγήσει σε κάτι ευρύτερο στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου  μένει βεβαίως να φανεί, όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με τέτοιες δράσεις, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού δεν κερδίζει απλώς τις εντυπώσεις αλλά, όσο και αν αυτό ακούγεται κάπως περίεργο στους παλαιότερους, δίνει και ένα πολύ καλό παράδειγμα.

SKYPE,ΚΙΝΑ,MICROSOFT,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home