Μια «φωτοβόλτα» στον Εθνικό Κήπο στο κέντρο της Αθήνας διοργάνωσε πριν από μερικές ημέρες το ελληνικό γραφείο της Canon, με στόχο να γνωρίσουμε τις δυνατότητες της Canon PowerShot SX70 HS.
H τελευταία bridge φωτογραφική μηχανή της ιαπωνικής εταιρείας αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για έναν ερασιτέχνη φωτογράφο που δεν θέλει να έχει μαζί του πολλαπλούς φακούς για τη διαχείριση διαφορετικών περιστάσεων λήψης. Ο σταθερός της φακός προσφέρει ένα τεράστιο εύρος, από ευρυγώνια κάδρα μέχρι λήψη πολύ μακρινών θεμάτων, χάρη στο ζουμ έως 65x (2730mm), με τη λειτουργικότητα του συστήματος Canon ZoomPlus.
Το ραντεβού της Canon Greece με τους δημοσιογράφους είχε δοθεί στις 8:30 το πρωί στο Ζάππειο. Αντικείμενό μας η άγρια φύση του Εθνικού Κήπου (ναι, υπάρχει άγρια ζωή στο κέντρο της Αθήνας) και στην παρέα μας ένας από τους καλύτερους Έλληνες φωτογράφους σ’ αυτό το πεδίο, ο Χρήστος Βλάχος. Για τον Χρήστο Βλάχο το κυνήγι της άγριας ζωής κρατάει μια… ζωή, καθώς έχει φωτογραφίσει 406 από τα 455 είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε αρκετούς τίτλους τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού. Όπως καταλαβαίνετε είναι και ο πιο ειδικός για να μας δώσει κάποιες βασικές συμβουλές για τα μυστικά της φωτογράφησης πτηνών. Σύμφωνα με τον Χρήστο Βλάχο, αυτές είναι οι 5 πιο σημαντικές:
Ρύθμιση της κάμερας: Το πρώτο και πλέον σημαντικό στη φωτογράφιση πτηνών είναι η επιλογή των κατάλληλων ρυθμίσεων της φωτογραφικής σας μηχανής. Φροντίστε προτού ξεκινήσετε να έχετε ρυθμίσει την κάμερά σας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν.
Προσέγγιση θέματος: Προσεγγίστε το θέμα σας διακριτικά, ώστε να μην το χάσετε. Ειδικά στην φωτογράφηση πτηνών, η σωστή και προσεκτική προσέγγιση είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να μην τα τρομάξετε και πετάξουν μακριά. Σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν να μην βρίσκεστε δίπλα τους. Δεν χρειάζεται άλλωστε, καθώς με τις σημερινές κάμερες, όπως η Powershot SX70HS, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια λήψη από αρκετά μεγάλη απόσταση χωρίς να ενοχλήσετε το "θέμα" σας. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε και το crop, το οποίο σε αυτές τις φωτογραφήσεις είναι εξαιρετικά χρηστικό.
Θέση κάμερας: Για το καλύτερο αποτέλεσμα της λήψης σας, φροντίστε ο φακός σας να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το πτηνό που φωτογραφίζετε.
Background: Ιδιαίτερα σημαντική για μια καλή λήψη είναι και η επιλογή του φόντου. Εξασφαλίστε λοιπόν ότι το background σας είναι «ήσυχο» ή τουλάχιστον όσο λιγότερο θορυβώδες γίνεται. Για παράδειγμα ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, το οποίο θα έμπαινε στο κάδρο σας, θα μπορούσε να σας καταστρέψει μια πολύ καλή λήψη.
H θέση του ήλιου: Κατά τη φωτογράφηση του θέματος σας έχετε δύο επιλογές: είτε να κάνετε την λήψη σας έχοντας τον τον ήλιο κόντρα, ή πίσω σας. Παρόλο που να τον έχετε κόντρα είναι τεχνικά πιο δύσκολο, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα πιο ατμοσφαιρικό και εντυπωσιακό, γιαυτό και αξίζει να το προσπαθήσετε.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις λήψεις που πραγματοποιήσαμε στο Ζάππειο
Σχόλια