Το «Into.The.Void.» δεν είναι ακριβώς το blog/site που σχετίζεται με πράγματα για τα οποία γράφουμε συνήθως όμως αν κανείς κάνει follow τους σωστούς ανθρώπους, μπορεί να καταλήξει σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα στην παρατήρηση ότι μια σειρά από ανώνυμες επεμβάσεις επιμέλειας (edits) στην ελληνική Wikipedia, προήλθαν από διευθύνσεις IP της Βουλής –όσοι ενδιαφέρονται να δουν περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και το τεχνικό μέρος (δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ) μπορούν να το κάνουν βλέποντας το σχετικό κείμενο που δημοσίευσε εχθές το «Into.The.Void.».
Φυσικά δικαίωμα καθενός είναι να βλέπει ό,τι θέλει από τον υπολογιστή του. Και φυσικά δικαίωμα καθενός είναι να επεμβαίνει σε λήμματα της Wikipedia αν θεωρεί ότι οι πληροφορίες που περιέχουν δεν είναι σωστές (αυτό άλλωστε είναι που κάνει το συγκεκριμένο εγχείρημα ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν στο Δίκτυο). Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μια επέμβαση έγινε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο –πολλές από τις επεμβάσεις έγιναν σε πρόσωπα («πολλές» γιατί κάποια έγινε σε μια τουρκική σαπουνόπερα και μια άλλη σε μια από τις γνωστές… αισθησιακές ταινίες της δεκαετίας του 1960). Όμως όταν οι επεμβάσεις γίνονται από υπολογιστές που πληρώνουμε όλοι μας και επικεντρώνονται στην αλλοίωση στοιχείων του πολιτικού παρελθόντος ανθρώπων που επίσης πληρώνουμε όλοι μας, καλό είναι να ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά –όλοι μας.
Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα –πέραν από την αποκάλυψη (χα!) ότι εντός κοινοβουλίου υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανωνυμία στο Internet είναι σχετική; Θα έλεγα ότι πέραν του προβλήματος αρχής, το πράγμα γίνεται κάπως ενοχλητικό ακριβώς επειδή πολλοί χρήστες θεωρούν τη Wikipedia εξ ορισμού έγκυρη: φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος που όταν βλέπει μια πληροφορία κάπως εκεί και την ίδια πληροφορία κάπως αλλιώς αλλού, ενστικτωδώς τάσσεται με επιφύλαξη απέναντι στο αλλού παρά στη Wikipedia. Και αν βρεθούν και μερικοί δημοσιογράφοι (ειδικά της συνομοταξίας στην οποία αναφερόμασταν τις προάλλες) να την αναπαράγουν, δημιουργείται ένα δίκτυο παραπληροφόρησης αρκετά ισχυρό για τα δεδομένα της πλειονότητας των καταναλωτών ειδήσεων.
Για μια ακόμα φορά δεν έχω να προτείνω κάποια σίγουρη λύση για το πρόβλημα –το στενό που επισημαίνει το «Into.The.Void.» και το ευρύτερο. Δεδομένης της crowdsource φύσης της Wikipedia, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι μια συγκροτημένη απόπειρα επανόρθωσης των καταχωρήσεων από ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στις πραγματικές πληροφορίες και μπορούν να αξιολογήσουν αν οι επεμβάσεις που έγιναν –από τη Βουλή ή από οπουδήποτε αλλού- αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Και βεβαίως, αυτό που επαναλαμβάνουν οι δημοσιογράφοι από καταβολής του επαγγέλματος: ας διασταυρώνουμε τις πηγές μας –όποιες και αν είναι αυτές. Αν η καθολική επικράτηση του Internet μας έχει κάνει όλους εν δυνάμει δημοσιογράφους, ας φερθούμε σαν τέτοιοι ακόμα και όταν βρισκόμαστε στη θέση του δέκτη.
Σχόλια