Είναι ένα από τα συνηθέστερα σενάρια στις αμερικανικές αστυνομικές σειρές: απάτη με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, είτε μετά από κάποια κλοπή της ίδιας της κάρτας, είτε (αν ο σεναριογράφος θέλει να το κάνει κάπως πιο high-tech) μετά από κάποια ηλεκτρονική κλοπή που οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων στοιχείων πιστωτικών καρτών. Και άπαντες οι παροικούντες τη Δικτυακή Ιερουσαλήμ έχουμε διαβάσει ή γράψει αντίστοιχες ιστορίες από τον πραγματικό κόσμο, με πιο πρόσφατη (και, με κλεμμένα στοιχεία από 40 εκατομμύρια κάρτες, πιο εντυπωσιακή) αυτή των καταστημάτων Target.
Διαβάζοντας μια ανάλυση του προβλήματος στο Reuters, εντυπωσιάζεται κανείς από δύο παράπλευρες ιστορίες: η πρώτη είναι ότι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ είναι πιο ευάλωτες σε τέτοιου είδους εγκλήματα είναι επειδή κατά κανόνα οι αμερικανικές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες δεν είναι τύπου EMV δηλαδή με ενσωματωμένο τσιπάκι στο οποίο αποθηκεύονται κρυπτογραφημένα οι πληροφορίες του χρήστη -παραδόξως, από αυτή την άποψη, η Ευρώπη και η Ιαπωνία είναι πολύ πιο προχωρημένες από τη χώρα που δίδαξε στον υπόλοιπο κόσμο τη χρήση τόσο του μικροτσίπ όσο και της πιστωτικής κάρτας.
Η δεύτερη, είναι ότι παρά τα εντυπωσιακά (και τελικά, μάλλον αισθησιακά) δημοσιεύματα, το κόστος για τις αμερικανικές τράπεζες και καταστήματα από την απάτη μέσω πιστωτικών καρτών είναι πολύ μικρότερο από όσο θα φανταζόταν κανείς. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, για κάθε 100 δολάρια που χρεώνουν οι καταναλωτές στις πιστωτικές τους κάρτες, μόλις 5,2 σεντς χάνονται λόγω της συγκεκριμένης παρανομίας. Για να το θέσουμε αλλιώς, η παγκόσμια ζημιά από απάτες μέσω πιστωτικών καρτών για το 2012 ήταν 11,3 δις δολάρια ενώ η ζημιά μόνο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις από την πραγματική κλοπή αγαθών στα καταστήματα ήταν 30 δις!
Όπως και να 'χει πάντως, το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα στην αγορά της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Και παρότι οι εταιρείες πιστωτικών καρτών προσανατολίζονται στην αντικατάσταση των καρτών με μαγνητική ταινία από τις έξυπνες αδελφές τους, ενδέχεται η δαπανηρή αυτή αναβάθμιση να γίνει εις μάτην: τα τελευταία χρόνια, δεκάδες εταιρείες έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται στην προσθήκη δυνατοτήτων πληρωμής σε μια άλλη συσκευή που βρίσκεται ήδη στις τσέπες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη -ναι, πρόκειται για την ίδια συσκευή που έχει υποκαταστήσει μεταξύ άλλων τη φωτογραφική μηχανή, το ρολόι και το φορητό σύστημα αναπαραγωγής μουσικής, αυτή που χρησιμοποιείται και σαν τηλέφωνο...
Σχόλια