Οι Χρυσές Σφαίρες αλλάζουν το τηλεοπτικό τοπίο

Οι Χρυσές Σφαίρες αλλάζουν το τηλεοπτικό τοπίο
Μετά από 8 υποψηφιότητες ο Kevin Spacey κέρδισε την πρώτη Χρυσή Σφαίρα ως Frank Underwood.

Στον ευχαριστήριο λόγο τους, από τη σκηνή της τελετής για τα βραβεία Χρυσές Σφαίρες ο ηθοποιός Jeffrey Tambor (Χρυσή Σφαίρα ως ο καλύτερος ηθοποιός τηλεοπτικής σειράς για τoν πρωταγωνιστικό του ρόλο στο Transparent) αναφέρθηκε στην Amazon. Ο δημιουργός της σειράς “Transparent” (Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά, το πρώτο τέτοιο βραβείο που αποδίδεται σε παραγωγή online υπηρεσίας) αναφέρθηκε προσωπικά στη συμβολή του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos. Ο «παλιός» πλέον στις παραγωγές τηλεοπτικών σειρών Kevin Spacey (Χρυσή Σφαίρα για τον καλύτερο ανδρικό ρόλο σε δραματική σειρά) πήγε ένα βήμα παρακάτω τονίζοντας στην ομιλία του ότι περιμένει πλέον ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις από online υπηρεσίες, όπως της Amazon, της Hulu και βέβαια της Netflix, με την οποία συνεργάζεται ο ίδιος τα τρία τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, σαν Έλληνες καταναλωτές δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε (νόμιμα) τις σειρές που προβάλλουν αυτές οι μεγάλες online υπηρεσίες, οι οποίες δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στην Ελλάδα. Ακόμα όμως και αν δεν έχουμε μπει στον πειρασμό να τις «κατεβάσουμε» μέσω Torrent και άλλων «παράνομων» καναλιών, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η βράβευσή τους σε ένα τόσο σημαντικό θεσμό ή ακόμα και η υποψηφιότητά τους είναι ενδεικτική (τουλάχιστον) της ποιότητάς τους. Και ταυτόχρονα δημιουργούν οφέλη για όλες τις πλευρές.

Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να λάβουν εφάμιλλης ποιότητας περιεχόμενο από τις παραπάνω online υπηρεσίες με αυτό που λάμβαναν έως τώρα από τα παραδοσιακά κανάλια. Άρα η συνδρομητική βάση μπορεί να παραμείνει ισχυρή και γιατί όχι να ενισχυθεί. Οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες και γενικότερα όλος ο κλάδος που συμμετέχει σε μια τηλεοπτική παραγωγή μπορεί να αναγνωρίσει ότι οι παραγωγές αυτών των υπηρεσιών δεν υπολείπονται σε κάτι από τις αντίστοιχες των τηλεοπτικών καναλιών. Άρα η όποια πρόσκληση από τις παραπάνω εταιρείες για τη συμμετοχή τους σε μια μελλοντική παραγωγή είναι μια ελκυστική πρόταση. Και τέλος, οι ίδιες οι υπηρεσίες, όπως αυτές που αναφέραμε προηγουμένως αλλά και ενδεχομένως και άλλες που θα θελήσουν να μπουν στο σκηνικό στο μέλλον βλέπουν ότι το «Χόλιγουντ» συνολικά τους αντιμετωπίζει ισάξια με τον «παραδοσιακό» ανταγωνισμό, δίνοντάς τους το έναυσμα να συνεχίσουν απρόσκοπτα την επένδυσή τους στο συγκεκριμένο χώρο. Και ήδη για τη νέα χρονιά η Amazon έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε αρκετές νέες δικές της σειρές που απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού, ενώ το Netflix ήδη προχώρησε στη δεύτερη ακριβότερη παραγωγή τηλεοπτικής σειράς ιστορικά (πίσω μόνο από το Game of Thrones) το Marco Polo.

Σ’ αυτό βεβαίως το περιβάλλον δεν είναι όλα ρόδινα για αυτές τις εταιρείες. Σε μια παλαιότερη ομιλία του ο Kevin Spacey απευθυνόμενος στο σύνολο της αγοράς είχε καλέσει «τις εταιρείες παραγωγής και τα στελέχη να έχουν την απαραίτητη υπομονή και τα άντερα για να στηρίξουν μια νέα προσπάθεια μέχρι εκείνη να αρχίσει να «γράφει» στο κοινό». Όμως από αυτή την εξίσωση του γνωστού αμερικάνου ηθοποιού λείπουν οι μέτοχοι και η απόδοση της μετοχής στο ταμπλό. Με άλλα λόγια όλες οι παραπάνω καλούνται να βρουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και να αποφύγουν ενδεχόμενους κινδύνους. Για παράδειγμα, η Amazon χρηματοδοτεί στην παρούσα φάση τις παραγωγές της, «τρώγοντας» χρήματα από τις άλλες δραστηριότητες της εταιρείας (και τους μετόχους της), ενώ το Netflix κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή (ιδιαίτερα αν αποφασίσουν άλλοι μεγαλύτεροι παίχτες να μπουν στον κλάδο) καθώς δεν έχει άλλη πηγή εσόδων πέρα από τη συνδρομή των χρηστών. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι την επόμενη ημέρα από τις σημαντικές βραβεύσεις στις Χρυσές Σφαίρες για τις δύο εταιρείες, η μετοχή και των δύο έπεσε…

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home