Για να φτιάξεις ένα καλό video, πέρα από την ποιότητα της εικόνας, ιδιαίτερη σημασία έχουν και άλλες παραμέτροι που είναι σημαντικοί και αξίζει να τους δείξεις ιδιαίτερη σημασία.
Ήχος
Ο ήχος είναι ένα πολύ ευαίσθητο στοιχείο σε κάθε αρχείο video που θα δημιουργήσεις. Εφόσον θέλεις να έχεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα ένα εξωτερικό μικρόφωνο θεωρείται η καλύτερη λύση. Ακόμα όμως και εδώ, εξαρτάται ανάλογα με τη λύση που θα επιλέξεις. Αν επιλέξεις μικρόφωνο που θα συνδέεται με την κάμερα που χρησιμοποιείς, είτε ασύρματο, είτε ενσύρματο, δεν θα δυσκολευτείς τόσο στο μοντάζ, καθώς ο ήχος θα τρέχει ταυτόχρονα με την εικόνα. Αν από την άλλη πλευρά, επιλέξεις ανεξάρτητο μικρόφωνο, είτε θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός ώστε να ανοίγουν ταυτόχρονα κάμερα και μικρόφωνο, είτε στη διαδικασία του μοντάζ θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να συγχρονιστούν ο ήχος με την εικόνα.
Αν από την άλλη πλευρά, επιλέξεις τη λύση του ενσωματωμένου μικρόφωνου, που διαθέτει η συσκευή εγγραφής (βιντεοκάμερα, ψηφιακή, κινητό) αυτή συνίσταται κατά κύριο λόγο σε εσωτερικούς χώρους, όπου μπορείς να τους ελέγξεις ώστε να μην υπάρχουν εξωτερικοί θόρυβοι.
Φως
Καθώς οι συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου δεν είναι πάντοτε ιδανικοί, καλό θα είναι να δώσεις ιδιαίτερη σημασία και σ’ αυτόν τον τομέα. Βέβαια, υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις βελτίωσης των συνθηκών, όπως κάποια εξωτερικά φώτα αλλά είναι και οι πιο ακριβές.
Αν λοιπόν το budget σου δεν αντέχει τέτοιες λύσεις καλό θα ήταν να ακολουθήσεις μερικές οδηγίες. Έτσι λοιπόν, αν γράφεις video σε εξωτερικούς χώρους, καλό θα ήταν να μην το κάνεις μεσημεριάτικα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η ένταση του φωτός του ήλιου θα επηρεάσει πολύ έντονα την ποιότητα της εικόνας. Προτίμησε πρωϊνή ή απογευματινή ώρα, όπου η ένταση είναι αρκετά μικρότερη. Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να προσέξεις και πιθανόν γνωρίζεις είναι να μην είσαι με την κάμερα κόντρα σε μια έντονη εστία φωτός, η οποία θα βρίκεται πίσω από το αντικείμενο της λήψης, καθώς αυτό θα βγει αρκετά πιο μαύρο από όσο πραγματικά είναι, στο τελικό σου αποτέλεσμα.
Εστίαση
Πέρα από την εστίαση στο αντικείμενο της λήψης σου που είναι το βασικό ζητούμενο, εφόσον μιλάμε για βίντεο που θα ανεβάσεις στο internet, καλό θα είναι να έχεις κάνει όσο το δυνατό μεγαλύτερο zoom in σ’ αυτό. Για ποιο λόγο; Καθώς, τις περισσότερες φορές βλέπουμε το video στο μικρό box του του εκάστοτε player, θα πρέπει το αντικείμενο της λήψης σου να είναι διακριτό και να ξεχωρίζει.
Κάμερα σε κίνηση
Αν το βίντεο που θες να τραβήξεις επιβάλλει την κίνηση της κάμερας, χρήσιμο είναι αυτή να γίνεται με ομαλό τρόπο, κάτι που δε συμβαίνει με την κίνηση του σώματος και το βηματισμό. Στις μεγάλες παραγωγές αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά τρόλει που μεταφέρουν την κάμερα, αλλά μάλλον το budget σου δεν το αντέχει. Η πιο προσιτή λύση για να πετύχεις κάτι τέτοιο είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο skateboard, αναπηρικό καροτσάκι που θα μεταφέρει αυτόν που κρατάει την κάμερα, ώστε μέσω των τροχών η κίνηση να γίνεται όσο το δυνατό πιο ομαλά. Μην ξεχάσεις ότι χρειάζεται ένα ακόμα άτομο για να σπρώχνει, όποιο μέσο τελικά χρησιμοποιήσεις.
Σενάριο, σκηνές, σκαλέτα
Ένα ακόμα σημείο που αξίζει ιδιαίτερη σημασία. Για ένα πετυχημένο βίντεο είναι πολύ χρήσιμο να έχεις φτιάξει εκ των προτέρων το απαραίτητο σενάριο, να έχεις οργανώσει τις απαραίτητες σκηνές και μια σκαλέτα ώστε να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις. Τα τρία παραπάνω στοιχεία θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις τελικά τι πόρους θα χρειαστείς για το video σου, αλλά και τη γωνία λήψης της κάμερας στις διάφορες σκηνές.
Σχόλια