Πρόκειται για μια ιστορία που παίζει πολύ τις τελευταίες μέρες στα sites του χώρου –προσωπικά την είδα αρχικά στο “Quartz” και σχεδόν αμέσως μετά στο “Verge” όμως μια σχετική αναζήτηση φέρνει πίσω δεκάδες αποτελέσματα τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο λέγεται “CloudReady” όσο και για την εταιρεία που το δημιούργησε, την Neverware. Το κόνσεπτ της εταιρείας και του προγράμματος δεν είναι... disruptive, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση όμως σίγουρα θα φανεί ενδιαφέρον σε όλους καθώς υπόσχεται να σώσει τους παλιούς μας υπολογιστές.
Το CloudReady, είναι μια τροποποιημένη εκδοχή του Chromium που μπορεί να τρέξει από ένα φλασάκι USB των 8 ή των 16 GB, να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε παλιό υπολογιστή, PC ή Mac (για την ακρίβεια “σε πολλούς” όπως μπορεί να δει κανείς από τον σχετικό κατάλογο) και να τον μετατρέψει σε Chromebook. Το CloudReady τρέχει και από το USB drive, όμως για να είμαι ειλικρινής θεωρώ ότι η ιδέα της διάσωσης ενός παλιού υπολογιστή είναι αυτή που κάνει την περίπτωσή του ιδιαίτερα ελκυστική.
Η Neverware συνεργάζεται με σχολεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς δηλαδή με –συνήθως- περιορισμένο προϋπολογισμό να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τον, συνήθως παρωχημένο, εξοπλισμό τους. Αν και, όπως οι περισσότεροι εξ υμών, έχω κάπου τουλάχιστον 2-3 παλιούς φορητούς, δεν είχα ακόμα την ευκαιρία να το δοκιμάσω ο ίδιος όμως κρίνοντας από όλα τα δημοσιεύματα που διάβασα και από την αύρα success story που περιβάλει την, ακόμα startup, εταιρεία από τη Νέα Υόρκη, φαίνεται ότι το πρόγραμμα λειτουργεί και δη με πολύ καλά αποτελέσματα. Και γιατί όχι; Ένας υπολογιστής πενταετίας μπορεί να είναι αργός για τα Windows 10 ή για το El Capitan όμως μπορεί να αποδειχθεί υπέρ το δέον επαρκής για το Chromium.
Δεν ξέρω αν είναι θέμα ηλικίας (τελευταία αποδίδω όλο και περισσότερα πράγματα εκεί –και αυτό σίγουρα είναι θέμα ηλικίας!) όμως με το πέρασμα των χρόνων η σχέση μου με την τεχνολογία γίνεται όλο και πιο... διπολική: από τη μια πλευρά τη θαυμάζω όλο και περισσότερο –και πώς είναι δυνατόν να μην θαυμάσει κανείς τις εξελίξεις που βλέπουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τελευταία 20 χρόνια;- όμως από την άλλη, δυσκολεύομαι πολύ να συμφιλιωθώ με την ιδέα της σχεδόν υποχρεωτικής απόρριψης κάθε ιδέας ή συσκευής μόνο και μόνο με την αιτιολογία ότι η ηλικία της ξεπέρασε τα 2-3 χρόνια. (Και ναι, η νοοτροπία αυτή δεν προέρχεται από τους ίδιους τους ανθρώπους της τεχνολογίας αλλά από τους marketers που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να βγάλουν χρήματα από τις εφευρέσεις των πρώτων όμως στο ίδιο σημείο καταλήγουμε.) Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, ιδέες όπως αυτή της Neverware μου φαίνονται εξαιρετικά χρήσιμες επειδή τελικά είναι disruptive –εκεί που πραγματικά έχει σημασία!
Σχόλια