Άσχημη τροπή έχουν πάρει οι εξελίξεις στην ελληνική (με μεγάλο άνοιγμα στις ΗΠΑ) Globo, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος αλλά και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, σε συνέχεια των «κατηγοριών» από αμερικάνικο fund για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων.
Η υπόθεση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σε έκθεση του το hedge fund Quintessential Capital Management (πατήστε εδώ) αναφέρει ότι η Globo παραποιεί τις πωλήσεις και τα κέρδη που παρουσιάζει, μέσα από ένα σύστημα συνεργατών-φαντάσματα, κατασκευασμένων πωλήσεων, εταιρειών – πυραμίδων, που είχαν ως στόχο την παραπλάνηση των επενδυτών και των πιστωτών της εταιρείας.
Την έκθεση του QCM ακολούθησε η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (Παρασκευή), ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος Κωστής Παπαδημητρακόπουλος και ο οικονομικός διευθυντής Δημήτρης Γρυπάρης υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αρχική της αντίδραση την προηγούμενη Παρασκευή, η Globo αρνήθηκε τις κατηγορίες, ωστόσο στην ανακοίνωση (μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης του ΔΣ) κάνει λόγο ότι η εταιρεία θα αναθέσει σε συμβούλους την έρευνα σχετικά με την πραγματική οικονομική της κατάσταση. Μάλιστα, μέχρι την ολοκλήρωσή της παύεται από τη θέση του διευθυντή λειτουργιών και ο Γεράσιμος Μπονάνος (η σχετική ανακοίνωση της Globo βρίσκεται εδώ).
Ταυτόχρονα, με άλλη ανακοίνωσή της που επίσης δημοσιεύεται στο site, η Globo έκανε γνωστό ότι ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος πούλησε 42 εκατ. μετοχές και πλέον κατέχει 27,7 εκατ. μετοχές (που αντιπροσωπεύουν το 7,42% των μετοχών της εταιρείας) ενώ η Canaccord Genuity Ltd σταμάτησε να λειτουργεί ως ειδικός διαπραγματευτής της μετοχής. Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος δέσμευσε 10.000.000 μετοχές της Globo Plc υπό τους όρους ενός προσωπικού δανείου με την Lantau Holdings Ltd, το οποίο θα χρεοκοπήσει στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης έπειτα από τις δύο μέρες αναστολής διαπραγμάτευσης των εταιρικών μετοχών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η λειτουργία της Globo Technologies, ανεξάρτητης εταιρείας με έδρα την Αθήνα που στο παρελθόν ήταν μέλος του ίδιου ομίλου, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Μάλιστα, η εταιρεία προχώρησε πριν από λίγο σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
"Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στον όμιλο GLOBO PLC, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία GLOBO TECHNOLOGIES ουδεμία σχέση έχει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και επικείμενες εξελίξεις του ομίλου GLOBO PLC και αποτελεί απλή συνεργάτη και όχι μέλος του ομίλου.
Οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία ή δημοσίευμα αναρτηθεί αποτελεί ανακριβή άποψη και όχι τεκμηριωμένη πληροφόρηση.
Η εταιρεία GLOBO Technologies συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες και συνεργάτες της."
Το deasy σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Globo Technologies απευθύνθηκε στην εταιρεία ρωτώντας αν οι δύο εταιρείες είναι ανεξάρτητες ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο μοιράζονται το ίδιο λογότυπο. Η απάντηση της Globo Technologies στο deasy ανέφερε:
"Κατά το παρελθόν η GLOBO Technologies και η Globo PLC υπήρξαν μέλη του ίδιου ομίλου και τότε δημιουργήθηκε το λογότυπο.
Στην πορεία όμως η GLOBO Technologies ανεξαρτητοποιήθηκε αποχωρώντας από τον όμιλο, διατήρησε όμως τον βασικό κορμό του λογότυπου για λόγους εμπορικής φήμης, διαφοροποιώντας το μερικώς.
Τα τελευταία χρόνια η GLOBO Technologies αποτελεί απλά συνεργαζόμενη εταιρεία και όχι μέλος του ομίλου Globo PLC."
Πάντως, παρά το γεγονός ότι Globo Technologies και Globo PLC αποτελούν ανεξάρτητες η μία προς την άλλη εταιρείες μπορούμε να δούμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της πρώτης συμμετέχουν πρόσωπα που είναι πρωταγωνιστές στην υπόθεση της Globo PLC. Συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Παπαδημητρακόπουλος όσο και ο κ. Γρυπάρης εμφανίζονται ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Δυστυχώς και εφόσον επιβεβαιωθεί "η παραποίηση των λογιστικών αποτελεσμάτων" η πορεία της Globo εξελίσσεται με σχεδόν αντίστοιχο τρόπο με εκείνον της επίσης ελληνικής Velti, μιας ακόμα εταιρείας τεχνολογίας από τη χώρα μας που εμφάνιζε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλο διεθνές αποτύπωμα, θεωρήθηκε ως εταιρεία-θαύμα, όμως και αυτής η κατάληξη ήταν πολύ διαφορετική από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει.
Σχόλια