“Οι κυβερνήσεις είναι κάπως αδέξιες, ο ιδιωτικός τομέας όμως είναι συνολικά αδέξιος”. Τάδε έφη Bill Gates και ουκ ολίγα μέσα αναρωτιούνται αν ο συν-ιδρυτής της Microsoft έγινε ξαφνικά σοσιαλιστής.
Αν ναι, είναι πολύ βολικό, να έχεις δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία χάρη στην ελεύθερη οικονομία και τώρα, έχοντας ουσιαστικά αποστρατευτεί να μιλάς για το πώς οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βλέπεις, η συνέντευξη του Gates στο Atlantic δεν ήταν περί ανέμων και υδάτων αλλά ήταν αφιερωμένη στην ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και σε αυτό το πλαίσιο μάλλον τα προφανή είπε:
Η αγορά ενέργειας είναι συντηρητική, διότι ουσιαστικά δεν υπάρχει τα κίνητρα που βλέπουμε στα ψηφιακά προϊόντα ή την φαρμακοβιομηχανία. Ο ρυθμός υιοθέτησης των νέων ενεργειακών τεχνολογιών είναι πιο αργός σε σχέση με την ψηφιακή αγορά και, τελικά, αν πας να κάνεις το καλό ίσως να δημιουργείς μεγαλύτερη βλάβη. Κάποιος π.χ. αγοράζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να μην καταναλώνει ορυκτά καύσιμα, όμως το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας είναι, τελικά, περισσότερο από αυτό που θα παρήγαγε ένα όχημα με συμβατικό κινητήρα. “Θα ήθελα να δω την αμερικανική κυβέρνηση να τριπλασιάζει, στα 18 δισ. δολάρια, τις ετήσιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην ενέργεια” λέει ο Gates. Προσθέτει πως στον τομέα των φαρμάκων η αμερικανική κυβέρνηση “ρίχνει” 30 δισ. δολάρια ετησίως και το αποτέλεσμα είναι η πρωτοπορίας των ΗΠΑ στον τομέα. Στον ψηφιακό κόσμο μπορεί σήμερα η χρηματοδότηση να έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά το Internet δημιουργήθηκε με κρατικά χρήματα, θυμίζει.
Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά αρκούν για να χαρακτηρίσει κανείς τον Bill Gates σοσιαλιστή στα… γεράματα. Ίσως να αρκούν όμως για να τον περιγράψει κανείς ως ειλικρινή. Όχι πως αυτό τον απαλλάσσει από τις… αμαρτίες των Windows και του Internet Explorer αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Σχόλια