Συνεχίζεται η μείωση των εσόδων των εταιρειών κινητής και το 2015, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και αφορούν το 1ο εξάμηνο της χρονιάς. Ταυτόχρονα, οι ίδιες εταιρείες συνεχίζουν τις επενδύσεις, οι οποίες για τους πρώτους έξι μήνες του 2015 έφθασαν συνολικά τα 130,56 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από υπηρεσίες ήταν στο -4,4%.
Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, το α' τρίμηνο η πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες ήταν στο -3,8% και στο -5% το β' τρίμηνο, ενώ στο γ' τρίμηνο, λόγω και της επιβολής των capital controls, δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση. Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως το γεγονός ότι το α' τρίμηνο τα έσοδα του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε αύξηση 4% λόγω των αυξημένων πωλήσεων συσκευών, αλλά στο β' τρίμηνο υπήρξε μία πτώση της τάξεως του 2,8%.
Στα στοιχεία σημειώνεται ακόμη ότι οι τιμές ανά λεπτό ομιλίας μειώθηκαν κατά 4,3% αλλά ο χρόνος ομιλίας έμεινε πρακτικά στάσιμος (-0,1%). Το αποτέλεσμα ήταν τα μέσο έσοδο ανά χρήση (ARPU) να παρουσιάσει μείωση 2,9% και να διαμορφωθεί στα 9,9 ευρώ/μήνα για το β' τρίμηνο.
Οι αριθμός των συνδρομητών μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 16,272 εκατ. συνδέσεις.
Η ΕΕΚΤ, στην ανακοίνωση της, χαρακτηρίζει ως θετικό μήνυμα για το εξάμηνο την αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 80% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όμως, χώρα μας απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στην αναλογία δεδομένων προς λεπτά ομιλίας και το ποσοστό συνδρομητών που κατέχουν smartphones. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην τελευταία μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών, όπου αναφέρεται πως οι επενδύσεις των εταιρειών σε δίκτυα νέας γενιάς θα επιτρέψουν την αύξηση της χρήσης υπηρεσιών δεδομένων, ενισχύοντας τις προοπτικές για την οικονομία. Αν η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,9% έως το 2019, ενώ θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, πάντως, τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος μειώνονται σταθερά τα τελευταία έτη και έχουν φθάσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις δύο τελευταίες αυξήσεις του ειδικού τέλους το 2007 και το 2009. Συγκεκριμένα, το 2014 είχαν ανέλθει στα 224,33 εκατ. ευρώ όταν το 2010 ήταν στα 375,26 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2015, τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος έφθασαν στα 78,53 εκατ. ευρώ.
Σχόλια