Βρε πώς περνάει ο καιρός. Σαν σήμερα ήταν, πριν από 30 χρόνια, που τα Windows έκαναν την πρεμιέρα τους και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Πόσες ώρες αφιερώσαμε για να τα εγκαταστήσουμε, αλλάζοντας υπομονετικά δεκάδες δισκέτες τη μία μετά την άλλη και πόσες ώρες χάσαμε ψάχνοντας να βρούμε τι στο καλό ήταν εκείνο που προκαλούσε τη διάσημη “μπλε οθόνη” (ευτυχώς οι Έλληνες δεν είμαστε πάντοτε τόσο δραματικοί όσο οι Αμερικανοί που της έχουν δώσει το παρατσούκλι “blue screen of death”). Αλλά και πόσες ώρες… επενδύσαμε παίζοντας ναρκαλιευτή και πασιέντζα (ένα παιχνίδι που έμελλε να γίνει συνώνυμου του… κωλοβαρέματος). Τι λες, πάμε λίγο πίσω;
Στις 20 Νοεμβρίου 1985 κάνει την εμφάνισή του στις ΗΠΑ ένα περιβάλλον εργασίας ονόματι Windows 1.0. Αυτό, “πατούσε” στο MS-DOS, το λειτουργικό σύστημα στο οποίο εν πολλοίς η Microsoft χρωστά τα πρώτα της καλά βήματα στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Με τα Windows 1.0 ο χρήστης μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του όχι μόνο με το πληκτρολόγιο αλλά με ένα ακόμα εξάρτημα, το ποντίκι. Επίσης, συνοδευόταν από έναν απλό κειμενογράφο και μερικές ακόμα εφαρμογές και όλο αυτό το πακέτο μπορούσε κανείς να το αποκτήσει έναντι 99 δολαρίων. Ενα χρόνο αργότερα, τα Windows 1.0 ξεκίνησαν τη διεθνή τους καριέρα αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.
Η δημοτικότητα των Windows άρχισε να αυξάνεται μετά την έκδοση 3.0. Ακολούθησαν τα 3.1, τα… δικτυακά Windows for Workgroups, κάπου στο ενδιάμεσο είχαμε τα Windows NT με προσανατολισμό τις επιχειρήσεις, μετά είχαμε τα Windows 95, τα Windows 98, τα 2000 και, για να μην μακρηγορούμε πολύ νερό (και πολύς κώδικας) κύλησε στο αυλάκι για να φτάσουμε σήμερα στα Windows 10.
Φυσικά μαζί με το νερό και τον κώδικα πολλά έχουν αλλάξει για την Microsoft που δεν βρίσκεται στην ηγεμονική θέση του παρελθόντος, αφού στις νέας γενιάς συσκευές κυριαρχούν η Apple και η Google. Αλλά αυτό δεν αφαιρεί αξία για τα Windows, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο ώστε οι προσωπικοί υπολογιστές να γίνουν συσκευές οικιακής χρήσης για πάρα πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Σχόλια