Η σημασία της Apple SIM

Η Apple κάνει επίδειξη δύναμης και κλειδώνει το οικοσύστημά της.

Η σημασία της Apple SIM

Και ενώ τα μάτια του συνόλου των καταναλωτών αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης πέφτουν στις φορητές συσκευές που παρουσιάζει η Apple, με τις κριτικές να είναι από αποθεωτικές έως αδιάφορες και σκληρές, η αμερικάνικη εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εξαιρετικά καλοστημένο παιχνίδι που είναι ικανό να αλλάξει για μια ακόμα φορά τις ισορροπίες στην αγορά.

Η αρχή έγινε με την υπηρεσία Apple Pay, το λανσάρισμα της οποίας ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα. Είναι γεγονός ότι όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήθελε από την αμερικάνικη εταιρεία να μπει στο παιχνίδι των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου. Γιατί; Η Apple πληρούσε αρκετά κριτήρια: έχει το καλό brand που μπορεί να «πουλήσει» την υπηρεσία, έχει πολύ μεγάλη βάση χρηστών και ο μέσος όρος δαπάνης αυτών των χρηστών είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο εκείνων που προτιμούν προϊόντα Android. Αυτή την «δύναμή» της η Apple την γνωρίζει πολύ καλά και είναι δεδομένο ότι η είσοδός της στην αγορά των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου δεν έγινε άνευ όρων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παίρνει προμήθεια από κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιείται. Προμήθεια που μπορεί να είναι μικρότερη ακόμα και από το 0,5% μιας συναλλαγής αλλά αν το ανάγεις αυτό το ποσοστό σε εκατοντάδες εκατομμύρια εν δυνάμει καταναλωτές (οι χρήστες των συσκευών της) που θα μπορούν να κάνουν καθημερινά και σε διάφορα σημεία  συναλλαγές (εισιτήρια, ταξί, καλλυντικά, καφέδες κ.λπ.) τελικά το ποσό που θα επιστρέφει στην Apple αναμένεται να είναι τεράστιο.

Η συνέχεια είναι ακόμα σημαντικότερη και ίσως γι’ αυτό να έγινε και λίγο «στα κρυφά». Στα νέα iPads που ανακοίνωσε χθες, η αμερικάνικη εταιρεία κάνει μια αναφορά σε μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν σε ΗΠΑ και Αγγλία ότι θα διαθέτουν προεγκατεστημένη κάρτα SIM, με το όνομα Apple SIM. Δεν μιλάμε για το σύνολο των συσκευών που θα κυκλοφορήσουν στις δύο αυτές χώρες. Ενδεχομένως αναφερόμαστε σε ένα περιορισμένο αριθμό συσκευών που θα προωθηθούν από ανεξάρτητα κανάλια και όχι αυτά των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, καθώς η Apple SIM θα λειτουργεί με ένα ιδιαίτερο τρόπο.

Πως θα λειτουργεί; Ο κάτοχος ενός τέτοιου iPad θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει όποτε θέλει, όποιο δίκτυο επιθυμεί, ανάλογα με τις προσφορές που θα του κάνουν οι παραπάνω πάροχοι για να τον προσελκύσουν. Σε πρώτη φάση η κάρτα θα υποστηρίζεται μόνο από τις AT&T, T-Mobile, Sprint και την ΕΕ στην Αγγλία. Και ο πελάτης ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να μεταπηδά από δίκτυο σε δίκτυο, αν βλέπει π.χ. ότι όταν είναι σε roaming τον βολεύει να πάρει το πακέτο άλλης εταιρείας. Με άλλα λόγια, οι πάροχοι θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι του κυνηγιού του χρήστη των συσκευών της Apple. Και όταν αισθάνεσαι πίεση για να μπεις σε ένα παιχνίδι, λογικά θα πρέπει να το πληρώσεις. Και δεν μιλούμε μόνο για την ανάγκη να είσαι φθηνότερος από τον ανταγωνιστή σου, το οποίο είναι κάτι που θα το εκτιμήσει ο καταναλωτής. Αναφερόμαστε στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο ότι για κάθε συμβόλαιο, πακέτο, προσφορά που θα κλείνει ένας τέτοιος πελάτης-κάτοχος iPad, η Apple να παίρνει την προμήθειά της. Άλλωστε, οι «κακές γλώσσες» κάνουν λόγο ότι η αμερικάνικη εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια παίρνει προμήθεια από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από το ποσό που αντιστοιχεί στη χρήση δεδομένων που κάνει ο πελάτης-κάτοχος του iPhone. Πολύ περισσότερο μάλλον όταν η ίδια θα κινεί ακόμα περισσότερο τα νήματα με την Apple SIM. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν επίσης δεδομένο ότι την Apple SIM θα την δούμε σε κάποιο από τα επόμενα iPhone. Σίγουρα όχι (τουλάχιστον στην αρχή) στις συσκευές που θα διανέμονται από τα δίκτυα καταστημάτων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά σε εκείνες που θα διανέμονται στην υπόλοιπη αγορά (καταστήματα τεχνολογίας) και τα κανάλια διανομής της ίδιας της Apple. Και ίσως λίγο αργότερα η Apple SIM να είναι κάτι άυλο, ένα software, που θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τη γνωστή μας κάρτα. Αρχίσατε μήπως να κάνετε την αναγωγή; Εκατομμύρια πελάτες που σιγα-σιγά θα πληθαίνουν και σε πολύ τακτική βάση θα μεταπηδούν από το ένα δίκτυο στο άλλο, με την Apple να παίρνει το κατιτίς της.

Το παραπάνω σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας και βασίζεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στη σχέση αγάπης-μίσους Apple και εταιρειών κινητής, στην οποία αναφέρεται σε ένα βαθμό και το The Verge. To τελευταίο, χωρίς να πάει ένα βήμα παρακάτω, κάνει αναφορά στο πως η αμερικάνικη εταιρεία οδήγησε τις εταιρείες κινητής να την ακολουθήσουν στο παιχνίδι της κάρτας SIM. Μεταπήδησε πρώτη στην micro SIM, παρασύροντας όλη την υπόλοιπη αγορά, πήγε αργότερα στην nano SIM, οδηγώντας τους παρόχους στην ανάγκη να την υποστηρίξουν. Εδώ (με την Apple SIM) το παιχνίδι χοντραίνει, καθώς η αμερικάνικη εταιρεία βλέπει το χρήστη ακόμα περισσότερο ως περιουσιακό στοιχείο και προσπαθεί να τον κλειδώσει στο δικό της οικοσύστημα. Και εφόσον οι πάροχοι μπουν στο παιχνίδι ή αναγκαστούν να την ακολουθήσουν δεν αποκλείεται να αλλάξει και η εικόνα μας για το ποιος είναι τελικά αυτός που προσφέρει την πρόσβαση στο δίκτυο. Είναι η εταιρεία κινητής, όπως πιστεύουμε σήμερα ή είναι τελικά η Apple;

Για το άλλο μεγάλο ερώτημα ποιος θα ελέγχει τα δεδομένα των χρηστών η απάντηση είναι δεδομένη...

APPLE PAY,APPLE SIM,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home