Μια νέα εφαρμογή, που βοηθάει τους επιστήμονες να ανιχνεύουν τη σεισμική δραστηριότητα, είναι από την προηγούμενη Παρασκευή διαθέσιμη στο Play Store και αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα πολύτιμα δεδομένα που μπορεί να προσφέρει τελικά το smartphone μας στην επιστημονική κοινότητα και σε κλάδους που ενδεχομένως να μην μπορούσαμε να σκεφτούμε μέχρι σήμερα. Το MyShake App είναι προϊόν της δουλειάς επιστημόνων του Πανεπιστημίου Berkeley και έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο σεισμογράφων που θα προέρχεται όμως από τους ίδιους τους χρήστες που θα κατεβάζουν την εφαρμογή.
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τους όλο και πιο ευαίσθητους αισθητήρες (επιταχυνσιόμετρο) που διαθέτουν πλέον τα smartphones, τα οποία πλέον μπορούν να αποτελέσουν την πηγή πολύτιμων δεδομένων που ταιριάζουν στο προφίλ σεισμικής δραστηριότητας και να προσφέρουν πλήθος πληροφοριών στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν λοιπόν «φύγουν» ταυτόχρονα αρκετά σήματα από αντίστοιχα smartphones, η εφαρμογή θα τα αναγνωρίσει ως τα πρώτα στάδια ενός σεισμού, ειδοποιώντας την Αμερικάνικη Γεωλογική Επιθεώρηση, σημαίνοντας νωρίτερα τον πρώτο συναγερμό. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, για την λειτουργία του δικτύου και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων είναι απαραίτητη η λειτουργία 300 συσκευών σε μια ακτίνα 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Για τη σωστή λειτουργία της εφαρμογής το smartphone θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε μια στέρεη και επίπεδη επιφάνεια, μακριά βεβαίως από κουνήματα που μπορούν να προέλθουν από τον ανθρώπινο παράγονα.
Όπως επισημαίνεται, εφαρμογές όπως το MyShake είναι πολύ πιο χρήσιμες σε περιοχές που δεν έχει αναπτυχθεί η απαραίτητη υποδομή για την ανίχνευση σεισμών. Ωστόσο, ακόμα στις περιοχές με τη συγκεκριμένη υποδομή αυξάνουν κατά πολύ τα διαθέσιμα δεδομένα των επιστημόνων που μελετούν τους σεισμούς αλλά και το πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Σχόλια