Υπάρχουν πολλοί που θα έχουν τάξει λαμπάδες στην Google, αλλά σαν αυτή που πρέπει να της έχουν τάξει οι δημιουργοί του Feedly δεν θα υπάρχει άλλος.
Υποχρεωτική παρένθεση. Πολλοί από εκείνους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία RSS για να λαμβάνουν ενημέρωση από διαφορετικά sites είχαν εμπιστευτεί το Google Reader, το οποίο όμως την 1η Ιουλίου θα μας αφήσει χρόνους διότι έτσι αποφάσισε η εταιρεία. Το RSS είναι μια μέθοδος "push" (όπου αντί να πας εσύ να βρεις την πληροφορία σε ένα site έρχεται αυτή και σε βρίσκει) που γενικώς είναι εξαιρετικά βολική για ανθρώπους που καθημερινά επισκέπτονται πολλές διαφορετικές υπηρεσίες του διαδικτύου. Αντί να πηγαίνουν από το ένα site στο άλλο, ενεργοποιούν το RSS, βάζουν τις σχετικές "συνδρομές" (στην πραγματικότητα περί δωρεάν εγγραφών πρόκειται) σε ένα λογισμικό ανάγνωσης και ξενοιάζουν. Το κακό -για το RSS και όσους το χρησιμοποιούν- είναι πως... δεν έχει λεφτά. Αν παίρνεις όλες τις επικεφαλίδες ενός site στην οθόνη σου κάθε πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα για παράδειγμα δεν θα δεις τις διαφημίσεις που έχει το site και αυτό ήταν το μείζον θέμα της ιστορίας, οπότε σιγά σιγά άρχισαν οι "μεγάλοι" του διαδικτύου να τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια της υπηρεσίας. Κλείνει η υποχρεωτική παρένθεση.
Η Google λοιπόν, που αν θέλετε να το φιλοσοφήσουμε λίγο συμπεριφέρεται πάρα πολύ σαν διαφημιστική εταιρεία, αποφάσισε να στείλει τον Google Reader στην πυρά και να αφήσει τους χρήστες της υπηρεσίας σύξυλους. Ευτυχώς υπάρχει το Feedly. Η υπηρεσία λειτουργεί δωρεάν εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο λίγοι της είχαν δώσει σημασία. Πάρα πολλοί είχαν εμπιστευτεί (κακό του κεφαλιού τους όπως αποδείχθηκε) την Google και δεν είχαν λόγο να ψάξουν αλλού. Μόλις η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το Reader, όμως, δημιουργήθηκε ένα πρώτο κύμα μετανάστευσης στο Feedly, το οποίο βλέποντας τι γίνεται σήκωσε τα μανίκια.
Η υπηρεσία του λειτουργεί άψογα (την εμπιστευόμαστε εδώ και δύο μήνες και δεν μας έχει προδώσει), έχει μια διάταξη που θυμίζει σε αρκετά σημεία ειδησεογραφικό site, μπορείς να του ρυθμίσεις τι θα εμφανίζει και πού, παίρνει αυτόματα τις εγγραφές που έχεις φτιάξει στο Google Reader (πολύ σημαντικό σε μια διαδικασία μετάβασης) και δεν φαίνεται πως θα μας εγκαταλείψει σύντομα.
Εχουμε μια αμφιβολία, ωστόσο, για το μέλλον του RSS, αλλά γι' αυτό θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή...
Σχόλια