Αν είσαι από εκείνους που συμβουλεύονται μια online υπηρεσία χαρτών όπως το Google Maps ή το Bing Maps για να βρουν πώς θα φτάσουν σε μια διεύθυνση, τι υπάρχει τριγύρω κ.τ.λ. μάλλον δεν έχεις λόγο να αλλάξεις συνήθειες. Αν, ωστόσο, νομίζεις πως αυτές είναι οι μόνες υπηρεσίες χαρτών στο Internet και πως πρέπει να εξαρτάσαι από την Google και την Microsoft συνέχισε να διαβάζεις. Ομοίως, αν θέλεις να στήσεις κάποια εφαρμογή που να βασίζεται σε γεωγραφικά δεδομένα.
Ας δούμε τι έγινε με το Foursquare, που εγκατέλειψε τους χάρτες της Google για τα... μάτια του OpenStreetMap που όπως ίσως υποψιάζεσαι είναι και αυτό μέλος της πολυάριθμης κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως κλασικό online χάρτη, μπορείς αν θέλεις να συνεισφέρεις στον εμπλουτισμό του, για παράδειγμα διορθώνοντας λάθη ή προσθέτοντας σημεία ενδιαφέροντος.
Γιατί το Foursquare πήγε στο OpenStreetMap; Διότι η Google έχει θέσει όριο στη χρήση των χαρτών της. Αν έχεις μια εφαρμογή που κάθε ημέρα "τραβάει" μέχρι και 25.000 χάρτες από το Google Maps, όλα καλά και όλα ωραία, αν υπερβείς αυτό το όριο όμως θα πρέπει να πληρώσεις. Αν έχεις λόγο να το κάνεις, όλα εντάξει, αν όμως μπορείς να ζήσεις και διαφορετικά γιατί να μην κάνεις μια άλλη επιλογή; Αυτό αναρωτήθηκαν στο Foursquare και κατέληξαν στην απόφαση να χρησιμοποιούν από εδώ και στο εξής το OpenStreetMap.
Γιατί όχι λοιπόν μια εναλλακτική πρόταση και στους χάρτες; Αν μπορεί το Foursquare να ζήσει χωρίς να χρησιμοποιεί τα διαδικτυακά μεγαθήρια, μάλλον μπορούμε και εμείς. Κάτι τελευταίο: αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι στο OpenStreetMap χρησιμοποιώντας τα γεωγραφικά του δεδομένα μπορείς να το κάνεις και, μάλιστα, δεν θα κινδυνεύσεις να φτάσεις κάποια στιγμή σε ένα όριο χρήστης...
Σχόλια