Κρυάδες

Κρυάδες

Το έκανε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και, επειδή έτσι είναι οι όροι του «παιχνιδιού», προκάλεσε τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος το έκανε επίσης –ακολούθησε ο Σάτια Ναντέλα που μετέφερε την πρόκληση στους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, οι οποίοι το έκαναν με τη βοήθεια υπαλλήλων της Google και στον Τζεφ Μπέζος ο οποίος, παρά το σύνηθες σοβαρό του προφίλ το έντυσε με ένα σκετσάκι stand-up comedy ενώ μετά σειρά είχε o Ίλον Μασκ που το έκανε με τη βοήθεια των παιδιών του, ο Στιβ Μπάλμερ και πολλοί ακόμα (μια αναζήτηση στο YouTube φέρνει πίσω περίπου 430.000 αποτελέσματα).

Περί τίνος πρόκειται; Περί μιας «πρόκλησης» που ξεκίνησε, μάλλον τυχαία, από κάποιους ανθρώπους που θέλησαν να κινήσουν τον ενδιαφέρον του κοινού σε μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες, την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση γνωστή και σαν ALS, ή νόσο Λου Γκέριγκ (από τον γνωστό παίκτη μπέιζμπολ των αρχών του 20ου αιώνα) –οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στο site της ALS Association. Καθένας που θέλει να συμμετάσχει κινηματογραφεί ένα βίντεο στο οποίο ρίχνει επάνω του έναν κουβά νερό με παγάκια και στη συνέχεια προκαλεί κάποιον άλλον (ή κάποιους άλλους) να κάνουν το ίδιο. Όσοι δε δεχτούν την… ψυχρολουσία δεσμεύονται να κάνουν μια δωρεά 100 δολαρίων στην ALS Association όμως στην πραγματικότητα οι περισσότεροι που συμμετέχουν κάνουν και τα δύο.

Ακούγεται γελοίο όμως για κάποιο λόγο, ίσως ακριβώς λόγω της γελοιότητάς του, από τον Ιούλιο ως σήμερα το «Ice Bucket Challenge» έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο –απόδειξη γι αυτό η εμπλοκή των προαναφερθέντων μεγαλόσχημων της Σίλικον Βάλεϊ και όχι μόνο: ο Λε Μπρον Τζέιμς το έκανε πάνω σε ένα γιοτ στο Αιγαίο το καστ του «Grey’s Anatomy» κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς και η Λέιντι Γκάγκα, σιωπηλή και ποζάροντας. Όσο για το αντίκρισμα, η ALS Association αναφέρει ότι από τις 29 Ιουλίου ως τις 18 Αυγούστου, έχει δεχθεί δωρεές ύψους 15,6 εκατομμυρίων δολαρίων –το αντίστοιχο ποσό για την ίδια περίοδο πέρσι ήταν 1,8 εκατομμύρια.

Φυσικά για το φαινόμενο ευθύνονται κατά πολύ τα social media. Και φυσικά, δεν έλειψαν οι φωνές που μιλούν για «slacktivism», για ναρκισσισμό εκ μέρους των συμμετεχόντων και για τις ολέθριες επιπτώσεις των ψηφιακών κοινοτήτων, πενθώντας για μια ακόμα φορά για τη «χαμένη μας ανθρωπιά». Αυτό που δε συνειδητοποιούν όσοι εκφράζουν τις απόψεις αυτές με κάθε αφορμή είναι αφενός η πραγματική αξία των χρημάτων στα χέρια μιας καθόλα νόμιμης και εγνωσμένης αξίας οργάνωσης όπως η ALS Association και αφετέρου η αξία της πληροφόρησης: αν δεν υπήρχαν τα βίντεο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του Μπιλ Γκέιτς ή του Λάρι Πέιτζ, το κείμενο αυτό δε θα είχε γραφτεί και όσοι αγνοούσατε το ALS, θα συνεχίζατε να το αγνοείτε. Όμως τώρα το διαβάσατε και είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα χτυπήσετε  το σχετικό link στη Wikipedia για να μάθετε περισσότερα…

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home