H εμπειρία δύο μηνών με τα Windows 10

Ένας πολύ καλός φίλος και εξαιρετικός συνάδελφος υποστηρίζει πως η Microsoft παρουσιάζει Windows που αξίζει πραγματικά να χρησιμοποιήσεις ανά δύο εκδόσεις. Και υπενθυμίζει ότι τα Windows XP ήταν εξαιρετικά αλλά τα Vista απογοήτευσαν για να έλθουν στη συνέχεια τα Windows 7, τα οποία άρεσαν σε όλους τους χρήστες των «παραθύρων». Τα Windows 8 και 8.1 δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχαν την ίδια απήχηση με τα Windows 7 και ήρθε τώρα η σειρά των Windows 10. Και το ερώτημα είναι απλό: αυτή η άποψη περί ανά δύο εκδόσεων ισχύει στην προκειμένη περίπτωση;

Τους τελευταίους 2 μήνες χρησιμοποιώ τα Windows 10 και μάλιστα προτίμησα να χρησιμοποιήσω ένα τελευταίας γενιάς μηχάνημα όπως είναι το Lenovo Yoga 3 Pro, το οποίο κατά την άποψη μου είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα υπολογιστή που έχω δει τα τελευταία χρόνια, όντας εξαιρετικά γρήγορο, ελαφρύ, ευέλικτο και ανθεκτικό απ’ όλες τις απόψεις. Άρα, ιδανικό για να δοκιμάσεις την καινούρια έκδοση των Windows 10.

 

Ξεκινώντας

Ένα μεγάλο θέμα με την αναβάθμιση σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα είναι πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό. Στην περίπτωση μας, έκανα διάφορες δοκιμές. Κατ’ αρχήν, έκανα την αναβάθμιση σε ένα καινούριο μηχάνημα όπως ήταν το Lenovo Yoga 3 Pro. Και η αλήθεια είναι πως όλα έγιναν σχετικά γρήγορα –σε περίπου 40-50 λεπτά η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί- χωρίς να υπάρξει κάποιο ζήτημα. Λίγο περισσότερο χρειάστηκα για να αναβαθμίσω ένα επίσης καινούριο Lenovo Yoga 2, ένα σύστημα που είναι περισσότερο tablet παρά υπολογιστής.

Τι γίνεται, όμως, με ένα μηχάνημα που δεν είναι καινούριο; Αυτό είναι ένα πολύ βασικό ερώτημα και προσπάθησα να το απαντήσω, χρησιμοποιώντας δύο από τα παλιά μηχανήματα που είχα στο σπίτι, τα οποία είναι κατασκευασμένα και τα 2 από τη Sony. Το ένα είχε Windows 7 και το άλλο Windows 8.1. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάστηκε πάνω από μία ώρα για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση αλλά γενικότερα δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην όλη διαδικασία. Μάλιστα, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είχα κάνει backup, γεγονός που μου προκάλεσε κάποια ανησυχία, αλλά τελικώς η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε χωρίς να χαθούν ούτε ρυθμίσεις ούτε αρχεία.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε backup πριν ξεκινήσετε την όποια διαδικασία αναβάθμισης. Γενικώς, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα πολλά παράπονα για την αναβάθμιση σε Windows 10, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και ορισμένες ιδιαίτερες προβληματικές περιπτώσεις, οι οποίες, μάλιστα, σημειώθηκαν σε φίλους μας.

 

Χρήση

Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν αξίζει η αναβάθμιση. Η προσωπική μου άποψη είναι πως αξίζει και με το παραπάνω να κάνετε την αναβάθμιση. Στα Windows 10 η Microsoft πέτυχε να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των Windows 7 και των Windows 8.1 και το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό.

Κατ’ αρχή, το μηχάνημα είναι πλέον έτοιμο να λειτουργήσει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και δεν αναφέρομαι στην περίπτωση του Yoga 3 Pro, όπου χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να πληκτρολογήσεις τον κωδικό πρόσβασης παρά για να ανοίξει ή να κλείσει το μηχάνημα. Ο χρόνος έναρξης μειώθηκε ακόμη και σε παλαιότερα μηχανήματα που με τα Windows 7 σου επέτρεπαν να προλάβεις να φτιάξεις ελληνικό καφέ σε ηλεκτρικό μάτι μέχρι να ανοίξουν και να «φορτώσουν» τα προγράμματα.

Το περιβάλλον των Windows 10 είναι πιο κοντά σε αυτό των W7 παρά σε εκείνο των W8.1. Υπάρχει ένα πλήκτρο σαν το Start όπου μπορεί να βρει κανείς τα πάντα και εκεί είναι ουσιαστικά και το μενού στην tablet έκδοση με τα tiles που βλέπαμε στα W8.1 και σε ορισμένους άρεσε αρκετά. Εκεί βρίσκετε πλέον και η επιλογή του τερματισμού λειτουργίας διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αν σύρετε το δάχτυλο σας στη δεξιά πλευρά της οθόνης θα εμφανιστεί το κέντρο των ενεργειών, το οποίο εμφανίζεται και αν επιλέξετε το σχετικό εικονίδιο που βρίσκεται στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης δίπλα στο σύμβολο του εικονικού πληκτρολογίου. Στο κέντρο ενεργειών θα βρείτε πρακτικά όλες τις ρυθμίσεις του μηχανήματος σας και γενικώς είναι μία πολύ εύχρηστη δυνατότητα.

Για την αναζήτηση εφαρμογών ή πληροφοριών υπάρχει πλήκτρο στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης, ενώ δίπλα σε αυτό θα βρείτε και το πλήκτρο που σας επιτρέπει να δείτε σε μία οθόνη ανοικτά όλα τα παράθυρα που έχετε ανοικτά.

Σημειωτέον πως τα W10 καταλαβαίνουν πότε είστε σε tablet –ή το επιλέγετε εσείς από το κέντρο ενεργειών- και αλλάζουν έτσι ώστε να έρθει μπροστά το μενού με τα tiles που είναι πιο πρακτικό για τα tablets παρά για τα μηχανήματα με πληκτρολόγιο.

Αν και οι εφαρμογές από τα W7 «τρέχουν» στα W10, αξίζει τον κόπο να ψάξετε να βρείτε αν υπάρχει κάποια ειδική έκδοση για τα Windows 10 στο Windows Store. Η διαφορά είναι αρκετά σημαντικά και η ευχρηστία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγάλη.

Μία πολύ σημαντική προσθήκη ή αλλαγή (ανάλογα με την οπτική γωνία που το βλέπει κανείς) είναι ο Edge, ο νέος browser της Microsoft. Ο Edge αποδείχθηκε ένας πολύ καλός και γρήγορος browser που δεν καταναλώνει πόρους του συστήματος. Έχει βέβαια ελλείψεις, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν μπορεί να πάρει add-ons ή ότι για έναν μυστήριο λόγο δεν σου επιτρέπει να επιλέξεις τον φάκελο που θες να «κατεβάσεις» ένα αρχείο και υποχρεωτικά όλα «πάνε» στα «Στοιχεία Λήψης»!

 

Κάντε την αναβάθμιση

Σε περίπτωση που έχετε παλαιότερο μηχάνημα και σας έχει έρθει η ειδοποίηση για τη δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10, τότε ξεκινήστε και κάντε ένα backup των αρχείων σας. Και μετά βρείτε μία ώρα και προχωρήστε στην αναβάθμιση. Η νέα έκδοση των Windows 10 είναι εξαιρετική και μπορεί να υπάρχουν αρκετά ανοικτά ζητήματα αλλά είναι βέβαιο ότι σταδιακά θα λυθούν και θα βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία που προσφέρουν.

WINDOWS 10,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,MICROSOFT,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home